Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Έφτασαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση 83.850 δόσεις του εμβολίου

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Βρείτε μας

Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής των δόσεων και πότε θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Ακόμη ένα βήμα για την επιχείρηση «Ελευθερία» και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού έγινε σήμερα στην Ελλάδα, καθώς έφθασαν το πρωί με ειδική πτήση 83.850 δόσεις του εμβολίου των Pfizer και BioNTech.

Οι δόσεις θα μεταφερθούν στα πέντε κεντρικά αποθηκευτικά σημεία, από όπου θα γίνει η διανομή στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτή είναι η πρώτη μεγάλη παρτίδα δόσεων εμβολίου του κορονοϊού, μετά τις 9.750 δόσεις που παρελήφθησαν στις 26 Δεκεμβρίου.

Στο αεροδρόμιο, προκειμένου να παραλάβουν τις δόσεις του εμβολίου, βρέθηκαν κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

«Όλα πηγαίνουν βάσει του σχεδιασμού», αρκέστηκε να δηλώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, o oποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.

Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής των δόσεων

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έως το τέλος Ιανουαρίου, η χώρα μας θα έχει παραλάβει συνολικά 419.250 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ έως το τέλος Μαρτίου αυτός ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τις 1.255.800 δόσεις, με πιθανότητα να ληφθούν και περισσότερα εμβόλια αν υπάρξει ενδεχόμενη συμφωνία της ΕΕ με την φαρμακευτική εταιρεία.

Παράλληλα, θα προστεθούν οι παραδόσεις της Moderna, για το εμβόλιο της οποίας αναμένεται έγκριση από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουάριου, ενώ οι δόσεις υπολογίζονται σε 240.000 για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης αναμένονται οι παραδόσεις της εταιρίας AstraZeneca (500.000 δόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου, 800.000 το Φεβρουάριο, 1,5 εκατ. το Μάρτιο και 2,2, εκατ. τον Απρίλιο), αφού λάβει έγκριση από τον ΕΜΑ, αλλά και τριών ακόμη εταιριών, των Sanofi, Johnson & Johnson και Curevac.

Έναρξη των εμβολιασμών και στην περιφέρεια

Παράλληλα, σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων, ενώ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό»«Σωτηρία»«Αττικόν»«Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Πότε θα ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού

Την ίδια ώρα, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο του εμβολιασμού τις δύο πρώτες ημέρες, καθώς κύλησε χωρίς προβλήματα.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (28/12) είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα. Από αυτά μόνο ένα εμφάνισε μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης, προκειμένου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Πώς θα κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες

Βάσει του σχεδίου «Ελευθερία» και του προγραμματισμού για τις παραδόσεις των δόσεων, η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς του πληθυσμού, αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Το «ραντεβού» για το εμβόλιο θα γίνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της άυλης συνταγογράφησης
  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr
  • Mέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ

Η προτεραιοποίηση των πληθυσμιακών ομάδων 

Όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα εμβολιαστούν οι πληθυσμιακές ομάδες στη χώρα, μίλησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, «στόχος είναι να μην μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Επεσήμανε, δε, πως η προτεραιότητα που δίνεται στις πληθυσμιακές ομάδες, γίνεται βάσει κριτηρίων, τα οποία είναι τα εξής:

  • Αυξημένος κίνδυνος από νόσηση, δηλαδή τα άτομα με μεγάλης ηλικίας.
  • Αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης, δηλαδή οι υγειονομικοί.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, σε δομές αποκατάστασης ή και οι χρονίως πάσχοντες.
  • Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους.

Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Όσον αφορά το θέμα των αλλεργιών, η κυρία Θεοδωρίδου παρατήρησε ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες, προσθέτοντας ότι κοινές αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό, ενώ όπως είπε, σε κάθε κέντρο εμβολιασμού υπάρχει μία προετοιμασία για την αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η AstraZeneca αποσύρει παγκοσμίως το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  Το διδοσικό εμβόλιο της AstraZeneca | (AP Photo/Hassene Dridi)  ΕΥΡΩΠΗ   08.05.24 09:19 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter E-mail Copy link P...