Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 932 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (Covid 19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 138.850, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.422 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41.299 (29,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 438 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 294 (67.1%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Εξάλλου, 890 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 50 νέους θανάτους από τη νόσο Covid 19, φθάνοντας τους 4.838 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2868 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Εξαδάκτυλος: «Όχι» στο πρόωρο άνοιγμα των σχολείων
Ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο αλλά και πάσης φύσης άλλη δραστηριότητα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία.
Τόνισε δε πως:
«Οποιαδήποτε αύξηση διασωληνωμένων θα σημάνει τραγωδία που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, θέλουμε να μειώσουμε τους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους».
Και συμπλήρωσε:
«Έχουμε φτάσει σε αριθμό νεκρών που έχει μας δημιουργήσει έναν περίεργο εθισμό αυτή τη στιγμή, μετά βίας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό... Με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων μειώσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε επίπεδο πτώσης λεωφορείου σε γκρεμό καθημερινά. Είχαμε αριθμό νεκρών σαν να πέφτει αεροπλάνο καθημερινά».
Είπε, μάλιστα, σε δραματικούς τόνους πως:
«Αν έχουμε την οδηγία ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, ή δε μας ενδιαφέρει ότι ενδεχομένως αύριο θα βρεθούμε στις ΜΕΘ και θα πούμε πχ ότι θα μπαίνει μόνο όποιος είναι κάτω των 50 - 55 ετών, αν αντέχουμε ως κοινωνία μια τέτοια απόφαση επειδή δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό μας. θα είναι απόφαση της κοινωνίας, όχι των γιατρών».
Όπως εξήγησε, εάν έχει κάποιος κάταγμα στο δεξί χέρι και δεν μπορεί να δουλέψει, δεν θα του κάνει χάρη ο ορθοπεδικός εάν του βγάλει τον νάρθηκα δύο, τρεις εβδομάδες ή και ένα μήνα νωρίτερα, χωρίς όμως να έχει επουλωθεί το κάταγμα.
«Κανείς δεν έχει διάθεση να έχει άνθρωπο έκτος εκπαιδεύσεως ή εκτός εργασίας. Αν ως κοινωνία αποδεχτούμε το τίμημα της μη τήρησης των μέτρων επειδή έχουμε κουραστεί, είναι απόφαση της κοινωνίας, εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής απόφαση, ούτε παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις ποιος θα κλείσει για ποσό, λέμε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές» δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, και συνέχισε:
«Όσοι εισηγούμασταν αυστηρότερα μετρά ήμασταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στους πάντες αλλά θα πρέπει να πούμε με αντιδημοφιλείς πρακτικές στην πρώτη φάση είχαμε αποτελέσματα που είναι καλύτερα από τα σημερινά».
Για πολλοστή φορά, μάλιστα, συνέστησε προσοχή, τονίζοντας ότι η εποχή ευνοεί τις λοιμώξεις περισσότερο και ότι οι περιορισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο του Μαρτίου ενώ παράλληλα εφαρμόστηκαν όταν ήδη υπήρχε μεγάλη κυκλοφορία με αποτέλεσμα η πτώση των κρουσμάτων να είναι αργή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου