Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Τα «δικά μας» Wikileaks

Τα «δικά μας» Wikileaks

AP Photo/Matt Dunham, File

Τα «δικά μας» Wikileaks


Οι αποκαλύψεις των Wikileaks με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν δεκάδες τηλεγραφήματα (κυρίως της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα) που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1980. Τα περισσότερα εντοπίζονται μετά το 2005. Σ’ αυτά τα επίσημα αμερικανικά ντοκουμέντα παρουσιάζονται οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και τα υψηλόβαθμα στελέχη των κυβερνητικών κομμάτων με εντελώς διαφορετική εικόνα από εκείνη που προβάλλουν τα ίδια. Δεν ξαφνιάζεται βέβαια κανείς από τη στενή σχέση που όπως αποκαλύπτεται διατηρούσαν με την πρεσβεία ορισμένοι κατά τα άλλα υπερεθνικόφρονες πολιτικοί. 
Μεταξύ άλλων στο υλικό των Wikileaks περιλαμβάνεται και μια επτασέλιδη έκθεση του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Ρις στην Αθήνα (06ATHENS1805, 13.7.2006), όπου αποκαλύπτεται ο τρόπος επηρεασμού και χρηματισμού επιχειρήσεων και στελεχών των ελληνικών μέσων μέσων ενημέρωσης.
Τα τηλεγραφήματα των Wikileaks αναφέρονται σε πολλές συζητήσεις των στελεχών της αμερικανικής πρεσβείας με Ελληνες αξιωματούχους, αλλά προχωρούν και σε χαρακτηρισμούς για την προσωπικότητά τους. Οπως θα ανέμενε κανείς, η πρεσβεία διακρίνει τους πολιτικούς ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στις ΗΠΑ. Λέγονται καλά λόγια για τον Γιώργο Παπανδρέου και την Ντόρα Μπακογιάννη, αποκαλείται «Βούδας της ελληνικής πολιτικής σκηνής» ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι «έξυπνος, δεινός ρήτορας, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς».
* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κακοκαιρία Κασσάνδρα "χτυπάει" τη Δ. Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα

  ΕΛΛΆΔΑ / Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024, 20:22:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 20:33 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η κακοκαιρία Κασσάνδρα ξεκίνησε να πλήττει ...