Τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια με φόντο τον ερχομό του Πάσχα, προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το ισχυρό «πρεσάρισμα» που δέχονται τα νοσοκομεία εξαιτίας των νέων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ με Covid 19.

Υπολογίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.100 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται θλιβερή «πρωτιά» στις ΜΕΘ, με συνολικά 841 διασωληνωμένους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Η Αττική εξακολουθεί να είναι το επίκεντρο της πανδημίας, καθώς μόνο στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου νοσηλεύονταν έως το βράδυ της Κυριακή συνολικά 2.583 άνθρωποι, από τους οποίους οι 428 (σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού των διασωληνωμένων) είχαν εισαχθεί στις ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, καταγράφηκε νέο ρεκόρ με 1.500 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία, ενώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα είχαν εισαχθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα συνολικά 866 ασθενείς. Παράλληλα, η Κρήτη μετρά συνολικά 142 ασθενείς στα νοσοκομεία της, με κορωνοϊό.


Την Κυριακή 18 Απριλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε:

«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.829, εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 315.273 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.374 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.462 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 841 (61.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.941 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 495 (ημερήσια μεταβολή -2.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 519
ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).»

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Γώγος: «Όχι» σε πασχαλινές μετακινήσεις και άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα

Κατηγορηματικός ήταν τόσο σε ενδεχόμενη απελευθέρωση των μετακινήσεων εν όψει Πάσχα, όσο και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα απο τους αρχικούς σχεδιασμούς εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά ότι «η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις» ενώ συμπλήρωσε πως « είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου».

Ο κ. Γώγος χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριοεστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Στο ερώτημα εάν η επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο για έναρξη της εστίασης νωρίτερα λόγω των κορωνοπάρτι, ο κ. Γώγος απάντησε ότι η επιτροπή έχει κατατάξει τις δραστηριότητες με βάση τη σημασία τους και συγκεκριμένα: λιανεμπόριοσχολεία, εστίαση, τουρισμός αλλά και με βάση το επικινδυνότητά τους για μετάδοση του ιού.

Εξήγησε ότι παρότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό, με όπλο τον καλό καιρό, τα self test και τους εμβολιασμούς η επιτροπή έχει δώσει πράσινο φως για κάποιες δραστηριότητες όπως είναι το λιανεμπόριο ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα σχολεία.

«Η εστίαση είναι κάτι που θα ανοίξει σε μια από τις επόμενες φάσεις», τόνισε και εξήγησε ότι ακόμη και η εστίαση επαναλειτουργήσει δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει εικόνες συνωστισμού αλλά θα γίνει με προσοχή, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και με αποστάσεις.

«Αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Για το Πάσχα ο καθηγητής συντάχθηκε με τους ειδικούς που θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή βλέπει πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σχετικά με τις εκκλησίες, τόνισε ότι υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή «ώστε να πάρουμε μια όσο γίνεται πιο ασφαλή, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση».

Ανησυχία για τα κορωνοπάρτι και τον συνωστισμό

Την ίδια στιγμή, τα κορωνοπάρτι που διοργανώνονται σε πλατείες της Αθήνας, προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και ειδικούς. Κι αυτό διότι μπορεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας να δείχνει θετικά σημάδια σταθεροποίησης με τάση αποκλιμάκωσης, ωστόσο αφενός πρόκειται για μια ιδιαίτερα εύθραυστη κατάσταση, αφετέρου το σύστημα υγείας πιέζεται εδώ και εβδομάδες πέραν των ορίων του.

«Υπάρχει κόπωση, οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι, οι νέοι θέλουν να μπουν σε περιπέτειες, τώρα που είναι καλύτερα τα στοιχεία είναι κρίμα να γίνει αυτό» τονίζει το μέλος της επιτροπής του υπ. Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.

«Χθες είχαμε 10.000 ανθρώπους που διασκέδαζαν, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διοχετευθούν σε κέντρα διασκέδασης, αυτό είναι ασφαλέστερο» επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χαρακτήρισε προβληματικά και επικίνδυνα τα μαζικά κορωνοπάρτι και προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα ακόμη και σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει και είναι χαμηλής επικινδυνότητας όπως το λιανεμπόριο.

«Φανταστείτε το τραύμα στις δραστηριότητες τύπου λιανεμπόριο, εστίαση, βόλτες στην πόλη, βόλτες στην παραλία, παρέες σε δέκα άτομα, που φαίνεται να είναι χαμηλής επικινδυνότητας», τόνισε ο καθηγητής.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, αναφέρθηκε στην κόπωση που αισθάνονται οι πολίτες, σημειώνοντας πως ήταν κάτι αναμενόμενο, που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

«Εμείς, ως κλινικοί γιατροί, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αναχαιτίσουμε την πληρότητα των ΜΕΘ και να μην χαλαρώσουμε, ώστε να έχουν οι ασθενείς ποιοτική φροντίδα. Να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Πρωταρχικός στόχος η συζήτηση για το άνοιγμα της εκπαίδευσης. Αυτός είναι ο στόχος, μετά τα ανοίγματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

«Αν γίνει επέκταση των κρουσμάτων το Πάσχα δεν θα τελειώσουμε ούτε μέχρι το Μάιο που θα ανοίξει ο τουρισμός» δήλωσε ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.