Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Θετικά είδε το EuroWorking τη μη περικοπή συντάξεων

Θετικά είδε το EuroWorking τη μη περικοπή συντάξεων

Για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν το μέτρο της περαιτέρω περικοπής των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ενημερώθηκε το EuroWorking Group, ενώ το θέμα παραπέμπεται στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου και τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Δεκεμβρίου.
Στη χθεσινή συνεδρίαση η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής, αλλά δεν λήφθηκε κάποια απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους.
Σχολιάζοντας πηγές του ελληνικού υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο για «μεγάλα βήματα σύγκλισης» κατά την αναλυτική συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά και για «λίγες εκκρεμότητες», οι οποίες θα διευθετηθούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Γι' αυτό το λόγο και το ζήτημα δεν θα συζητηθεί στο αμέσως επόμενο Eurogroup στις 5 του μηνός.
Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην πλήρη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί της προβλεπόμενης ανάπτυξης.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την Τρίτη αμφιβολίες σχετικά με το αν η δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας καλύπτει πλήρως τις απώλειες εσόδων από τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων.
Σημειώνεται ότι Αθήνα και Βρυξέλλες εξακολουθούν να έχουν διαφορετική εκτίμησης ως προς το μέγεθος της υπεραπόδοσης, που διυλίζουν ήδη τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά επιστρέφουν στην Αθήνα στις αρχές της αρχόμενης βδομάδας για να συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων και τις διαβουλεύσεις εν όψει της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βερολίνο: Φωτιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζονται συστήματα αεράμυνας – Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα Ανησυχίες για το τοξικό νέφος

  03.05.2024 | 20:53 Σε προάστιο του Βερολίνου ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο σιδήρου, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για το το...