Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Σύγκρουση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα εθνικά θέματα


Σύγκρουση στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τα εθνικά θέματα

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να ζητούν από το Μαξίμου να μη δεσμεύσει τη χώρα σε εθνικά θέματα. «Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση» απαντά ο Γ. Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων ανέφεραν στον υπουργό Εξωτερικών ότι η χώρα διανύει εκλογική χρονιά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει περιορισμένη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε «συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση. Υπηρετήσαμε την εθνική γραμμή μέχρι τώρα σε όλα τα θέματα έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα».
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή, αλλά κυβέρνηση πλειοψηφίας που ενεργεί με βάση το πρόγραμμά της. «Πολλά από τα θέματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δεν άρχισαν να συζητούνται τώρα» πρόσθεσε με νόημα και έφερε το παράδειγμα της Αλβανίας και την συζήτηση για όλο το πακέτο των διαφορών μας, που έχει ξεκινήσει χρόνια πριν και ο Ν. Κοτζιάς και την είχε φέρει πολύ κοντά σε πέρας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα με τον υπουργό να ενημερώνει την αντιπολίτευση για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, αλλά και για τη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με την ειδική εκπρόσωπο των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χόλ Λουτ την ερχόμενη Τρίτη.
Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε θα υπάρξουν νέες διερευνητικές επαφές «στο πλαίσιο του οργανωμένου διαλόγου που έχουμε ξεκινήσει με την Τουρκία».
Γ. Κατρούγκαλος: Συναίνεση δεν σημαίνει συνδιαχείριση
«Επίκειται άμεσα η συνάντηση του Έλληνα Γενικού Γραμματέα με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών, παράλληλα θα λειτουργούν συνεννοήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων με συμμετοχή των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει η συνάντησή μου με τον κ. Τσαβούσογλου, με άμεσο στόχο όχι την επανέναρξη των διερευνητικών, που θα είναι ακριβώς το αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας, αλλά την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και ενδεχομένως ενός Οικονομικού Φόρουμ. Ανάλογα με την πρόοδο αυτών των πολιτικών διαβουλεύσεων, μπορούμε να δούμε στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και την επανέναρξη των διερευνητικών» συμπλήρωσε.
Ο υπουργός ρωτήθηκε και για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Βενεζουέλα, ζήτημα το οποίο τέθηκε από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «όχι μόνο δεν είναι διαφορετική η θέση μας από την θέση της ΕΕ αλλά εμείς συνδιαμορφώσαμε μαζί με άλλες χώρες τη θέση της, να επιδιωχθεί, δηλαδή, δημοκρατική και ειρηνική διέξοδος στην κρίση, με το λαό της Βενεζουέλας να εκφράζεται».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Στον αντίποδα οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καλώντας την να μην προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις αναφορικά με τα εθνικά θέματα.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μην λάβει αποφάσεις στα εθνικά θέματα που θα δεσμεύουν τη χώρα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
«Βρισκόμαστε σε έτος εκλογικό, ο χρόνος μετράει ανάποδα. Υπό αυτή την έννοια, και το θέσαμε με έμφαση, είναι ένας χρόνος διαχείρισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και όχι μείζονων πρωτοβουλιών ή κινήσεων που μπορούν να δεσμεύσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, δηλαδή τις επόμενες κυβερνήσεις της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά συνεχή ενημέρωση από την κυβέρνηση και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μείζονες αποφάσεις όσον αφορά καίρια και ζωτικά ζητήματα της χώρας».
«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών να αποφύγουν στους τελευταίους δύο ή το πολύ πέντε μήνες που θα είναι ακόμα στις θέσεις τους, να δεσμεύσουν τη χώρα σε σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
«Κυρίως οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, ότι συζητούνται με την Ελλάδα συνοριακά θέματα, αποτέλεσαν το έναυσμα για να κάνουμε την παρέμβαση που κάνουμε. Την κάναμε την παρέμβαση σήμερα εδώ και θα την κάνουμε συνεχώς όταν τίθεται ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε ότι έγινε μια ενημέρωση κυρίως στα θέματα των ελληνοτουρκικών και του Brexit, δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Πρόσθεσε πως η άποψη του κόμματός του είναι ότι στα ελληνοτουρκικά οι δίαλοι επικοινωνίας θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί και ταυτόχρονα «να είμαστε πάντα σε εγρήγορση, και διπλωματική και αμυντική, ιδιαίτερα στο επόμενο διάστημα, και πάντα να επιδιώκουμε μια ευρωπαϊκή ομπρέλα στο θέμα του Brexit».
Τέλος, ο Μάριος Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η Ένωση Κεντρώων έθεσε το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη κατά την εφαρμογή της» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται παρόλο που ο υπουργός είπε ότι έχουν συσταθεί δύο επιτροπές για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στο τέλος της ημέρας». Επανέλαβε δε τη θέση της Ένωσης Κεντρώων, ότι δεν αναγνωρίζει καμία ονομασία που να φέρει το όνομα της Μακεδονίας και υπογράμμισε πως θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση.                                efsyn.gr

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T64VcD