Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Τσίπρας για 13η σύνταξη: Στόχος μας αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα


Ο Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας για 13η σύνταξη: Στόχος μας αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα

© Φωτογραφία : Γ.Τ. Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ευρωεκλογές 2019 (110)
Μιλώντας για τη «13η σύνταξη», ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «όταν η ελληνική οικονομία καταφέρει να έχει δημοσιονομική δυνατότητα, στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα».
«Εξαντλούμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες για να στηρίξουμε τους πολλούς», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις παροχές της κυβέρνησης και τη 13η σύνταξη.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως στόχος είναι αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα.
«Όταν η ελληνική οικονομία καταφέρει να έχει δημοσιονομική δυνατότητα, στόχος μας είναι αντίστοιχο ποσό να δίνεται Πάσχα και Χριστούγεννα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ερωτηθείς για τις κρατήσεις στην 13η σύνταξη, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι υπάρχουν επειδή είναι μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα».
«Έχουμε περάσει μια σκληρή οκταετία, μειώσεων, δυσκολιών κι από το '18 η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έχουμε τη δυνατότητα να ορίζουμε εμείς τα μέσα για να πιάνουμε τους συμφωνημένους στόχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη στο News 24/7, τη Δευτέρα.
Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, «μας έδωσε τη δυνατότητα να εξαγγείλουμε στη ΔΕΘ το ’18 ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής επέκτασης 1 δισ. ευρώ» και «τα έχουμε υλοποιήσει όλα».
«Τώρα που βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εκτιμήσαμε ότι έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα που αφορά συντάξεις και μειώσεις φόρων», επισήμανε.
Απαντώντας εάν θα έρθουν και νέα μέτρα στήριξης, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στο τέλος του ’19 οπότε και θα γνωρίζουμε την απόδοση της ελληνικής οικονομίας.
Ερωτηθείς γιατί δεν ψηφίζεται άμεσα η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αυτό «εναπόκειται στον δικό μας σχεδιασμό» και αποκάλυψε ότι «το έχουμε ήδη καταθέσει» στο πρόγραμμα στους θεσμούς, στις αρχές Απριλίου, «πριν ακόμη καταθέσουμε τις προτάσεις για ειδικό λογαριασμό και μέτρα (σ.σ. δημοσιονομικής) επέκτασης». Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά του κ. Μητσοτάκη.
«Θα το αποφασίσουμε εμείς, δεν θα παίξουμε στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη. Οποίος όταν εμείς διαπραγματευόμασταν σκληρά, αυτός είχε προεξοφλήσει τη μείωση των συντάξεων το 2019 και εξηγούσε ότι σημαίνει 4ο μνημόνιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «τζάμπα μάγκα» για το γεγονός ότι εδώ έφερνε τροπολογίες και στην Ευρώπη προσπαθούσε να πείσει τους ομοϊδεάτες του για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν.
Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, είπε ότι οι πολίτες «έχουν επιλογή να ψηφίσουν τον κ. Μητσοτάκη και να μην παίρνουν καθόλου» την 13η σύνταξη.
Υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης «είχε βγει στον ΑΝΤ1 και είχε πει ότι είναι λαϊκισμός, είναι ανέφικτο, δεν πρόκειται ο ίδιος να το προτείνει».
Ερωτηθείς για τη στάση των ξένων και των θεσμών για τις παροχές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πάντα είναι ζήτημα πολιτικών συσχετισμών». «Εμείς σχεδιάσαμε, υλοποιούμε μέτρα με απολυτή δημοσιονομική ασφάλεια για το ‘19 και με επιπλέον ασφάλεια για ‘20, ‘21, ‘22», δήλωσε.
Ωστόσο, «οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες καθώς και οι δυνάμεις της ιδεολογικής εμμονής στη λιτότητα, δεν χάρηκαν καθόλου με αυτά τα μέτρα και το έδειξαν», πρόσθεσε, αναφερθείς και στον κ. Βέμπερ και τη στάση που κράτησε, καλώντας τον να κοιτάξει τη Βαυαρία που είναι «ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας».
