Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

H Kομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

H Kομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

BLOOMBERG
Την απόρριψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 αποφάσισε την Τρίτη η Κομισιόν, δίνοντας παράλληλα στη Ρώμη διορία τριών εβδομάδων προκειμένου να καταθέσει αναθεωρημένο.
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, το ζήτημα πυροδότησε αντιπαράθεση μεταξύ Ε.Ε. και Ιταλίας, με τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για «άνευ προηγουμένου απόκλιση». Σύμφωνα με το προσχέδιο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται στο 2,4%, μακριά από τον στόχο του 1,8%.
Πλέον, αναμένεται η επόμενη κίνηση από την ιταλική πλευρά. Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, είχε δηλώσει ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Κομισιόν, ενώ και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, είχε υπογραμμίσει ότι δεν επιθυμεί το ζήτημα να εξελιχθεί σε κρίση με την Ιταλία.
Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στο Bloomberg ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα «Plan B» για τον προϋπολογισμό από την πλευρά της Ρώμης, διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα και προσθέτοντας ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές έξωθεν παρεμβάσεις. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι «μόνο το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας». «Ακούμε τη γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», πρόσθεσε.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτει προϋπολογισμό κράτους – μέλους.
Μοσκοβισί: Αναμενόμενη απόφαση - η πόρτα μας παραμένει ανοικτή
Σε ανάρτησή του στο Twitter, στον απόηχο της απόφασης της Κομισιόν, ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που «δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, μιας και το προσχέδιο συνιστά μια ξεκάθαρη και εκούσια παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας τον περασμένο Ιούλιο». 
Ωστόσο, ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι «η πόρτα μας παραμένει ανοικτή και επιθυμούμε να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές αρχές. Χαιρετίζω τη δέσμευση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, προς την ίδια κατεύθυνση και πρέπει να προχωρήσουμε με ανάλογο πνεύμα τις επόμενες εβδομάδες».
Nτι Μάιο: Δεν θα παραδοθούμε
Σε πολύ υψηλότερους τόνους κινήθηκε, από την ιταλική πλευρά ο Λουίτζι Ντι Μάιο, με ανάρτησή του στο Facebook. 
«Ξέρουμε ότι είμαστε το τελευταίο φράγμα για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων των Ιταλών. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σας απογοητεύσουμε. Ξέρουμε ότι αν παραδοθούμε, θα γυρίσουν άμεσα οι ”ειδήμονες” που τάσσονται υπέρ των τραπεζών και της λιτότητας. Και για τον λόγο αυτό δεν θα παραδοθούμε. Ξέρουμε ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Και για τον λόγο αυτό δεν θα σταματήσουμε», έγραψε επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων».
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν τραβάει νέα κόκκινη γραμμή-«Θα ξεκινήσω πυρηνικό πόλεμο κατά ΗΠΑ και Ουκρανίας αν...»

  Οι Δυτικοί θεωρούν «μπλόφες» τις νέες προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου, όμως η Μόσχα μάλλον σοβαρολογεί... ΟΡώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πού...