Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

«Χωρίς ουσιαστική διαφωνία» η διάσπαση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - Μένει με 36 βουλευτές

 Στέφανος Κασσελάκης, Νάσος Ηλιόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης

EUROKINISSI


Φυλλοροεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από τον οποίο σήμερα αποχώρησε η ομάδα «6+6» από την οποία εννέα βουλευτές, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και μπορούν να σχηματίσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, που είχαν φύγει πρόσφατα.

Σε κείμενό τους τα 57 στελέχη κατηγορούν τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα του ότι αρνούνται να να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος του κόμματος, ότι επιλέγουν το σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας», ότι «καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα» και ότι διαλύουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετατρέποντάς τον «σε ένα άμορφο κόμμα».

Η πρώτη αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μένει με 36 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αναφέρει πως «είναι δύσκολο ν' απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία».

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως «η μόνη "διαφωνία" όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. 

»Η Ιστορία θα κρίνει. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς διαμορφώνονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες 

Πλέον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, «Σπαρτιάτες» 11, «Νίκη» 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Ανεξάρτητοι 14.
 
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχικά αριθμούσε 8 βουλευτές και μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο παρέμεινε με έξι. Σημειώνεται, ότι ο Μιχάλης Χουρδάκης διέψευσε σενάρια περί προσχώρησής του σε άλλο κόμμα.

Αποχώρησε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Νέα αποχώρηση και στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., καθώς μετά τον Στέλιο Κούλογλου και τον Πέτρο Κόκκαλη παραιτήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Εδώ η επιστολή του στους γραμματείς του κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ. Βορίδης: Έχει και υποχρεώσεις η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική στρατηγική των χωρών Βαλκανίων

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 13:33:08 /   Τελευταία Ενημέρωση: 18:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η Ελλάδα έχει μία συνεπή θέση, υποστηρίζει τη...