Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Χιονισμένα τοπία από Μακεδονία και Θεσσαλία

Χιονισμένα τοπία από Μακεδονία και Θεσσαλία

Όμορφες εικόνες μας στέλνετε στα κοινωνικά δίκτυα του meteo.gr από χιονισμένα τοπία στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Μπορείτε να βλέπετε ζωντανά εικόνα από τις κάμερες καιρού στη σελίδα μας πατώντας εδώ.

Θυελλώδεις άνεμοι στα βόρεια και κεντρικά

Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί μας σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 329 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr το πρωί του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

Σχεδόν 12 βαθμούς η πτώση της θερμοκρασίας στη Θεσσαλονίκη

Η «Ωκεανίδα» ξαναντύνει τη Θεσσαλονίκη στα λευκά, αφού το πρωί του Σαββάτου 23/02 χιονίζει ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι η πτώση της θερμοκρασίας  που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται η θερμοκρασία στις 9 το πρωί της Παρασκευής 22/02 και του Σαββάτου 23/02, ενώ φαίνεται και η σχετική πτώση. Παρατηρείστε ότι ο σταθμός του Επταπυργίου κατέγραψε 11.4 βαθμούς πτώση !
Η πτώση της θερμοκρασίας είναι εξίσου εντυπωσιακή σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας. Επί παραδείγματι, διαφορά θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών, έχει καταγραφεί στη Νάουσα (11.1), στο Κιλκίς (10.5), στην Αλεξανδρούπολη (11.6), και στη Σαμοθράκη (12.9). Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η κατανομή της θερμοκρασίας στη χώρα στις 09:50 του Σαββάτου 23/02, όπως την καταγράφουν ανά 10 λεπτά οι σταθμοί μας.

Νεότερα στοιχεία για την κακοκαιρία «ΩΚΕΑΝΙΣ» (ανανέωση Σαββάτου 23/02)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς» τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 23/02 με τη θερμοκρασία από το ύψος της Θεσσαλίας και βορειότερα να καταγράφει μεγάλη πτώση, ενώ χιονοπτώσεις εκδηλώνονται στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία η «Ωκεανίς» θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα 25/02.
Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 23/02 ισχυρές τοπικά βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα πεδινά κυρίως της Δυτικής και Νότιας Ελλάδας, στα νησιά του Ιονίου και στο Αιγαίο, συνοδευόμενες από καταιγίδες (ενδεχομένως τοπικά ισχυρές) κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν σχεδόν παντού.  
Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.
Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την "Ωκεανίδα" από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 23/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου περιμένουμε χιονοπτώσεις με χιονόστρωση και εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Στην Αττική θα εκδηλωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 500 μέτρα). Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστια, ενώ στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί χιονόπτωση σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους.
Την Κυριακή 24/02 στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν ανάλογες καιρικές συνθήκες. Στη Βόρεια Ελλάδα  πάντως οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, με εξαίρεση τη Δυτική Μακεδονία. Στις περιοχές όπου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες συμπεριλαμβάνεται και πάλι η Κρήτη.
Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο 23/02 - Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).
Νεότερα στοιχεία και περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού θα δοθούν σε νεότερες ανακοινώσεις.
Στρατής Βουγιούκας - Αθανάσιος Καραγιαννίδης - Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος
ΕΑΑ - Πεντέλη
Σάββατο 23/02/2019 - 10:30 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T64VcD