Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Κουμουτσάκος: Να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ


Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος

Κουμουτσάκος: Να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

© Φωτογραφία : SOOC/Menelaos Myrillas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Χαρακτήρισε δύσκολα αναστρέψιμη την «τάση από-δυτικοποίησης της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να την αξιοποιήσει για τις δικές τις προτεραιότητες.
Πέρασμα σε μια άλλη εποχή, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς για την Τουρκία, ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Μιλά για «τάση από-δυτικοποίησης» της Άγκυρας που είναι δύσκολα αναστρέψιμη και διερωτάται αν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S-400.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η Ελλαδα πρέπει να αξιοποιήσει για τις δικές της προτεραιότητες εντός του ΝΑΤΟ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά όπως αναφέρει χρειάζεται επειγόντως, αλλαγή διακυβέρνησης.
Αναλυτικά η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ:
«Καιρό τώρα μιλώ για σταθερή και δύσκολα αναστρέψιμη τάση απο-δυτικοποίησης της Τουρκίας. Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μαικ Πένς, ακόμα και για πιθανή εκδίωξη της Τουρκίας απ' το ΝΑΤΟ εάν εμμείνει στην εγκατάσταση των ρωσικών S 400, σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια άλλη εποχή.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι:
Ως Ελλάδα είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτήν; Για να την αξιοποιήσουμε για τις δικές μας προτεραιότητες εντός της Συμμαχίας; Αυτό είναι το γεωπολιτικό στοίχημα της επόμενης ημέρας για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κερδίσουμε. Χρειάζεται όμως, επειγόντως αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας».
Η προειδοποίηση Πενς προς την Τουρκία και η απάντηση της Άγκυρας
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, μιλώντας χθες σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, κάλεσε την Τουρκία να διαλέξει ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στην αγορά των ρωσικών S-400.
«Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει. Θέλει να παραμείνει σημαντικός σύμμαχος στον πιο επιτυχημένο συνασπισμό στην ιστορία ή θέλει να διακινδυνεύσει την ασφάλεια αυτής της συνεργασίας, λαμβάνοντας μία τόσο ριψοκίνδυνη απόφαση που υπονομεύει τον συνασπισμό μας;», τόνισε.
Στον Αμερικανό αξιωματούχο, απάντησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, καλώντας με τη σειρά του την Ουάσιγκτον να επιλέξει αν θα παραμείνει σύμμαχος της Άγκυρας ή θα ενώσει τις δυνάμεις της με τρομοκράτες «για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ έναντι των εχθρών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου