Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Η πιο «βουβή» Πρωτοχρονιά: Πώς υποδέχθηκαν το 2021 οι πρώτες χώρες στον πλανήτη

 

ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης προετοιμάζεται για μία διαφορετική παραμονή Πρωτοχρονιάς, με την ευχή να είναι η τελευταία.

Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη αναμένεται να γιορτάσουν την αλλαγή του έτους, όχι όπως θα ήθελαν και αξίζει σε αυτό που φεύγει, το οποίο έβαλε σε παύση τις ζωές τους, αλλά κλεισμένοι στα σπίτια τους, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η έλευση του εμβολίου κατά της COVID-19 μοιάζει με ηλιαχτίδα φωτός και χαραμάδα αισιοδοξίας στην ανήλιαγη παράγκα του 2020, ωστόσο οι πολίτες όλου του κόσμου είναι καταδικασμένοι να «ανεχτούν» για τελευταία (εύχονται) φορά τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει επιβάλει ο φονικές ιός στην καθημερινότητά τους, αλλά και στους εορτασμούς για το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς.

Ή σχεδόν όλοι, αφού στη Νέα Ζηλανδία, την πρώτη χώρα που υποδέχθηκε το 2021, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χωρίς φόβο και μάσκες, αλλά με περίσσιο… πάθος στο Όκλαντ, προκειμένου να απολαύσουν το παραδοσιακό σόου με τα φώτα και τα πυροτεχνήματα στο λιμάνι της πόλης. 

​Μαζί με τη Νέα Ζηλανδία η οποία κατάφερε πάντως να μηδενίσει τα νέα κρούσματα, μετά από ένα αυστηρό lockdown επτά εβδομάδων, το νέο έτος υποδέχθηκαν στο Νότιο Ειρηνικό και άλλες χώρες όπως η Τόνγκα, τα νησιά Σαμόα, και το Κιριμπάτι, στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

​Ακολούθησε το Σίδνεϊ, όπου εκεί ωστόσο παρακολούθησαν το φαντασμαγορικό σόου με πυροτεχνήματα εξ αποστάσεως.

Την ίδια ώρα, ο υπόλοιπος πλανήτης ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τη χειρότερη για πολλούς χρονιά της σύγχρονης ιστορίας, όχι βγαίνοντας στους δρόμους με άφθονη σαμπάνια, αγκαλιές, φιλιά, πυροτεχνήματα και χορούς, αλλά από την οθόνη, κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Ένα διαφορετικό ρεβεγιόν, το οποίο για πολλούς χαρακτηρίζεται «σιωπηλό», ακόμα και βουβό.

© AFP 2020 / MARK BAKER
Πρωτοχρονιά 2021 στο Σίδνεϊ

Στην Αμερική, κορυφαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας αναμένεται να εμφανιστούν σε εορταστικά προγράμματα που ετοιμάζουν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ μπορεί η κρυστάλλινη μπάλα να κυλήσει και φέτος στη διάσημη πλατεία Τάιμς της Νέας Υόρκης για να υποδεχθεί το 2021, ωστόσο δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση των θεατών σε αυτήν.

Η μπάλα στην πλατεία Τάιμς στη Νέα Υόρκη
© AFP 2020 / FRANK FRANKLIN II
Η μπάλα στην πλατεία Τάιμς στη Νέα Υόρκη

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πρωτοχρονιά θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για μια «μυστηριώδη» πνευμονία που εμφανίστηκε στην Κίνα και στη συνέχεια έγινε γνωστή ως COVID-19…

© AFP 2020 / LOREN MATTHEW
Η πλατεία Τάιμς στη Νέα Υόρκη

Οι περισσότερες χώρες δίνουν ωστόσο ακόμα τη δική τους «μάχη» κατά της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ να «υφαίνουν» μια διαφορετική παραμονή Πρωτοχρονιάς εξαιτίας των lockdowns.

Από το Παρίσι, πάντως έως και τη Μόσχα οι πολίτες εύχονται το 2021 «να πάρουν πίσω την ελευθερία τους».

Στη Βρετανία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, αντιμετωπίζοντας τη ραγδαία εξάπλωση ενός μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, έχουν γίνει συστάσεις για αναβολή των εορτασμών για αργότερα μέσα στο 2021, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα της χώρας βρίσκονται σε lockdown.

© AFP 2020 / STEFAN ROUSSEAU
Βρετανία λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά

Η χώρα θα εισέλθει και επίσημα σε τροχιά… Brexit υπό τον ήχο του Big Ben τα μεσάνυχτα, υποδεχόμενη τη νέα χρονιά.

Αυστηρότατα είναι τα μέτρα και στη Γαλλία, όπου 100.000 αστυνομικοί επιτηρούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, των συναθροίσεων, αλλά και άλλων εκδηλώσεων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς μερικού lockdown, και σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ το 2020 ήταν μακράν η πιο δύσκολη χρονιά στα 15 χρόνια ηγεσίας της, αναμένεται η πιο «βουβή» πρωτοχρονιά, καθώς έχουν απαγορευτεί ακόμα και τα πυροτεχνήματα.

© AFP 2020 / MINDAUGAS KULBIS
Λιθουανία, εν μέσω lockdown

Άδεια αναμένεται επίσης και η διάσημη Πουέρτα ντελ Σολ, η Πλατεία του Ήλιου, στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου παραδοσιακά πλημμύριζε από κόσμο που υποδεχόταν τη νέα χρονιά.

Τέλος, ακόμα και στην Ταιβάν έχουν επιβληθεί περιορισμοί στους εορτασμούς για την υποδοχή του 2021, ενώ οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα και άλλες εκδηλώσεις από το σπίτι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου