Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα καθοριστεί με βάση το διεθνές δίκαιο


Η πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα καθοριστεί με βάση το διεθνές δίκαιο

© Φωτογραφία : SOOC/Nikos Libertas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Τουρκία «να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ» με αφορμή δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας.
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία, έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας το ΥΠΕΞ αναφέρεται και στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης, τονίζοντας ότι είναι γνωστές θέσεις της Ελλάδας και «απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση».
Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής» και καλεί την γείτονα Τουρκία «να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».
Προηγήθηκε συνέντευξη του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στο πρακτορείο Anadolou κατά την οποία παρουσίασε χάρτη όπου εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι και νοτίως της Κρήτης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στον εν λόγω χάρτη για πρώτη φορά διευρύνονται οι τουρκικές διεκδικήσεις μέχρι τις ακτές της Κρήτης. Μάλιστα αποτυπώνονται εμφατικά και τα 104.000 τ.χλμ που σύμφωνα με την τουρκική θεώρηση θα χάσει η Άγκυρα εάν ισχύσει το διεθνές δίκαιο και υπάρξει πλήρης υφαλοκρηπίδα Ελλάδας και Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «υπάρχουν νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιμένα. Το ζήτημα το δικό μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών υπό το συγκεκριμένο καθεστώς. Το παρακολουθούμε και δίνουμε σημασία σε αυτό. Αναμένουμε τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, στο διεθνές δίκαιο, να μην υπάρχουν προκλήσεις και προβοκάτσιες και να υπάρχει σεβασμός στις αρχές καλής γειτονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ράπισμα» από Μ.Σαλβίνι κατά Ε,Μακρόν: «Ούτε ένας Ιταλός στρατιώτης δεν θα πεθάνει στο όνομα του Γάλλου προέδρου» Οργή από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης κατά Μακρόν για την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία 03.05.2024 | 16:55

  Ράπισμα κατά Ε.Μακρόν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος  αντιδρώντας σε χθεσινές ...