Επιμένει στο casus belli για τα 12 μίλια η Άγκυρα - Αθήνα: «Αναφαίρετο δικαίωμά μας»
Τροφοδοτεί την ένταση η Τουρκία, που θέλει να έχει λόγο και στο Ιόνιο
Δημοσίευση πριν από 2 ώρες / Ανανεώθηκε πριν από 1 ώρα
Συνεχίζεται η διπλωματική διελκυστίνδα, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με αφορμή την εξαγγελία του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, στα 12 μίλια. Στη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης», η Άγκυρα σε προκλητικό τόνο υπενθύμισε πως «ισχύει η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για το casus belli».
Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Τσαβούσογλου
Σε συνέχεια της αντίδρασης Τσαβούσογλου, αλλά και της κλήσης του έλληνα πρεσβευτή στο τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αθήνα δια του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού διαμηνύει πως η «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα»:
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια. Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Παρότι τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την κλήση του έλληνα πρεσβευτή στο τουρκικό ΥΠΕΞ ως κάτι έκτακτο, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως ο προγραμματισμός της συνάντησης είχε γίνει ήδη από την Παρασκευή πριν από τις επίμαχες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τα 12 μίλια.
Άγκυρα: Ισχύει το casus belli
Σε υψηλούς τόνους ήρθε η απάντηση της Άγκυρας, δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, προειδοποίησε πως το «casus belli», είναι ισχύει ακόμη και τώρα.
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε οποιοδήποτε βήμα δεν βασίζεται στην κοινή αποδοχή [αποφάσεων] στο Αιγαίο, όπου οι δύο χώρες έχουν ακτές. Η διακήρυξη της τουρκικής Βουλής που χρονολογείται από την 8η Ιουνίου του 1995 περιλαμβάνει μια αναγκαία προειδοποίησης και βρίσκεται σε ισχύ και σήμερα. Οι απόψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας διαβιβάστηκαν στον Έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα».
Θέλει να έχει λόγο και στο Ιόνιο η Άγκυρα;
Ωστόσο προκαλεί εντύπωση η σφοδρότητα της αντίδρασης της τουρκικής πλευράς απέναντι στην ελληνική εξαγγελία. Και αυτό γιατί είναι γνωστό πως η απόφαση αφορά την περιοχή από τα Διαπόντια μέχρι τα Αντικύθηρα, δηλαδή το Ιόνιο Πέλαγος και τις ακτές τις Πελοποννήσου.
Με τις δηλώσεις του περί «λαϊκισμού της Ελλάδας» και «απόπειρας δημιουργίας έντασης», ο Τσαβούσογλου υπονοεί ότι η Τουρκία θέλει να έχει λόγο μέχρι και το… Ιόνιο πέλαγος:
«Όποτε επιχειρήσει την ένταση η Ελλάδα δίνουμε την αναγκαία απάντηση, την δώσαμε, και όταν χρειαστεί τους λέμε τα όριά τους». Για παράδειγμα, «στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν (σ.σ.: Casus Belli), επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα, αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο».
Προκαλεί εύλογα ερωτήματα η εν λόγω τοποθέτηση και η επίκληση από την Άγκυρα του casus belli αφορούσε πρωτίστως τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου