Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Επιβεβαιώνει ο Δένδιας το “πάγωμα” των διερευνητικών με την Τουρκία: Διαπραγματεύσεις στο μέλλον με Κύπρο

 

Επιβεβαιώνει ο Δένδιας το “πάγωμα” των διερευνητικών με την Τουρκία: Διαπραγματεύσεις στο μέλλον με Κύπρο

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στον ΣΚΑΙ. Photo skaitv


 

Στο παρασκήνιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, το πρωί της Παρασκευής, μία ημέρα μετά τις υπογραφές με τον Κάϊρο.

“Ούτε εγώ γνώριζα ότι θα υπογράψουμε. Είχα την ελπίδα ότι θα λύσουμε τις διαφορές που είχαμε, όμως στην τελευταία συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, Σούκρι, διαπιστώθηκε ότι όλες οι διαφορές επιλυθηκαν”, είπε ο κ. Δένδιας και αποκάλυψε ότι την προηγούμενη ημέρα (Πέμπτη) έγιναν τέσσερις τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ στις 18.30 το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας, πρόκειται για εθνική επιτυχία, όπως ορθώς ομίλησε ο πρωθυπουργός”, σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση γιατί επελέγη η τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

“Σε αυτή τη συγκυρία αυτο εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Η συμφωνία, η οποία είναι προϊόν προεργασιας, (γνωμες ειδικων, νομικης υπηρεσίας), έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και αν κάποια στιγμη το θελήσει, και με την Τουρκία”.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως ο φάκελος της συμφωνίας με τα έγγραφα θα αποσταλεί στα κόμματα, ενώ όπως είπε θα έχει κατ’ ιδίαν ενημερωτικές επαφες, ενώ σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρξε και ενημέρωση απο τον πρωθυπουργό προς τα κόμματα.

Σχολιάζοντας δε την αντίδραση της Τουρκίας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ανεξήγητο θυμό.

Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Ζητάει την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο

  Δεν υπάρχει λόγος κατάργησης των επιδομάτων από τη στιγμή που η χώρα έχει περάσει στην μεταμνημονιακή εποχή. Αίτημα-βόμβα από την Έν...