Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Επιμένουν οι Ούγγροι κατά Ορμπάν παρά την καταστολή

Επιμένουν οι Ούγγροι κατά Ορμπάν παρά την καταστολή

budapest-rally-vs-orban.jpg

Διαδήλωση κατά του εργασιακού νόμου στη Βουδαπέστη Από τις διαδηλώσεις της Κυριακής | Balazs Mohai/MTI via AP
Με μεγάλη καταστολή αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές στη Βουδαπέστη οι ουγγρικές δυνάμεις ασφαλείας, που εκτός από την καταστολή των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα, πέταξαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στον δρόμο βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη δημόσια τηλεόραση. Οι βουλευτές ζητούσαν να διαβάσουν σε ζωντανή μετάδοση τα αιτήματα των διαδηλωτών, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.
Σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπερναντέτ Σζελ, εκείνη και ο ανεξάρτητος βουλευτής Άκος Χαντάζι, αναγκάστηκαν να βγουν από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης MTVA, εξαιτίας της βίας που τους ασκήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στο κτίριο είχαν μπει 10 βουλευτές της αντιπολίτευσης, επιμένοντας να διαβάσουν σε ζωντανή μετάδοση τα αιτήματα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανάκληση του εργατικού νόμου που πέρασε από τη Βουλή της Ουγγαρίας και επιτρέπει υπερωριακή εργασία έως και 400 ώρες, χωρίς ωστόσο χρηματική αποζημίωση για τους εργαζόμενους για διάστημα έως και τριών χρόνων.
Ο νόμος αυτός ήταν και η αφορμή για τις διαδηλώσεις της Κυριακής στη Βουδαπέστη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή πολιτών, οι οποίοι αντιδρούν όχι μόνο στον νέο εργασιακό νόμο αλλά και στη γενικότερη πολιτική του ακροδεξιού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, που παίρνει υπό τον έλεγχό του σταδιακά τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα επικοινωνίας του κυβερνώντος κόμματος, Μπάλαζ Χιντβέγκι, υποστήριξε ότι οι βουλευτές «προσπάθησαν να παρέμβουν διά της βίας στο δημόσιο μέσο», ενέργεια την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Όπως είπε, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για να πετύχουν τον σκοπό τους έθεσαν σε λειτουργία τον συναγερμό πυρασφάλειας και «επιτέθηκαν βιαίως στο προσωπικό».
Ο Ορμπάν υποστηρίζει ότι ο εργατικός νόμος θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σε εργατικό δυναμικό που υπάρχει στην Ουγγαρία, ειδικά στη βιομηχανία, και θα επιτρέψει σε βάθος χρόνους στους εργαζόμενους να αυξήσουν το εισόδημά τους. Ωστόσο, η αντιπολίτευση, από όλο το πολιτικό φάσμα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα μιλούν για νόμο «δουλείας».
Χιλιάδες Ούγγροι, παρά τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φτάνει πια» και ζητώντας την ανάκληση του νόμου.
Στη συνέχεια, 2.000-3.000 διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα κεντρικά της δημόσιας τηλεόρασης.
Την ώρα που η αντιπροσωπεία των βουλευτών μπήκε στο κτίριο, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού.
Από το πρωί της Δευτέρας, οι διαδηλωτές επέστρεψαν έξω από το κτίριο της δημόσιας τηλεόρασης, απαιτώντας να διαβαστούν τα αιτήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

NewsIT Ελλαδα 17:27 11/10/2024 Ετοίμαζαν χτυπήματα στην Αθήνα; Από κόσκινο το Tocarev, οι πυροκροτητές και τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε ΙΧ στην Σωκράτους

  Menu Δημητρης Πωποτας, Αρια Καλυβα Τι κρύβεται πίσω από την περίεργη υπόθεση του 39χρονου σεσημασμένου Αλβανού  κακοποιού , την πλαστική ε...