Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Άκαρπες οι έρευνες για τον σμηναγό του Φάντομ

 

EUROKINISSI/ILIALIVE.GR//ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/



Τρίτη μέρα ερευνών σήμερα για τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου F-4E Φάντομ, το οποίο κατέπεσε προχθές κατά τη διάρκεια δύσκολης εκπαιδευτικής πτήσης στον Κυπαρισσιακό κόλπο, όπου βρέθηκε νεκρός ο συγκυβερνήτης, ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας. 

Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα στην επιχείρηση για τον εντοπισμό του σμηναγού με αποτέλεσμα, όσο περνούν οι ώρες, να σβήνουν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν.», το μαχητικό συνετρίβη την ώρα που πραγματοποιούσε κλειστή στροφή κατά την οποία ασκούνται πολλά G στο σώμα των χειριστών και κατά τις εκτιμήσεις, πιθανώς πετούσε με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα την ώρα στα όρια των 100 μέτρων.

Για τραγικό αεροπορικό δυστύχημα θα καταθέσουν στην επιτροπή διερεύνησης οι πιλότοι του προπορευόμενου Φάντομ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που εξετάζονται είναι ανοιχτά και περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης ή λάθος χειρισμού.

Στις έρευνες συμμετέχουν δύο δύτες από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, και τρία στελέχη από τα «κομάντο» της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερευνας-Διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί αρκετά κομμάτια της ατράκτου του μοιραίου αεροσκάφους ενώ πολλά έχουν βυθιστεί.

Σημειώνεται ότι τα F-4 Phantom ανήκουν στην 2η γενιά αεροσκαφών της Π.Α. και επιχειρούν από την 117 πτέρυγα μάχης. Παρά το γεγονός πως η κατασκευή τους χρονολογείται τη δεκαετία του 1970 παραμένουν σε επιχειρησιακή κατάσταση ΚΑΙ μετέχουν σε όλες τις ασκήσεις έχοντας αναβαθμιστεί τεχνολογικά.

Την οικεία του Τουρούτσικα στην Τρίπολη επισκέφτηκαν χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, και ο αρχηγός του ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς. Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο πατέρας του 29χρονου υποσμηναγού τόνισε μεταξύ άλλων, ότι δεν του αρέσει η λέξη «ήρωας» για το γιο του.

«Δεν θα άρεσε ούτε στο παιδί μου να το λένε ήρωα. Ήταν ταπεινό παιδί. Δεν έλεγε καν ότι είναι πιλότος, πόσω μάλλον ήρωας. Ήρωα είχε μόνο τον Ηλιάκη και πρότυπο και τους άλλους πεσόντες… Το παιδί μου εμένα δεν σκοτώθηκε στον πόλεμο. Σκοτώθηκε σε μία άσκηση σε συνθήκες πολέμου και δεν είχε και αντίπαλο. Από που και ως που είναι ήρωας, δεν θα του άρεσε. Και σας λέω ούτε και εμένα μου αρέσει» είπε.

Όπως δήλωσε ο κ. Τουρούτσικας, «δεν θα γίνει αναγνώριση. Δεν μπορούσα να πάω να υποστώ αυτό το μαρτύριο… Η μητέρα του δεν το συζητάμε είναι σε κώμα, σε κωματώδη κατάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...