Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 1.300 οι προσαχθέντες από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου


Διαδήλωση Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι

Χάος στη Γαλλία: Πάνω από 1.300 οι προσαχθέντες από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου

© AFP 2018 / Lucas Barioulet
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το Παρίσι και άλλες κεντρικές πόλεις της Γαλλίας σε μια προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν το μεγάλο κύμα διαδηλώσεων που συνεχίζονται για τέταρτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο.
Περισσότεροι από 1.385 άνθρωποι προσήχθησαν χθες στη Γαλλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της γαλλικής αστυνομίας να ελέγξει τις νέες διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο κατέκλυσαν τη γαλλική πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας.
Στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι επίσημες αρχές υπολογίζουν τον συνολικό αριθμό των διαδηλωτών σε 125.000, με 10.000 εξ'  αυτών να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες στο Παρίσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ έκανε λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από την πλευρά της αστυνομίας, ενώ μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται και αρκετοί δημοσιογράφοι.
Το απόγευμα, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία μεταφέρθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ρεπουμπλίκ. Ομάδες νεαρών που αναμείχθηκαν με τους διαδηλωτές των Κίτρινων Γιλέκων έσπασαν βιτρίνες και λεηλάτησαν μαγαζιά.
​Σε διάφορες περιοχές του Παρισιού υπάρχουν καμμένα αυτοκίνητα, ενώ αρκετές βιτρίνες καταστημάτων έχουν καταστραφεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό το Σάββατο, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.
Συνελήφθη ηγέτης των Κίτρινων Γιλέκων
Ένας από τους ηγέτες του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, ο Ζουλιέν Τεριέρ συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Γκρενόμπλ στη νοτιοδυτική Γαλλία, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.
Στη συνέχεια, περίπου 1.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία προς το τοπικό αστυνομικό τμήμα απαιτώντας την απελευθέρωση του Τεριέρ.
Φιλίπ: Να ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα
Στον απόηχο του νέου γύρου σοβαρών επεισοδίων, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, είπε σήμερα ότι πρέπει να «ξαναϋφάνουμε την εθνική ενότητα», ανακοινώνοντας ότι ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει. Εναπόκειται σε εκείνον να προτείνει μέτρα που θα τροφοδοτήσουν αυτόν τον διάλογο και που θα επιτρέψουν, ελπίζω, στο σύνολο του γαλλικού Έθνους να σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται και θα συνεχίσουν να υφίστανται τα επόμενα χρόνια», δήλωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico

    13:56 04/10/2024 Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico Την ανάσα του κρατάει ολόκληρος ο πλανή...