© AFP 2021 / Andrew Harnik / POOL
Με θετικά λόγια αναφέρεται το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Lancet στον τρόπο που η Κούβα αντιμετώπισε την πανδημία, παρά το εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Τι αναφέρει ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στο Sputnik που συνομίλησε με τους γιατρούς της Κούβας.
Θετικά αντιμετωπίζει το βρετανικό περιοδικό Lancet τις προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19 από την Κούβα.
«Η μακροχρόνια αφοσίωση της Κούβας στην υγεία οδήγησε σε μια επιτυχή αντίδραση κατά της πανδημίας COVID-19, αλλά απειλείται από οικονομικά (σ.σ. ζητήματα) και τους προμηθευτές της», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο της μηνιαίας επιθεώρησης «The Lancet Infectious Diseases» του Απριλίου.
Αναφορικά με την πανδημία, «η Κούβα εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από την πλειονότητα των άλλων χωρών της περιοχής, αλλά απαιτείται επειγόντως ένα εμβόλιο», όπως σημειώνει το περιοδικό.
Το στοίχημα του εμβολιασμού στην Κούβα
Τέσσερα εμβόλια αναπτύσσονται από τη μακρινή χώρα της Καραϊβικής και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Κούβα θα μπορούσε να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τα 11,2 εκατομμύρια πολίτες της κάποια στιγμή το καλοκαίρι, με παράλληλο ενδεχόμενο εξαγωγών των εμβολίων.
Οι Κουβανοί αναμένουν ότι το Soberana 2, ένα από τα εμβόλια που βρίσκεται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών θα έχει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 80%-95%, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι ως το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα θα έχει την ικανότητα να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ανά μήνα.
Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η μετα-επαναστατική κουβανική ταυτότητα ήταν πάντα συνδεδεμένη με την υγεία, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, που μάλιστα τονίζει ότι η ελονοσία, η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος και η ιλαρά έχουν εξαλειφθεί στην Κούβα.
«Η επιτυχής ανταπόκριση του νησιού στην COVID-19 ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα πολυετούς επένδυσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα και επιμελούς προσοχής στην υγεία του πληθυσμού. Η χώρα διαθέτει ολοκληρωμένη καθολική υγειονομική περίθαλψη και έναν από τους υψηλότερους δείκτες γιατρών προς ασθενών στον κόσμο» επισημαίνεται στο άρθρο.
Οι ομάδες γιατρών και νοσοκόμων είναι ενσωματωμένες στην τοπική κοινότητα: «Ο καθένας κάνει έναν ετήσιο τσεκ-απ ρουτίνας, και αν δεν πας, ο γιατρός θα έρθει να σε βρει».
Από τη Χιλή στην Αλγερία, από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή, από εκεί στην έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αλλά και της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, η Κούβα δίνει δυναμικά το «παρών» ώστε να παρέχει βοήθεια.
Όταν η Κούβα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στις 11 Μαρτίου 2020, γνώριζε ποιοι είναι και πού κατοικούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες της, καθώς περίπου ένας στους πέντε Κουβανούς είναι άνω των 60 ετών. «Γρήγορα έκλεισε τα σύνορά της και δημιούργησε κέντρα απομόνωσης και ένα αποτελεσματικό σύστημα δοκιμών και ανίχνευσης» τονίζεται μεταξύ άλλων. Μετά την έναρξη της πανδημίας στο νησί, περισσότεροι από 28.000 φοιτητές Ιατρικής είχαν πραγματοποιήσει τη διαδικασία του screening σε 9 εκατομμύρια Κουβανούς, σε λίγες εβδομάδες.
Ωστόσο το επιστημονικό δημοσίευμα παρουσιάζει, σε άλλο σημείο, άποψη που αναφέρει ότι «το δίκτυο δημόσιας υγείας είναι πολύ ισχυρό στην Κούβα, αλλά κοστίζει τις πολιτικές ελευθερίες».
Το οικονομικό κόστος
Η πανδημία ήταν εξαιρετικά ακριβή για τη νησιωτική χώρα, διαπιστώνει το άρθρο: «Το ΑΕΠ της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 11% το 2020. Αντί των συνηθισμένων 4 εκατομμυρίων τουριστών, η Κούβα φιλοξένησε μόλις 80.000. Ο μακροχρόνιος οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλαν οι ΗΠΑ έχει "βαρύ φόρο"». Υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό.
Όπως αναγνωρίζει η επιστημονική δημοσίευση, η βιομηχανία βιοτεχνολογίας της Κούβας ξεπήδησε ως απάντηση στον αποκλεισμό των ΗΠΑ. Αποτελείται από περισσότερα από 30 ερευνητικά ιδρύματα και κατασκευαστές, υπό την αιγίδα του κρατικού ομίλου BioCubaFarma. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Κούβα ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β στον κόσμο. Παράγει οκτώ από τα 10 εμβόλια που χρησιμοποιούνται συνήθως στη χώρα και στέλνει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό. «Όμως, η απόκτηση πρώτων υλών είναι ένας συνεχής αγώνας, ειδικά μετά τη σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ» τονίζει το ίδιο άρθρο.
«Αυτοί είναι οι λόγοι που η Κούβα έδωσε καλή απάντηση στην πανδημία»
Την ελπίδα για νέες σημαντικές ανακαλύψεις κατά της πανδημίας από το νησί της επανάστασης εξέφρασε στο Sputnik ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με γιατρούς της Κούβας, πριν από λίγο καιρό.
«Η Κούβα ζει σε ένα πολύ δύσκολο καθεστώς με ένα εμπάργκο, έναν εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό, εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην πρόσβασή της στο αναγκαίο ιατρικό και τεχνολογικό υλικό, καθώς και στην ελεύθερη ανταλλαγή του. Παρόλα αυτά, η Κούβα έχει μια πολύ καλή απάντηση στην πανδημία, κάτι το οποίο οφείλεται στο πώς είναι δομημένο το Σύστημα Υγείας που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Θέτει την υγεία ως δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, σε αντίθεση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε όλες τις άλλες χώρες. Δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία στο σύνολό της. Σίγουρα ο τρόπος αυτός δεν μοιάζει με τον αντίστοιχο τρόπο Συστημάτων Υγείας που είναι εμπορευματοποιημένα και έχουν φτάσει σε πραγματική κατάρρευση, την ίδια στιγμή που υπάρχει αδρή χρηματοδότηση στις ιδιωτικές κλινικές για να βγάλουν παραπάνω κέρδος» δηλώνει ο κ. Νικολάου Αλαβάνος.
Και συμπληρώνει:
«Ακριβώς επειδή εδώ και χρόνια η Κούβα ζει σε αυτό το περιβάλλον, έχει αναγκαστεί να κάνει ανάπτυξη μιας σειράς φαρμάκων του τομέα της βιοτεχνολογίας και το γεγονός ότι το σύστημα της έχει την προστασία του λαού ως δικαίωμα, εκτιμούμε ότι μπορεί να εξακολουθήσει να δίνει τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου