Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Απώλειες για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό στην Έσση, με αποχώρηση απειλεί το SPD


Εκλογές στην Έσση.

Απώλειες για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό στην Έσση, με αποχώρηση απειλεί το SPD

© AFP 2018 / Frank Rumpenhorst / dpa / AFP
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βαριές απώλειες για τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές στην Έσση, ωθώντας την επικεφαλής του SPD να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης του κόμματος.
Με απόσυρση του SPD από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί η επικεφαλής του κόμματος, Αντρέα Νάλες, μετά από τις απώλειες που υπέστη στις εκλογές της Έσσης.
Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, το κόμμα Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέκτησε προβάδισμα, αλλά με σημαντικές απώλειες στις εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ARD, αφ'ότου έκλεισαν οι κάλπες στην Έσση, σε μια εκλοδική διαδικασία — κλειδί, το CDU συγκέντρωσε 28%, χάνοντας περίπου 10%, ενώ το SPD υποχώρησε κατά 11% και «προσγειώθηκε» στο 20%. Οι Πράσινοι φαίνεται να εξασφαλίζουν ποσοστό 19,5%. Το ακροδεξιό κόμμα AfD φαίνεται να συγκεντρώνει 12% και για πρώτη φορά καταλαμβάνει θέση στο κοινοβούλιο της Έσσης — αφού ξεπερνάει το όριο του 5%.
Η επικεφαλής του SPD άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, εάν δεν μεταρρυθμιστεί, εκτιμώντας ότι η ομοσπονδιακή πολιτική συνέβαλε σημαντικά στην εικόνα αυτή των εκλογών. 
Η ίδια δήλωσε ότι θα προτείνει στην κυβέρνηση την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη και εν συνεχεία, το κόμμα θα εξετάσει εάν είναι «καλύτερα εκτός της κυβέρνησης». 
Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτυπώνουν μια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, κάτι που είχε καταδειχθεί και κατά τις εκλογές στη Βαυαρία: Το CSU, το αδελφό κόμμα της Μέρκελ, κατάφερε να λάβει μόλις το 35% των ψήφων, το SPD συγκέντρωσε μόλις 9,7%, ενώ το AfD εξασφάλισε 11,6% και οι Πράσινοι σχεδόν 17,5%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βερολίνο: Φωτιά σε εργοστάσιο που κατασκευάζονται συστήματα αεράμυνας – Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα Ανησυχίες για το τοξικό νέφος

  03.05.2024 | 20:53 Σε προάστιο του Βερολίνου ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο σιδήρου, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για το το...