Ανανεώθηκε:
Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό όπως, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνουν να εννοηθεί οι επιστήμονες αλλά και η κυβέρνηση.
Αν και επισήμως επαναλαμβάνεται πως οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας, οι ελπίδες για μαζική έξοδο ενόψει των εορταστικών ημερών σιγά σιγά… εξανεμίζονται.
Τι είναι όμως αυτό που –όπως όλα δείχνουν- οδηγεί, κάτι παραπάνω από ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, ξανά στο «Πάσχα στο μπαλκόνι» παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που μας είχαν δημιουργήσει οι επιστήμονες ότι το φετινό Πάσχα θα ήταν φέτος πολύ διαφορετικό από το περσινό;
Την ώρα που, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Open, το 62% των πολιτών επιθυμούν «Πάσχα στο χωριό», οι αιτίες που έβαλαν το σενάριο αυτό στο συρτάρι συνοψίζονται ως εξής:
1. Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας: Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ σπάει καθημερινά το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν στους 847, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, ο αριθμός θα αυξηθεί, με ενδεχόμενο να ξεπεράσει και τους 900.
Κύρια αιτία, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι είναι πλέον μικρότεροι σε ηλικία με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό τους σύστημα να «μάχεται» πολύ πιο πεισματικά τον ιό, και έτσι να παραμένουν στην Εντατικοί επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
2. Ο ελάχιστος χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τα τελευταία «ανοίγματα»: Το προσεκτικό άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων δεν έχουν ακόμη «δείξει» τις επιπτώσεις τους στην επιδημιολογική εικόνα.
Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι στον ρυθμό «χαλάρωσης» των μέτρων, γεγονός που φάνηκε από την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές καθώς και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.
3. Το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού: Η Ελλάδα έχει προαναγγείλει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Το χρονικό αυτό ορόσημο βρίσκεται πολύ κοντά στο Πάσχα, και οι κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ρισκάρει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λίγο πριν την –κομβική για την οικονομία της χώρας- είσοδο των τουριστών.
Αλλά και σε εγχώριο επίπεδο, οι επιστήμονες έχουν θέσει επανειλημμένα το δίλλημα «Πάσχα ή καλοκαίρι», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι λίγες ημέρες ξεκούρασης του Πάσχα να θέσουν σε κίνδυνο τις διακοπές του καλοκαιριού.
Η αύξηση στα λύματα και ο ρόλος των κορωνοπάρτι
Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι αναλύσεις από τα λύματα δείχνουν επικείμενη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, γεγονός που συνιστά σημαντικό παράγοντα «ακύρωσης» του Πάσχα.
Για την αύξηση που παρατηρείται μίλησαν στον ΣΚΑΪ οι καθηγητές Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επεσήμανε ότι, ενώ μέχρι τώρα φαινόταν να υπάρχει σταθεροποιητική τάση στα κρούσματα, τα στοιχεία δεν δείχνουν αποκλιμάκωση. «Μέσα από τα λύματα φαίνεται ότι υπάρχει μια σταδιακή αύξηση, ειδικά στην Αττική.»
Όπως είπε για την αύξηση αυτή μπορεί να ευθύνεται οποιοσδήποτε συνωστισμός γίνεται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.
«Σε λίγες μέρες θα αποτυπωθούν στα κρούσματα και μετά από 15-20 μέρες θα αποτυπωθούν στις νοσηλείες στα νοσοκομεία.»
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας προσέθεσε πως φαίνεται ότι έχουμε επανάκαμψη. «Τα νούμερα επανέρχονται.»
Παράλληλα, μιλώντας για τα εμβόλια, ο κ. Μανωλόπουλος είπε πως το 40% των ηλικιωμένων δεν έχουν πάει να εμβολιαστούν. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο για ποιους κάνει το κάθε εμβόλιο, ανέφερε.
Για αύξηση στα κρούσματα τις προσεχείς ημέρες είχε μιλήσει νωρίτερα και ο ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Στην Αττική έχουμε μία αύξηση στο ιικό φορτίο, ίσως αυτό οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στα κορωνοπάρτι. Την αύξηση αυτή θα τη δούμε και στα κρούσματα τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, δεν θα είναι κάτι πολύ μεγάλο και θα μπορέσουμε να την αναχαιτίσουμε. Αυτό θα φανεί γύρω στις 25-26 του μήνα, που θα έχουμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» προειδοποίησε ο καθηγητής.
Συμβιβαστική... Ανάσταση
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματα της Εκκλησίας για την λειτουργία των ναών.
«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας», είπε ο αρχιεπίσκοπος.
Στη συνάντηση πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα για τον τρόπο λειτουργίας των ιερών ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.
Όπως όλα δείχνουν, θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.
Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, μετά και τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο κ. Ιερώνυμος πάντως δήλωσε ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου