Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

«Ανάφλεξη» με Αλβανία για τον θάνατο ομογενούς από πυρά αστυνομικών


Ελλάδα

«Ανάφλεξη» με Αλβανία για τον θάνατο ομογενούς από πυρά αστυνομικών


Ενταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και φόβους για επεισόδια  εθνοτικής βίας στις δύο χώρες δημιουργεί ο θάνατος του 35χρονου Βορειοηπειρώτη ομογενή Κώστα Κατσίφα, ο οποίος έπεσε σήμερα νεκρός από πυρά της αλβανικής αστυνομίας μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών, στο χωριό Βουλιαράτες κοντά στο Αργυρόκαστρο.
Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τις αλβανικές αρχές άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονο διάβημα, ενώ στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία, με διοργανωτές την Χρυσή Αυγή και βορειοηπειρωτικά σωματεία.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το κόμμα των Τσάμηδων από την κυβέρνηση Ράμα να κλείσει τα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία και να απαγορεύσει την είσοδο στην Αλβανία Ελλήνων «εξτρεμιστών».
Ο 35χρονος ομογενής που σκοτώθηκε από σφαίρες αστυνομικών χαρακτηρίζεται «εξτρεμιστής εθνικιστής». Σύμφωνα με πληροφορίες,  συνδεόταν με τη Χρυσή Αυγή, ενώ στα social media  εμφανιζόταν ως μέλος της «σκληροπυρηνικής Νεολαίας τής Βορείου Ηπείρου». Στη σελίδα του στο Facebook αναρτούσε εθνικιστικά μηνύματα και καλούσε σε «δυναμικές ενέργειες». Στις τελευταίες του αναρτήσεις παρέθετε και αποσπάσματα από μήνυμα του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Με όπλο κατά αστυνομικών
Ζούσε στην Ελλάδα και είχε ελληνική υπηκοότητα. Μετέβη στο χωριό του πριν από  δύο εβδομάδες και ενόψει εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου είχε γεμίσει τους δρόμους με ελληνικές σημαίες και αφίσες. Συγχωριανοί και γείτονες του θύματος απευθύνθηκαν την αλβανική αστυνομία, καταγγέλλοντας «προκλητικές ενέργειες» από μέρους του. Ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και είναι επικίνδυνος.
Όταν έφθασαν οι αστυνομικοί, τους πυροβόλησε και τράπηκε σε φυγή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες βρήκε καταφύγιο σε μια αποθήκη και συνέχισε να πυροβολεί.
Στη συνέχεια στήθηκε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις. Όταν εντοπίστηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας, αρνήθηκε να παραδοθεί και άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά των ειδικών δυνάμεων και να πέσει νεκρός.
Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αλβανικές αρχές και έχει ζητήσει απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.
Πριν από λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.
Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».
Δήλωση Κουμουτσάκου από ΝΔ
Θέση για το θέμα πήρε και η Νέα Δημοκρατία, δια του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έντονο διάβημα προς την αλβανική.
Η δήλωση του:
«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας.
Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας.
Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.
Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους».
SofokleousIn.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βερολίνο: Φωτιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζονται συστήματα αεράμυνας – Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα Ανησυχίες για το τοξικό νέφος

  03.05.2024 | 20:53 Σε προάστιο του Βερολίνου ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο σιδήρου, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για το το...