Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΟΣΗ Στενεύουν τα περιθώρια για τη δόση, «καμπανάκι» Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί

Στενεύουν τα περιθώρια για τη δόση, «καμπανάκι» Κομισιόν για τις μεταρρυθμίσεις

© Φωτογραφία : Aris Oikonomou/SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Προθεσμία μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου φαίνεται πως έχει η Ελλάδα, για να δρομολογήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Η Κομισιόν ασκώντας κριτική για τις καθυστερήσεις σε «μεταρρυθμίσεις-κλειδιά», πιέζει την Αθήνα, για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Πιέσεις ασκεί στην Ελλάδα η Κομισιόν, προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί, έως το Eurogroup του Μαρτίου.
Στον απόηχο των «εκτεταμένων ανισορροπιών» που διαπιστώνει η δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απέστειλε μήνυμα προς την Ελλάδα ότι είναι προς το συμφέρον της να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμείς δράσεις της Ελλάδας εν όψει του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
Σε ανάλογο κλίμα είναι άλλωστε και το μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter, με το οποίο υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως.
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ​επεσήμανε σύμφωνα με το ΑΜΠΕ: «Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου».
Άλλωστε, όπως είπε, αυτό θα είναι και το μήνυμά του προς τις ελληνικές Αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11ης Μαρτίου.
«Είναι εφικτό και πιστεύω πως είναι προς το κοινό όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης», είπε. «Έχουμε κοινό συμφέρον. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει η δουλειά να γινει με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα», τόνισε.
Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν
«Εκτεταμένες ανισορροπίες» στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι «παρά την πρόοδο, η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις ως προς το χρέος, τις τράπεζες, το εξωτερικό ισοζύγιο, τη χαμηλή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία».
Τονίζει δε, ότι ο ρυθμός προόδου σε συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά πεδία είναι «αργός», γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε «καθυστερήσεις που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις-κλειδιά».
Ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης, στο πλαίσιο του β' μεταμνημονιακού ελέγχου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους άπτεται του Eurogroup.

Το μήνυμα Ντομπρόβσκις για την πρώτη κατοικία
Ειδική μνεία στο θέμα προστασίας της πρώτης κατοικίας έκανε, εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, τονίζοντας ότι η πρόταση της Αθήνας «προκαλεί ανησυχία, αν και παρατήρησε ότι η κατάσταση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζεται.
«Μοιραζόμαστε πλήρως τον στόχο των ελληνικών Αρχών για προστασία των πιο ευαίσθητων νοικοκυριών. Ωστόσο, για την ώρα η πρόταση των ελληνικών Αρχών για το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας προκαλεί ανησυχία», σημείωσεο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T64VcD