Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΕΔΕΥ: Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

Πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου

ΕΔΕΥ: Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης

© CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης προκύπτουν από μελέτη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων, νότια της Κρήτης που μοιάζουν με τις δομές «Λεβιάθαν» και «Ζορ» αποκάλυψε μελέτη από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕΥ την οποία επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η μελέτη σε ανεξερεύνητη περιοχή, νότια της Κρήτης, έγινε με σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα και αποκάλυψε νέες δομές.
«Οι νέες δομές ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ», ανέφερε η ΕΔΕΥ.
Υπενθυμίζεται ότι τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Zoρ ανακαλύφθηκαν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου αντίστοιχα.
Η περιοχή νότια της Κρήτης στην οποία έγινε η μελέτη, φέρεται να είναι κοντά στις περιοχές που καλύπτει η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Είναι, μάλιστα, η συνέχεια περιοχές που έχει παραχωρηθεί σε κοινοπραξία εταιρειών και στην οποία τα σεισμικά δεδομένα αποτυπώνουν ισχυρές ενδείξεις για τα κοίτασμα τύπου Ζορ.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στέλεχος των ΕΛΠΕ, τα δεδομένα δείχνουν κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, το κοίτασμα θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς για 70 χρόνια.
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ωστόσο, ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης της ΕΔΕΥ έγινε ερήμην του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια.
«Είναι τεχνικές πληροφορίες που το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου που η εφημερίδα επικαλείται.
Εξάλλου λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Ενέργειας δημοσιοποίησε προκήρυξη για πλήρωση όλων των θέσεων στο ΔΣ της ΕΔΕΥ καθώς έληξε η  θητεία τριών μελών ενώ δύο θέσεις είχαν μείνει κενές. Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ζητήσει την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ, Γιάννη Μπασιά, και του αντιπροέδρου, Σπύρου Μπέλλα, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, αλλά διατηρούν τις θέσεις τους μέχρι την τοποθέτηση νέας διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Νέες φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο, εν μέσω κηδειών

  Ap photo  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 18.09.24 18:13 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link Print Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περ...