Πρώην σύμβουλος του Ιβάνοφ περιγράφει τη νύχτα της ψηφοφορίας: «Εκβιασμοί και δωροδοκίες»
© AFP 2018 / Robert Atanasovski
Πρώην σύμβουλος του προέδρου της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ υποστηρίζει ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης δέχτηκαν να υπερψηφίσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος ύστερα από προσφορά χρημάτων, αλλά και δικαστικών ανταλλαγμάτων σε υποθέσεις που τους αφορούν.
Την εκτίμησή του για το πώς ο Ζόραν Ζάεφ έπεισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών — η οποία στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου απορρίφθηκε από τους πολίτες μιας και οι μισοί από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους δεν ψήφισαν — εξέφρασε μιλώντας στο Sputnik ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC
Ο Τσιλιμάνοφ υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ψήφισης, το κτήριο της βουλής βρισκόταν υπό αστυνομική «πολιορκία».
«Η ψηφοφορία θα ξεκινούσε το μεσημέρι και ξεκίνησε στις 22:00. Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ωρών, στελέχη του VMROβρίσκονταν υπό τεράστια πίεση. Κάποιοι από αυτούς είχαν πάρει μέρος στις αντιδράσεις της 27ης Απριλίου 2017, με αποτέλεσμα να κινηθούν εναντίον τους ποινικές κατηγορίες. Έτσι ψήφισαν υπέρ, γεγονός που θα αποδειχτεί όταν οι υποθέσεις τους κλείσουν ή αν οι κατηγορίες εναντίον τους αμβλυνθούν», σημειώνει ο πρώην σύμβουλος.
«Υπήρξαν επίσης τρία στελέχη του VMRO που εκπροσωπούσαν εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίοι επίσης υποστήριξαν την αλλαγή στην ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υπό έρευνα για τα γεγονότα του Απριλίου του 2017. Ο Γενικός Γραμματέας του VMRO δήλωσε ότι στα στελέχη του κόμματός του προσφέρθηκαν από 250.000 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τη συμφωνία», τονίζει ο Τσιλιμάνοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την Παρασκευή η Βουλή βίωσε μια πραγματική κατοχή. Αστυνομικές και δικαστικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν την αντιπολίτευση. Ο Τσιλιμάνοφ δηλώνει επίσης ότι την Παρασκευή, τα στελέχη της αντιπολίτευσης εγκλωβίστηκαν σε διάφορες αίθουσες της βουλής. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αστυνομίας, εισαγγελείς, αλλά και ο αμερικανός πρέσβης όλως παραδόξως.
«Οι δηλώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη νίκη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, πραγματικά φαίνονται πολύ κυνικές και ζοφερές επειδή όλοι γίναμε μάρτυρες όσων πραγματικά συνέβησαν στη βουλή της "Μακεδονίας" την Παρασκευή. Όλα αυτά υπονομεύουν το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα και οπωσδήποτε θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία», υποστηρίζει ο Τσιλιμάνοφ.
Όπως σημειώνει πάντως, η ψηφοφορία ήταν μόνο η αρχή. «Οι συνταγματικές αλλαγές δεν έχουν καν προταθεί και είναι πιθανό αυτή η διαδικασία να διαρκέσει πολύ και το VMRO να μπορέσει να πάρει ενεργό ρόλο σε αυτή εγείροντας ενστάσεις. Η αντιπολίτευση δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί μειλίχια οτιδήποτε προτείνει η εξουσία. Στο τέλος, για την υιοθέτηση κάθε αλλαγής, πρέπει και πάλι να λάβει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, και στη συνέχεια να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, και εκείνος δε θα το κάνει ποτέ αυτό», τονίζει ο Τσιλιμάνοφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου