Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλια, τεχνοκρατία και εξουσία

 Εμβόλια, τεχνοκρατία και εξουσία

AP Photo
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Οσο πλησιάζουν οι μέρες για την έναρξη του εμβολιασμού στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, όπως και αλλού, φουντώνει η συζήτηση για την ασφάλεια των εμβολίων, αλλά και οι συνωμοσιολογικές θεωρίες για το ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτά.

Η πανδημία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε για να ανοίξει ένας πλατύς δημόσιος διάλογος για την επιστήμη, τα επιτεύγματά της και, κυρίως, τον αναγκαίο κοινωνικό έλεγχό της. Αντίθετα, και όπως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης, ενισχύθηκε η αυθεντία των επιστημόνων, οι οποίοι άφησαν χώρο στους πολιτικούς να εκμεταλλευτούν αυτήν την κρίση για να δυναμώσουν τα μέτρα ελέγχου και καταστολής των πολιτών. Από το «κύριε καθηγητά» των δημοσιογράφων στα βραδινά δελτία ειδήσεων μέχρι τους πρωθυπουργικούς δεκάρικους κάθε τόσο αναδείχτηκε, ελέω πανδημίας, μια νέα διαπλοκή-συνενοχή: αυτή μεταξύ κυβέρνησης, Τύπου και (αναγνωρίσιμων) επιστημόνων.Ενώ οι γιατροί πρώτης γραμμής δίνουν μια μάχη κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, διάφοροι επώνυμοι επιστήμονες αξιοποιούνται –εκόντες άκοντες– για να επιβεβαιώσουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.

Η τεχνοκρατία, δηλαδή η τυραννία των «ειδικών», έδειξε και σ’ αυτήν την περίπτωση τα δόντια της, όπως έγινε την προηγούμενη δεκαετία με τους οικονομολόγους, οι οποίοι ανακηρύχτηκαν γκουρού που καθοδηγούσαν (απολύτως λανθασμένα όπως αποδείχτηκε) ολόκληρη την κοινωνία.

Και για να μην παρεξηγηθώ: Δεν εννοώ ότι πρέπει να αμφισβητήσουμε την ιατρική επιστήμη! Εκείνο που λέω είναι ότι η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι σε θέση και να δύναται να ρωτά, να αμφισβητεί και να διαλέγεται για τα ζέοντα προβλήματα της εκάστοτε συγκυρίας.

Σήμερα το αστυνομικό κλομπ έγινε η προέκταση της ιατρικής διάγνωσης και του στηθοσκόπιου, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί η πανδημία (κατά το «κρίση») σε ευκαιρία για αλλαγή του κοινωνικού τοπίου.

Στην προσπάθεια να πειστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όσοι αντιδρούν ανήκουν χοντρικά σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που είναι θύματα παραπληροφόρησης, αυτούς που ενστερνίζονται θεωρίες συνωμοσίας και τους πολίτες που απλώς ανησυχούν για την ασφάλεια των εμβολίων. Με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να τους τσουβαλιάζουμε όλους μαζί, θεωρώντας ότι ανήκουν στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, γιατί τότε απλώς αθροίζουμε ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις σε μια άμορφη μάζα.

Απ’ αυτό το σύνολο σαφώς πρέπει να αφαιρεθούν οι συνωμοσιολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς θα τους βάλει στον οργανισμό ένα τσιπάκι μέσω του εμβολίου. Αυτοί έχουν ένα ακατανίκητο όπλο, που είναι η επίθεση εναντίον αυτού που αμφισβητεί τις θεωρίες τους. Αν αρνείσαι μια συνωμοσία, ο λόγος είναι πως είτε είσαι αφελής, είτε συμμετέχεις σ’ αυτήν. Ετσι είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι μπορεί να τους αλλάξουμε γνώμη, αφού η «εξαιρετική» τους γνώση τούς κάνει να νιώθουν ιδιαίτεροι και μοναδικοί μέσα σ’ έναν ωκεανό υποτιθέμενης άγνοιας.

Την ίδια ώρα, οι ιατρικές έρευνες πρέπει να διακρίνονται από διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία, γιατί διαφορετικά απλώς ενισχύουν την πεποίθηση όσων αμφισβητούν την επιστήμη πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»

Ο απώτερος στόχος της είναι η χειραγώγηση του κοινού από την κυβέρνηση μέσω του Τύπου, αξιοποιώντας σ’ αυτήν την περίπτωση την ιατρική αυθεντία. Το κυβερνητικό μότο «δεν κάνουμε τίποτα εάν δεν μας το εισηγηθούν οι επιστήμονες» έγινε το βολικό άλλοθι για κάθε αβελτηρία, για όλη την ολιγωρία και την εγκληματική αμέλεια στη διάρκεια της χρονιάς που φεύγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αγρίνιο: 23χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος σε δύσβατο υπαίθριο σημείο κοντά στην Λεπενού Εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της Τετάρτης, από τον πατέρα του 08.05.2024 | 13:27

  «Τέλος» στη ζωή του έβαλε το πρωί της Τετάρτης (8/5) ένας 23χρονος στο Αγρίνιο, καθώς βρέθηκε απαγχονισμένος από τον πατέρα του νεκρός σε ...