Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Η Μόσχα απαντά στην Πράγα με απέλαση 20 Τσέχων διπλωματών

 


Βρείτε μας
Η Μόσχα αποφάσισε ως απάντηση στην Πράγα και στην πρόσφατη απέλαση διπλωματών της, να απελάσει 20 Τσέχους διπλωμάτες.
Η Ρωσία ζήτησε σε 20 Τσέχους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα πριν από τις 19 Απριλίου ως απάντηση στις απελάσεις της Πράγας, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή το βράδυ.
Νωρίτερα, ο Τσέχος πρέσβης στη Ρωσία κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε πηγή σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Εκφράσαμε έντονη διαμαρτυρία στον πρέσβη σε σχέση με την εχθρική πράξη των τσεχικών αρχών κατά του προσωπικού της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Πράγα. Ο Πιβόνκα ενημερώθηκε ότι 20 υπάλληλοι της τσεχικής πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκαν personae non gratae» αναφέρει το υπουργείο.
«Η τσεχική πλευρά υποχρεώθηκε επίσης να ισοσταθμίσει τον αριθμό των υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα στην κατηγορία εκείνων που έχουν προσληφθεί τοπικά σμε τον αριθμό των υπαλλήλων παρόμοιας κατηγορίας στη ρωσική πρεσβεία στην Τσεχική Δημοκρατία. Ο πρέσβης έλαβε το διπλωματικό σημείωμα» κατέληξε το υπουργείο.

Το χρονικό της κορύφωσης της κρίσης

Το Σάββατο, η Πράγα ανακοίνωσε την απέλαση 18 Ρώσων διπλωμάτων για τον υποτιθέμενο ρόλο της Ρωσίας σε έκρηξη αποθηκών του 2014.Οι διπλωμάτες είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα έως τις 19 Απριλίου.
Ρωσική πρεσβεία στην Πράγα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.04.2021
Πράγα: Υπάρχει οπτικό υλικό από τους δύο υπόπτους για τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς υποστήριξε πως ο λόγος για μια τέτοια κίνηση είναι η υποψία ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί στρατιωτικών πληροφοριών εμπλέκονται με την έκρηξη πριν από επτά χρόνια.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η απέλαση Ρώσων διπλωμάτων από την Τσεχική Δημοκρατία αποτελεί κίνηση μιας σειράς αντιρωσικών ενεργειών.
Έκανε δε λόγο "δάκτυλο" των ΗΠΑ και ξεκαθάρισε πως θα απαντήσει αναλόγως στις απελάσεις.
Την ίδια ημέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας  έδωσε στον ανώτερο Ρώσο διπλωμάτη στην πρεσβεία στο Κίεβο 72 ώρες ως τη Δευτέρα για να φύγει από τη χώρα, σε απάντηση για την απέλαση ενός Ουκρανού προξένου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...