Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Εντάσεις και στο Βέλγιο

Εντάσεις και στο Βέλγιο
Περίπου 70 άτομα συνελήφθησαν επίσης από μια διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» στις Βρυξέλλες, όπου το τετράγωνο των ευρωπαϊκών θεσμών αποκλείστηκε πλήρως, όπως έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία.
«Υπάρχουν περίπου 70 συλλήψεις έπειτα από ελέγχους που έγιναν προληπτικά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.
Μερικές δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο τέλος του πρωινού σε δύο σημεία της βελγικής πρωτεύουσας -Αρ Λουά και Πορτ ντε Ναμούρ- χωρίς να σημειωθεί κάποιο βίαιο περιστατικό.
Η αστυνομία τοποθέτησε οδοφράγματα γύρω από την ευρωπαϊκή συνοικία, όπου συγκεντρώνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (η Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), εμποδίζοντας την πρόσβαση των οχημάτων αλλά και των πεζών, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga, «κίτρινα γιλέκα» απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο E17 προς τη Ρέκεμ, μια πόλη της δυτικής Φλάνδρας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.
Οδόφραγμα τοποθετήθηκε νωρίς σήμερα στο πρωί και στον E40, στο επίπεδο των γαλλο-βελγικών συνόρων, στο ύψος της Αντινκέρκ (βόρεια), σύμφωνα πάντα με το Belga.
Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που εμφανίστηκε στη Γαλλία, επεκτάθηκε στο Βέλγιο, ιδίως στη γαλλόφωνη περιοχή της Βαλονίας. Στις 30 Νοεμβρίου, διαδήλωση 300 ανθρώπων κατέληξε στις Βρυξέλλες με την πυρπόληση δύο αυτοκινήτων της αστυνομίας.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC)Το Παρίσι παρουσίαζε την εικόνα πόλης- φαντάσματος το Σάββατο, με μουσεία και καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Οι τουρίστες που κυκλοφορούν είναι λίγοι, και στους κατοίκους έχει συστηθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους, εάν είναι δυνατόν. Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ ο Πύργος του Άιφελ και άλλα γνωστά μουσεία και αξιοθέατα δεν λειτουργούν. Πολλά καταστήματα έχουν επίσης κλείσει για την ημέρα, ενώ έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «πολεμοφόδια» σε ταραχές.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι διαδηλώσεις καθοδηγούνται από ακροδεξιά και αναρχικά στοιχεία. Από πλευράς τους τα «Κίτρινα Γιλέκα» απαιτούν επιπλέον παραχωρήσεις από την κυβέρνηση, όπως χαμηλότερη φορολογία, υψηλότερο ελάχιστο μισθό, μικρότερα κόστη ενέργειας κ.α.


Πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλύτερα εάν μπορούν να αναβάλλουν το ταξείδι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση: Στα χαμηλά η Ν.Δ., ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Νίκος Ανδρουλάκης | Χάρης Δούκας | EUROKINISSI ΠΟΛΙΤΙΚΗ 03.10.24 20:42 efsyn.gr Oι 2 στους 3 ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα πρ...