Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Σαρηγιάννης: Πρόωρη η άρση lockdown στις 7 Ιανουαρίου - Να μην ανοίξουν ούτε τα σχολεία

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (703)
Βρείτε μας

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κρίνει πρόωρο το άνοιγμα της χώρας την 7η Ιανουαρίου.

Πρόωρο έκρινε το άνοιγμα της χώρας και των σχολείων την 7η Ιανουαρίου ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως ένα πρόωρο άνοιγμα ενέχει τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης του κορονοϊού σε περιοχές της χώρας.

Κατά τη γνώμη μου είναι πρόωρα τα σενάρια για άνοιγμα μετά της 7 του μήνα, σημείωσε στο Open, εξηγώντας πως «θα δούμε αναζωπύρωση». «Αναφέρομαι και στα σχολεία» ξεκαθάρισε.

Το σενάριο που εξετάζαμε και εμείς (σ.σ. οι ειδικοί) πριν φτάσουμε σε αυτή την περίοδο ήταν για άνοιγμα μετά τις 7 Ιανουαρίου, «αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ενδείξεις ανά περιοχή δείχνουν ότι αν το κάνουμε, έχουμε μεγάλη πιθανότητα να δούμε αναζωπύρωση σε αυτές τις περιοχές» είπε και διευκρίνισε πως δεν κάνει απαραίτητα λόγο για την Αττική ή τη Θεσσαλονίκη. 

Άνοιγμα σχολείων

Ειδικότερα για το άνοιγμα σχολείων τόνισε πως το πρόβλημα είναι η κινητικότητα και όχι η λειτουργία των σχολείων.

«Για να ανοίξουμε τα σχολεία χωρίς προβλήματα πρέπει να δούμε τι επιτείνει την κινητικότητα. Ένα πράγμα που την επιτείνει είναι ότι οι γονείς αφού πάνε τα παιδιά στο σχολείο, πάνε στη δουλειά» δήλωσε και τόνισε πως «εάν μπορούσαμε να συνδυάσουμε το άνοιγμα των σχολείων με αυξημένη τηλεργασία, αυτό που μπορούσε να είναι ένα διαφορετικό σενάριο».

Τα εορταστικά τραπέζια

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα εορταστικά τραπέζια καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να περιορίσουν τις επαφές τους. 

Όπως τόνισε, ο επιτρεπόμενος αριθμός των 9 δεν είναι «9x3, δηλαδή δεν επιτρέπονται διαφορετικοί σε κάθε μία από τις τρεις γιορτές», ενώ συμβούλευσε πως το βέλτιστο θα ήταν να γίνουν τα τραπέζια με 4-5 άτομα, τα οποία ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε πως παρότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη. «Δεν πρέπει να ρίξουμε τις άμυνές μας. Είναι δύσκολη περίοδος» είπε και διευκρίνισε πως παρότι πάμε καλά, αν χαλαρώσουμε «είναι πολύ εύκολο να επιταχυνθεί αρνητικά» ο ιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/TDZyq7