ART - ΝΕΑ
Τελικά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες του ρεπορτάζ, η συνάντηση του πρωθυπουργού σήμερα το μεσημέρι (12 στο Μέγαρο Μαξίμου) με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, των σπουδαστών, των δύο μεγάλων κρατικών θεάτρων και των (κενών από καθηγητικά «Σώματα» πλέον) δραματικών τους σχολών θα αποφέρει καρπούς.
Αν μάλιστα ισχύει ότι βάση του διαλόγου θα αποτελέσει η αναγνώριση εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη της ανάγκης άμεσης υιοθέτησης μίας νέας ειδικής κατηγορίας στο προσοντολόγιο, της Κ.Ε. (Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης) ισότιμης προς την κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), ό,τι δηλαδή ακριβώς είχε προτείνει την προηγούμενη εβδομάδα το Δ.Σ. και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία τεράστια νίκη της καλλιτεχνικής ομοψυχίας και του αγώνα τους. Μακάρι να συμβεί αυτό που άλλωστε από προχθές σχεδόν προαναγγελλόταν και από Μέσα με μεγαλύτερη πρόσβαση στην «εσωτερική» πληροφορία της κυβέρνησης.
Σ’ αυτήν την περίπτωση οι καλλιτέχνες θα είναι στην 4ετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη μόλις ο δεύτερος επαγγελματικός κλάδος (μετά τους ντελιβεράδες) που θα έχει δικαιωθεί -ως προς το βασικότερο πεδίο των αιτημάτων τους τουλάχιστον- γιατί υπάρχει και το ζήτημα των συλλογικών τους συμβάσεων. Επίσης θα μείνουν... «εκκρεμείς» οι συμπεριφορές, οι δηλώσεις, οι «διδαχές» και οι προειδοποιήσεις ώς εδώ τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών: του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος εκτός από εισηγητής μαζί με την υπουργό Παιδείας του περίφημου Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.), και προχθές στη Βουλή εμφανίστηκε εξαιρετικά κυνικός, αμφισβητώντας κάθετα το δίκαιο του καλλιτεχνικού αιτήματος.
Του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, που πρόσφατα αρθρογράφησε για να πείσει πως το Π.Δ. ως έχει καθόλου δεν πλήττει τους καλλιτέχνες που δεν έχουν καταλάβει. Της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που επαναλαμβάνει τα ίδια, και του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, που αν και τελευταίος τη κυβερνητική τάξει στο συγκεκριμένο θέμα ήταν και αυτός που είχε αναλάβει ώς εδώ την επικοινωνιακή στήριξη της κυβερνητικής θέσης με εμφανίσεις στα ΜΜΕ. Εφόσον προκριθεί και ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η νέα ειδικότητα Κ.Ε. και τα τέσσερα αυτά κυβερνητικά στελέχη (πέντε αν προσθέσουμε και την υπουργό Παιδείας) θα έχουν αδειαστεί μεγαλοπρεπώς -πράγμα όχι πρωτόγνωρο βέβαια στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που συνηθίζει να εμφανίζεται στο τέλος ως από μηχανής θεός. Από αυτούς όμως, από χθες το πρωί οι φήμες θέλουν να την πληρώνει ένας.
Ο κλήρος πέφτει στον πιο «αναλώσιμο» και στον λιγότερο υπεύθυνο, στον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον οποίο κυβερνητικές διαρροές τον θέλουν να έχει «ενοχλήσει τους κυβερνητικούς κύκλους για τους χειρισμούς του στο θέμα» (!) και για την έλλειψη... «πολιτικότητας»! Αν τελικώς οι διαρροές ισχύουν και ο κ. Γιατρομανωλάκης βρεθεί άμεσα εκτός κυβέρνησης θα έχουμε μία επανάληψη του... pattern «Κοντολέοντα». Που σημαίνει ότι την πληρώνει ο πιο αδύναμος κρίκος και ποτέ ο καθ’ ύλην αρμόδιος (εν προκειμένω ο κ. Βορίδης). Αλλά, όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.
Βέβαια στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση που έχει περιέλθει το ΥΠΠΟ συνολικά για την πολιτιστική του πολιτική, η κ. Μενδώνη παραμένει στο απυρόβλητο, χαίροντας της πλήρους πρωθυπουργικής κάλυψης, συνεχίζοντας να επιτελεί το «κυβερνητικό έργο» και δηλώνοντας σε κάθε της συνέντευξη ότι στις επικείμενες εκλογές δεν πρόκειται να τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων -πράγμα που ένας κακόπιστος θα το θεωρούσε έως και «βολικό» .
Στις βολές πάντως που έχει συγκεντρώσει με... αξιοθαύμαστα αποτελέσματα η υπουργός προστίθεται άλλη μία, αυτή τη φορά από επίσημο φορέα διεθνούς βεληνεκούς, συνδεδεμένη με το θέμα των καλλιτεχνών, βολή βροντερή και αρκετά ντροπιαστική για την πολιτιστική της πολιτική: το κείμενο που απέστειλε η FERA, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σκηνοθετών, με υπογραφές όπως του Μάρκο Μπελόκιο και του Ιστβαν Ζάμπο, στηρίζοντας τους Ελληνες συναδέλφους της και ενισχύοντας τον διαρκή αγώνα και τη δημόσια καταγγελία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών απέναντι στο Π.Δ., «ένα διάταγμα που υποβαθμίζει τον ρόλο του κυρίαρχου δημιουργού στην Τέχνη και τον Πολιτισμό», όπως επισημαίνουν, χαιρετίζοντας την επιστολή, ο πρόεδρος και ο γ.γ. της ΕΕΣ, Χάρης Παπαδόπουλος και Τώνης Λυκουρέσης.
● Στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε προσκληθεί και η Λυδία Κονιόρδου με την ιδιότητα της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ασχοληθεί με το θέμα της διαβάθμισης. Δεν θα παραστεί, όμως κατά μία εκδοχή, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων στην Κύπρο ή και κατά όσα δήλωσε ο πρ. διευθυντής του πολιτικού της γραφείου, Β. Πολίτης, στο tvxs «για να αποφύγει να διαστρεβλωθούν τα λόγια της»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου