Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα όπως πότε ξανά: Τραπέζι με όριο χρόνου και ατόμων, περιορισμοί στις εκκλησίες

 

COVID-19
Κρούσματα: 
71.826.946
Ανέρρωσαν: 
46.961.130

Θάνατοι: 
1.607.348
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (633)
Βρείτε μας

Μέχρι εννέα άτομα οι γιορτές στα σπίτια σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης και με ορισμένο αριθμό πιστών η λειτουργία στους ναούς.

Τα έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει η κυβερνητική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, διαμορφώνουν και τον ιδιότυπο τρόπο με τον οποίο θα περάσουμε τις φετινές εορτές, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αν και άλλα χρόνια οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα οικογενειακά τραπέζια αποτελούσαν ευκαιρία ώστε μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων να συνευρεθούν, οι φετινές οικογενειακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα.

Τι προβλέπεται για τις οικογενειακές συναθροίσεις

Σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και θα ισχύσουν μέχρι την 7η Ιανουαρίου, οι συναθροίσεις που θα πραγματοποιηθούν στα σπίτια θα επιτρέπεται να αποτελούνται το πολύ από εννέα άτομα, τα οποία θα μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.

Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται για την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Σε άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στην απόφαση της κυβέρνησης, προβλέπεται πως για τις συναθροίσεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις και ειδικά για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου 2021, αντίστοιχα, επιτρέπεται η παρουσία εννέα ατόμων, τα οποία θα προέρχονται από μια έως δύο οικογένειες

Η λειτουργία των θρησκευτικών ναών

Η κυβερνητική απόφαση περιλαμβάνει και μέτρα που αφορούν στη λειτουργία των ναών τις άγιες αυτές ημέρες. Έτσι, οι εκκλησίες για την ημέρα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και την ημέρα των Φώτων,  θα μπορούν να πραγματοποιήσουν λειτουργίες με παρουσία πιστών.

Ωστόσο θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 ατόμων και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Περαιτέρω προβλέπεται πως για τις εκκλησίες, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου 2021 και στις 6 Ιανουαρίου 2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρούμενης της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα 25 φυσικά πρόσωπα.

Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οι Μητροπολιτικοί ναοί, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα 50 φυσικά πρόσωπα

Για τη γιορτή των Θεοφανείων, η απόφαση ορίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών. 

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία

Όσον αφορά στον περιορισμό κυκλοφορίας, η απαγόρευση μετακινήσεων εφαρμόζεται από τις 22:00 το βράδυ.

Ειδικότερα, αναφέρεται πως για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές

Το ΦΕΚ με την απόφαση και τα προβλεπόμενα μέτρα, μπορεί να τα δει όποιος επιθυμεί ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...