Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα: Ρεβεγιόν... μεσημέρι με λίγους και μέχρι τις 22:00: Αναλυτικός οδηγός επιβίωσης

 

COVID-19
Κρούσματα: 
76.934.012
Ανέρρωσαν: 
50.323.438

Θάνατοι: 
1.695.506
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (732)
Βρείτε μας

Όλα τα μέτρα και τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις εορταστικές ημέρες ώστε να μην δώσουμε την ευκαιρία στην πανδημία να επανέλθει δριμύτερη.

Καθημερινά οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες και τους κανόνες, ώστε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού, καθώς τον τελευταίο καιρό υπάρχει αύξηση στα κρούσματα, στους διασωληνωμένους και δυστυχώς στους νεκρούς. Στην ουσία οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν έναν οδηγό επιβίωσης, με μέτρα που θα τους προστατεύσουν από τη θανατηφόρα πανδημία.

Οι αποκαρδιωτικές εικόνες με μποτιλιάρισμα στους δρόμους – Η έκκληση Χρυσοχοΐδη

Όμως οι εικόνες που παρατηρήθηκαν στους δρόμους των πόλεων την Τετάρτη, ήταν αποκαρδιωτική, αφού οι αυτοκινητόδρομοι ήταν γεμάτοι από αυτοκίνητα, με ορισμένα μάλιστα σημεία να έχει προκληθεί ακόμα και μποτιλιάρισμα.

Αυτό δείχνει πως το «ανάλαφρο» κλίμα των εορτών και ίσως το αίσθημα που μπορεί να προκαλεί η αναμενόμενη έναρξη των εμβολιασμών, ίσως να έχει χαλαρώσει και την πειθαρχία. Το γεγονός όμως καθ’ εαυτό, είναι σχεδόν σίγουρο πως έχει και άσχημες επιπτώσεις, τις οποίες όλοι ελπίζουμε να αποφύγουμε.

Για αυτούς τους λόγους μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να επιστήσουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών, ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού.

«Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων. Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τις δηλώσεις του την Τετάρτη.

Ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να επιδείξουν όλοι υπευθυνότητα, ώστε να αφήσουμε τις άσχημες ημέρες πίσω μας κα να μην υπάρξει άλλη έξαρση της επιδημίας, που θα φέρει και νέα πιο αυστηρά μέτρα.

«Είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή μια κοινής μάχης... Δεν είναι ανέμελο παιχνίδι η παραβίαση των μέτρων... Γιορτάστε με μέτρο, με ανθρωπιά, με ευθύνη... Τα Χριστούγεννα εφαρμόστε τα μέτρα για να κάνουμε τις άσχημες μέρες να μείνουν πίσω μας... Γυρίστε σπίτι πριν βραδιάσει, μείνετε σπίτι, το βράδυ μην κυκλοφορείτε», ανέφερε το μήνυμα του υπουργού.

Ρεβεγιόν με περιοριστικά μέτρα σε σπίτια και ναούς

Υπενθυμίζεται πως οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών από την ασθένεια, έχει αναγκάσει τις αρχές να εφαρμόσει ακόμα αυστηρότερα μέτρα, ιδιαίτερα τις ημέρες των εορτών.

Όσον αφορά τις οικογενειακές συναθροίσεις, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι είναι τα εννέα άτομα, που υποτίθεται είναι ο μέσος όρος των μελών δύο οικογενειών.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς χαρακτηριστικά, «Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Τα μέτρα δεν μας επιτρέπουν να χαρούμε τα Χριστούγεννα όπως θέλουμε».

Ένα ακόμα μέτρο που ανακοινώθηκε και θα κάνει τις φετινές γιορτές να μην μοιάζουν με άλλες, είναι αυτό που απαγορεύει στα μικρά παιδιά να ψάλλουν τα κάλαντα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά στη λειτουργία των ναών, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς.

Έτσι, για τις απλές εκκλησίες προλέπεται μέγιστος αριθμός πιστών 25 ατόμων, ενώ για τις μητροπόλεις, οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερους χώρους, διευκρινίστηκε πως οι πιστοί θα μπορούν να είναι 50.

Οι μετακινήσεις στους δρόμους

Για τις μετακινήσεις των πολιτών, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Οπότε κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν στείλει μήνυμα στον ειδικό αριθμό 13033 με τον κωδικό που αιτιολογεί τη μετακίνησή τους, ή να διαθέτουν το εκτυπωμένο έγγραφο που περιέχει τους εν λόγω κωδικούς ή να έχουν συμπληρώσει χειρόγραφη βεβαίωση, στο οποίο θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας και τον τόπο προορισμού.

Όσο για τις νυχτερινές ώρες, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 τα ξημερώματα, εκτός από επείγουσες καταστάσεις, ή τη βόλτα κατοικιδίου και τη σωματική άσκηση σε κοντινή περιοχή από την οικία του πολίτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε εμφάνισή του σε τηλεοπτικό σταθμό έκανε έκκληση στους πολίτες να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή.

Όπως δήλωσε: «Όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων η αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει», ενώ ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το γιορτινό τραπέζι τις μεσημεριανές ώρες και όχι τις βραδυνές.

Η πρόσβαση σε εορταστικό τραπέζι με τον κωδικό 6

Για τη μετάβαση στα οικογενειακά τραπέζια κατά τις ημέρες των εορτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενημέρωσε πως όσοι θέλουν να μεταβούν σε κάποιο ρεβεγιόν πρέπει να αποστείλουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 ή να φέρει την αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

Στις μετακινήσεις για το ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρινίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο ίδιος σημείωσε, βέβαια, πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αττική. 

Σε εγρήγορση και επιφυλακή η αστυνομία

Για την τήρηση των μέτρων, η αστυνομία θα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, με 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ., Θεόδωρου Χρονόπουλου σε τηλεοπτικό σταθμό, οι αστυμομικοί θα βρίσκονται σε εγρήγορση, θα πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους.

Παράλληλα όπως δήλωσε, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επεμβάσεις σε οικίες, ώστε να διαπιστωθεί πως δεν έχουν παραβιαστεί οι οδηγίες και οι κανονισμοί.

Όπως διαβεβαίωσε ωστόσο ο κ. Χρονόπουλος, στην περίπτωση επέμβασης σε οικίες, αυτό θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «σίγουρα θα είναι αυξημένη η παρουσία της αστυνομίας αυτές τις ημέρες τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα γίνει και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Για το αν θα υπάρξει αυτοπρόσωπη παρουσία της αστυνομίας σε κάποιο σπίτι εξαρτάται από τις καταγγελίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ECDC: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη - 60.000 περιπτώσεις σε 16 μήνες

  Newsroom  Ανανεώθηκε:  Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 14:40 Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μπορεί...