Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Ελαστικό ωράριο με 10ωρο για έξι μήνες χωρίς επιπλέον αμοιβή η πρόταση της κυβέρνησης! - Εργασία και την Κυριακή

 



Κ.Χατζηδάκης: «Φιλεργατικό μέτρο η ψηφιακή κάρτα εργασίας


Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται φέρει προς ψήφιση η Βουλή μετά το Πάσχα αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος υποστήριξε πως το ωράριο-λάστιχο «θα γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου». 

Το νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση και σας είχε αποκαλύψει πρώτο το pronews.gr περιλαμβάνει ελαστικό ωράριο εργασίας, με δεκάωρο για έξι μήνες χωρίς επιπλέον αμοιβή, αλλά με ισόποση μείωση ωραρίου το επόμενο διάστημα ή με ρεπό ή με αύξηση των ημερών άδειας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει πως επιχειρήσεις - εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως.

Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζομένους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος.

Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη - εργαζομένου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Θα επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 ωρών ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου μειωμένης απασχόλησης.

Αντί της μείωσης των ωρών επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.

Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.

Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων υπογράφεται ατομική σύμβαση με κάθε εργαζόμενο που θα εργασθεί υπό το εν λόγω σύστημα. Η εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργοδότη και εργαζομένου επιτρέπεται μόνον εάν η επιχείρηση διαθέτει και λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων της, άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό με το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΕΡΓΑΝΗ, σε πραγματικό χρόνο.

Εξάλλου σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα, ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη (υπερεργασία).

Οι ώρες αυτές υπερεργασίας (41η, 42η, 43η, 44η, 45η ώρα) αμείβονται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, όρια υπερωριακής απασχόλησης.

Για όσους εργαζομένους ισχύει σύστημα εργασίας έξι εργάσιμων ημερών την εβδομάδα η υπερεργασία ανέρχεται σε 8 ώρες την εβδομάδα (από 41η έως 48η ώρα).

Θα προβλέπεται το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων – όπως τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων – και τις Κυριακές.

Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούν να παρέχονται και τις Κυριακές (σε αντίθεση με το τι συμβαίνει έως σήμερα).

K.Χατζηδάκης: «Να γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου» 

Στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή μετά το Πάσχα αναφέρθηκε χθες ο Κ.Χατζηδάκης ο οποίος μεταξύ των άλλων χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ως «ένα από τα πιο βασικά φιλεργατικά μέτρα όλων των τελευταίων χρόνων» ανέφερε πως πρόκειται για «ένα εργαλείο με το οποίο θα καταγράφεται ηλεκτρονικά και θα ελέγχεται από το Εργάνη 2 πότε πάει ένας εργαζόμενος στη δουλειά και πότε φεύγει έτσι ώστε ο κακός εργοδότης να μη μπορεί να κάνει κατάχρηση σε βάρος του εργαζομένου στο ωράριο εργασίας». 

Ενώ συμπλήρωσε πως το πρόγραμμα Εργάνη 2 θα εξατομικευτεί και πως η σκέψη για την ψηφιακή κάρτα προέκυψε «επειδή έχουμε πολλές καταγγελίες από εργαζομένους ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που τους εκμεταλλεύονται και δεν τους πληρώνουν τις υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο θα κατοχυρώνονται γιατί θα υπάρχει καταγραφή και δυνατότητα καταγγελίας.  Ο εργαζόμενος για να προστατευθεί θα μπορεί να καταγράφει πότε πήγε στη δουλειά του. Συμπληρώνει το οκτάωρο. Μετά το οκτάωρο αν θέλει και συμφωνήσει δουλεύει υπερωριακά, πληρώνεται υπερωριακά με αυξημένες (απολαβές) όπως συμβαίνει και σήμερα».

Για «δήθεν κατάργηση 8ώρου» μίλησε στη συνέχεια ο υπουργός εργασίας σημειώνοντας πως «έχουμε και πολλά fake news και ανοησίες» ενώ κατ’ εκείνον «ισχύει ήδη στην Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια γιατί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από τις αρχές του ’90 στην Ελλάδα και είναι και ευρωπαϊκή οδηγία. Εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Εκείνο το οποίο εμείς αλλάζουμε ότι πέρα από τις συμφωνίες που προβλέπονται με το μέχρι τώρα ισχύον δίκαιο μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών, αυτό μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζομένου. Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Ανευ αποδοχών» είπε, προβαίνοντας σε έναν ατυχή παραλληλισμό και συνέχισε:

«Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου»Newsroom


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Απόψε γράφεται ιστορία UPD

  Nick Rohlman/The Gazette via AP ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ 05.11.24 18:01 efsyn.gr Πού περνούν το κρίσιμο βράδυ οι δύο υποψήφιοι ...