Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Βούλευμα για τη Novartis στο και 5

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

΄

Εκτεθειμένη βγαίνει η Δικαιοσύνη από την έκδοση του βουλεύματος τη δωδεκάτη ώρα, ενώ ο πρόεδρος και μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί. ● Τελικά παραπέμπονται μόνο οι Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Ελένη Τουλουπάκη για πλημμέλημα.

UPD: Από χθες οι πληροφορίες που διέρρεαν από τον Άρειο Πάγο ήταν συγκεχυμένες με αποτέλεσμα στο σημερινό κείμενο της έντυπης να αναφέρεται ότι η κατηγορία για τις δύο παραπομπές είναι παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Η αλήθεια είναι ότι ενώ πράγματι το βούλευμα του μεσονυχτίου απαλλάσσει τους δημοσιογράφους και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς εντούτοις υιοθετεί κατά πλειοψηφία την πρόταση για κατηγορία κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος για την πρώην επικεφαλής της καταργημένης Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ε. Τουλουπάκη ενώ για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται ο πρώην αν. υπουργός Δ. Παπαγγελόπουλος (επίσης σε βαθμό κακουργήματος) καθώς και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. 


Ενώ μέχρι αργά χθες βράδυ δεν είχε εκδοθεί το βούλευμα για την υπόθεση της δήθεν σκευωρίας, όλα δείχνουν ότι έγινε το απολύτως πρωτοφανές για την ελληνική Δικαιοσύνη. Το βούλευμα εκδόθηκε κυριολεκτικά στο και πέντε, με σαφείς όμως διαφοροποιήσεις από την εισηγητική πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή.

Δεν παραπέμπονται λοιπόν οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) και στενοί συνεργάτες τής πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, οι οποίοι, ενώ είχαν κριθεί ήδη αθώοι από τη Δικαιοσύνη, εν τούτοις στην τελευταία φάση τόσο από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου όσο και από την εισαγγελέα Ελένη Μετσοβίτου-Φλουρή παραπέμφθηκαν, όπως ήθελε η πλειοψηφία της Βουλής.

Δεν παραπέμπονται επίσης οι εκδότες Κώστας Βαξεβάνης και Γιάννης Φιλιππάκης, ούτε οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας. Και ενώ δεν υφίσταται φυσικά συμμορία, απομένουν ως κατηγορούμενοι για απλή παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό πλημμελήματος) ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Το νομικά παράδοξο είναι ότι παραπέμπεται η πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς, ενώ εκείνοι που ερεύνησαν και άσκησαν τις διώξεις για το σκάνδαλο κρίθηκαν αθώοι. Η Δικαιοσύνη την ύστατη στιγμή, προσπαθώντας να διατηρήσει την αξιοπιστία της, αποφάσισε ότι καταρρέει μεν η θεωρία της σκευωρίας, διατηρεί, ωστόσο, την έστω και μειωμένη κατηγορία προκειμένου πάση θυσία να συγκροτηθεί ειδικό δικαστήριο. Ο χρόνος έκδοσης του βουλεύματος είναι αδιανόητος εφόσον ήδη από χθες το μεσημέρι τα μέλη και ο πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου είχαν συνταξιοδοτηθεί.

Στον Αρειο Πάγο έτρεχαν άρον άρον να εκδώσουν το παραπεμπτικό βούλευμα έτσι ώστε να σιγήσουν οι φιλοκυβερνητικές «σειρήνες» που πάση θυσία ήθελαν εδώλιο για έναν πρώην υπουργό και τρεις εισαγγελείς. Τελικά το εδώλιο αφορά τους δύο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία της μειοψηφίας που θεωρεί ότι χρειάζεται συμπληρωματική ανάκριση.

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω, είναι γεγονός ότι με απειλητικούς χαρακτηρισμούς για την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στους δικαστές προκειμένου, σε ελάχιστο διάστημα μετά την εισήγηση-πρόταση παραπομπής της εισαγγελέως Ελένης Μετσοβίτου-Φλουρή, να μελετήσουν την τεράστια δικογραφία και να εκδώσουν στην εκπνοή της 30ής Ιουνίου το βούλευμα.

Ο λόγος είναι απλός και τον αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα («Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο», 28/6/2022): δεν επαρκεί ο αριθμός των ανώτατων δικαστικών που είχαν προαχθεί στον ανώτατο βαθμό μέχρι την ημέρα παραπομπής του Δ. Παπαγγελόπουλου (δηλαδή μέχρι τις 26/9/2019) για να συγκροτηθεί το ειδικό δικαστήριο.

Παρακολουθήσαμε όλοι εμβρόντητοι ένα θέατρο παραλόγου όπου η εκτελεστική αλλά και η τέταρτη εξουσία πίεσαν ασφυκτικά με μοναδικό στόχο να σύρουν έναν πρώην υπουργό και εισαγγελείς στο εδώλιο επειδή τόλμησαν να ελέγξουν και πολιτικά πρόσωπα για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis.

Στις 12 τα μεσάνυχτα

Ενώ λοιπόν μέχρι και χθες η ημερομηνία συνταξιοδότησης (30 Ιουνίου) θεωρούνταν από τους ίδιους κύκλους εξαιρετικά πιεστική, ξαφνικά διαβάσαμε ότι τα χρονικά όρια είναι το λιγότερο και ότι το σημαντικό είναι να μην εκτεθεί η Δικαιοσύνη! Μάλιστα η καταληκτική ώρα ξαφνικά έγινε στις 12 το βράδυ, όταν η γραμματεία έχει κλείσει στις 3 το μεσημέρι και το δικαστικό συμβούλιο έχει συνταξιοδοτηθεί.

Πότε όμως εκτίθεται τελικά η Δικαιοσύνη; Οταν τρέχει να προφτάσει έτσι ώστε να ικανοποιηθεί έστω και κουτσουρεμένα η εκτελεστική εξουσία ή όταν ελέγχει τη διαφθορά και αντικαθίσταται βίαια πριν ολοκληρώσει τις έρευνες; Και να σκεφτεί κανείς ότι η απόφαση της προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ να στείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ως μόνη αρμόδια θεωρήθηκε πολιτική παρέμβαση από τους ίδιους που σήμερα ανάγκασαν ανώτατους δικαστικούς να κάνουν αγώνα ταχύτητας και να εκτεθούν στο τελευταίο λεπτό της πολύχρονης θητείας τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...