«Πέρασαν οι εποχές που η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος, οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, οι κυβερνήσεις έκαναν τα “greek statistics”», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι «είναι στο μπλοκ των δυνάμεων της δογματικής εμμονής στη λιτότητα», επικαλούμενος την άποψη που είχε καταθέσει «να πάμε σε πιστοληπτική γραμμή», μετά το μνημόνιο.
«Έχει εξαντληθεί η θεσμική στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα συνεννόησης. Ο ίδιος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι έχει κινηθεί με βάση τις πολίτικες του σκοπιμότητες και κίνητρα. Δεν θέλω να σπουδαιολογώ για τη στάση και τον ρόλο του διότι δεν μπορεί να κάνει και κάτι περισσότερο απ’ αυτό που κάνει», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως «δεν με απασχολεί ο κ. Στουρνάρας».
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα και με διαφορά, τότε η 13η σύνταξη δεν θα είναι δεδομένη».
Σχολιάζοντας το τραγούδι που έπαιξε μετά από διάλειμμα, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως ήταν το «paint it black» και είπε ότι «πάει για τη Νέα Δημοκρατία» καθώς «βλέπω να τα βάφουν μαύρα» μετά τις εκλογές.
Στην αναφορά του δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, ο πρωθυπουργός είπε: «Πάρα πολύ χαίρομαι γι’ αυτό, θα αποδειχθεί άλλη μια φορά ποιο ήταν το σχέδιο όλα αυτά τα χρόνια». Πρόσθεσε ότι διαχρονικά οι δημοσκοπήσεις έπεφταν έξω για τον ίδιο και το κόμμα του.
Για τις πρόωρες εκλογές που ζητάει ο πρόεδρος της ΝΔ σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 2019, ο κ. Τσίπρας είπε πως «έτσι όπως το πάει ο κ. Μητσοτάκης, θα προκηρύξω εκλογές για να κάνουμε ντιμπέιτ. Αυτή η άρνηση του (για ντιμπέιτ) εκπέμπει ηττοπάθεια».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα ΜΜΕ, λέγοντας πως «υπάρχει μια συγκέντρωση δύναμης πυρός ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης, πρωτοφανής στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Αποκορύφωνα η προσπάθεια του κ. Μαρινάκη να αγοράσει έναν δημοσιογραφικό οργανισμό που παίζει κεντρικό ρόλο στα πολιτική πράγματα της χώρας, αλλά στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς και να τον μετατρέψει σε φερέφωνο του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ».
«Η κατάσταση θυμίζει χώρα Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε.
Απαντώντας για τις υποθέσεις των διακοπών με κότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «εγώ ζω στο νοίκι, θα μπορούσε να έχω άλλες δυνατότητες εάν η διαδρομή μου ήταν για να αυξήσω τα εισοδήματά μου και να πλουτίσω».
«Ψάχνουν με το μικροσκόπιο να βρουν το οτιδήποτε. Έναν Πετσίτη βρήκαν κι αυτός ήταν μια φούσκα που λέγαν ότι βρήκαν χρήματα και δεν βρήκαν τίποτα».
Για την υπόθεση Novartis και τις καταγγελίες του κ. Σαμαρά ότι «θα το πάει μέχρι τέλους», ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να το πράξει: «Ας το πάει μέχρι τέλους, να δούμε πού είναι το τέλος και πού είναι ο πάτος αυτής της ιστορίας. Αυτή η ιστορία δεν έχει ανοίξει στην ολότητα της περιμένουμε τις αποφάσεις των εισαγγελέων».
Ήμουν πάντα με τη Λίβερπουλ. Είναι ίσως το μοναδικό με το οποίο ταυτίζουμε τη στάση μας με τον κ. Μητσοτάκη.
Ερωτηθείς, τέλος, ποια ομάδα υποστηρίζει στον τελικό του ChampionsLeague και την παρατήρηση πως ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την Λίβερπουλ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ωχ την πατήσαμε δηλαδή», εξηγώντας ότι και ο ίδιος είναι από μικρός με τη Λίβερπουλ και φοβάται «μην χάσουμε».
«Είμαι με την Λίβερπουλ είναι ίσως το μόνο που ταυτίζονται οι απόψεις μας με τον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...