Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

ΥΠΕΞ: Παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί της Άγκυρας για «δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο»

 

Κρούσματα: 
79.234.849
Ανέρρωσαν: 
51.583.154

Θάνατοι: 
1.739.565
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

«Η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες», τονίζουν πηγές του ΥΠΕΞ.

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις καταγγελίες Ακσόι, ο οποίος έκανε νωρίτερα λόγο για πρόκληση της Αθήνας, η οποία «αυξάνει την ένταση στην περιοχή με τη δέσμευση 15 περιοχών στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι περιοχές δεσμεύονται, όχι μόνο χωριστά και όχι όλες ταυτόχρονα, αλλά για συγκεκριμένες μέρες και ώρες και όχι για το σύνολο της περιόδου 4 Ιανουαρίου-26 Φεβρουαρίου 2021, όπως «λανθασμένα και παραπλανητικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ».

Παράλληλα, όπως ξεκαθαρίζουν, η εν λόγω ΝΟΤΑΜ αφορά στον προγραμματισμό της άσκησης «Τρίαινα» στις ίδιες περιοχές, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες δεσμεύονται εδώ και χρόνια.

Αφού σημειώνουν, δε, πως οι συγκεκριμένες περιοχές που δεσμεύονται, καθώς και η χρονική περίοδος στις οποίες ισχύει η δέσμευση, προκύπτουν ξεκάθαρα από το κείμενο της ΝΟΤΑΜ, αναφορικά με τις αιτιάσεις για δήθεν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου, τονίζουν ότι:

«Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ως εκ τούτου απορρίπτονται στο σύνολό τους οι τουρκικές αιτιάσεις, οι οποίες, το μόνο αποτέλεσμα που έχουν, είναι να δημιουργούν περαιτέρω ένταση».

Όπως υπογραμμίζουν, δε, οι ίδιες πηγές:

«H Ελλάδα επιθυμεί εποικοδομητικό διάλογο με βασικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας για το μοναδικό ζήτημα που υφίσταται μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ήτοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Καταλήγοντας, επισημαίνουν για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα επιδιώκει την αποκλιμάκωση και καλεί την Τουρκία να απέχει από μονομερείς παράνομες και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου