Πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους περίπου 6.000 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις των Ισραηλινών που εδώ και 46 μέρες σφυροκοπούν τη Γάζα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα, το οποίο είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς, ενώ δεκάδες έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχουν γίνει 335 επιθέσεις σε υγειονομικές δομές σε Γάζα και Δυτική Όχθη από την αρχή του πολέμου.

Πιο κοντά σε συμφωνία για εκεχειρία

Ο επικεφαλής της Χαμάς λέει ότι η συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ «πλησιάζει».

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in 

20:36 Οικογένειες Ισραηλινών ομήρων συνεχίζουν τις διαδηλώσεις

Οι οικογένειες των ομήρων έχουν συγκεντρωθεί στο Τελ Αβίβ την ώρα που οι υπουργοί συνεδριάζουν για να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία που θα απελευθερώσει ορισμένους από τους αιχμαλώτους.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο – που αποτελείται από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γκάλαντ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκαντς – ολοκληρώθηκε.

Ακολουθεί η ψήφιση της συμφωνίας.

20:31 Προς απελευθέρωση 30 παιδιά και 12 γυναίκες

30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ομήρων που έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση για έγκριση, γράφει η haaretz.

20:27 Πώς θα ψηφίσει το υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία για τους ομήρους

Η κυβέρνηση του Ισραήλ θα έχει την πλειοψηφία στο 38μελές υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία για τους ομήρους, παρά την αντίθεση δύο εκ των ακροδεξιών κομμάτων που συνολικά έχουν έξι ψήφους.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η συμφωνία θα ψηφιστεί από το Λικουντ του Νετανιάχου (19 ψήφοι), την Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ (5 ψήφοι) και το υπερορθόδοξο Shas (6 ψήφοι).

Το United Torah Judaism (2 ψήφοι) δεν έχει ακόμη εκφράσει δημόσια τις θέσεις του, αλλά σύμφωνα με δημοσιεύματα στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία.

20:18 ΗΠΑ: Υποχρέωση του Ισραήλ να καταστρώσει σχέδιο προστασίας των αμάχων

Σχετικά με το θέμα των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων του Ισραηλινού Στρατού στα νότια της Γάζας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του στρατού εκτός εάν υπάρχει «ένα ξεκάθαρα διατυπωμένο σχέδιο για το πώς θα προστατεύσουν τις ζωές των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Είναι υποχρέωσή τους να το συνυπολογίσουν στον προγραμματισμό τους».

Ακόμα, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν τους Χουθί τρομοκρατική οργάνωση μετά την «πρόσφατη στόχευση αμάχων» και «την πειρατεία σε διεθνή ύδατα».

Μιλώντας για την επικείμενη συμφωνία για τους ομήρους, ο Κίρμπι τήρησε στάση αναμονής και σιωπής: «Δεν θα πούμε και δεν θέλουμε να πούμε σε αυτές τις ευαίσθητες ώρες κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μια συμφωνία».

20:10 Το υπερορθόδοξο Shas σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας ομήρων

Το υπερορθόδοξο Shas ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι υπουργοί του θα ψηφίσουν υπέρ της επικείμενης συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων, σύμφωνα με τη haaretz.

19:59 ΠΟΥ: Εργαζόμενη του ΟΗΕ και το μωρό της σκοτώθηκαν στη Γάζα

Μια υπάλληλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το μωρό της σκοτώθηκαν στη Γάζα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ.

«Η νεαρή συνάδελφός μας Dima Alhaj σκοτώθηκε με τραγικό τρόπο μαζί με το έξι μηνών μωρό της, τον σύζυγό της και τα δύο αδέλφια της» ανακοίνωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, 55 μέλη της οικογένειας που βρίσκονταν στο ίδιο σπίτι σκοτώθηκαν επίσης. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη θλίψη μας» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτή η φρίκη πρέπει να λάβει τέλος. Κατάπαυση του πυρός. Τώρα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ και προσέθεσε ότι 108 ακόμα εργαζόμενοι του UNRWA έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

19:55 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων στο υπουργικό συμβούλιο

19:50 Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά η Σκωτία

Τα μέλη του κοινοβουλίου της Σκωτίας ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα,

90 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 28 κατά.

19:34 Χαμάς για ομήρους: Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Khalil al-Hayya, αναφερθείς στην την επικείμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, είπε ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ».

«Περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ. Αν δεν θέλει αυτή την εκεχειρία, θα βάλει εκατοντάδες εμπόδια. Υπάρχει διάλογος εδώ και μήνες και ανταλλάσσουμε προτάσεις υπό την αιγίδα του Κατάρ και της Αιγύπτου σχετικά με την εκεχειρία. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες» τόνισε.

19:23 Να κλείσει η ισραηλινή πρεσβεία στην Πρετόρια ψήφισε η Νότια Αφρική

Το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής ψήφισε υπέρ της πρότασης να κλείσει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Πρετόρια εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Η πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα αν θα την εφαρμόσει.

Η πρόταση πέρασε με 248 ψήφους υπέρ και 91 κατά.

19:19 Πάνω από 14.000 οι νεκροί στη Γάζα

Πάνω από 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους τουλάχιστον 5.600 παιδιά και 3.550 γυναίκες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Περισσότεροι από 33.000 έχουν τραυματιστεί.

19:16 Τουλάχιστον 9 νεκροί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε τέσσερα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, καθώς μαίνονται εδώ και έξι εβδομάδες οι συγκρούσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου και νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) εξαπέλυσε πύραυλο εναντίον αυτοκινήτου κοντά στο χωριό Τσαατίγια (νοτιοδυτικά) σκοτώνοντας τους τέσσερις επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το δίκτυο Elnashra, τα θύματα είναι τρία μέλη της Χαμάς και ένας υποδιοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στον Λίβανο.

Ένα μέλος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου σκοτώθηκε και η τύχη ορισμένων άλλων αγνοείται έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Χιάμ (νοτιοανατολικά).

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν εξαπολύσει επίθεση με UAV στην κοινότητα Τιρ Χάρφα, όπου σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι – ανάμεσά τους ένας δημοσιογράφος και ένας φωτογράφος. Σε άλλη αεροπορική επιδρομή στο χωριό Κφαρ Κίλα, μια 80χρονη βρήκε τον θάνατο και τραυματίστηκε η εγγονή της.

19:10 «Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση» οι ασθενείς που απομακρύνθηκαν από το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Γάζα

Ο Mohammed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας, λέει ότι περίπου 500 ασθενείς έχουν φτάσει στο Χαν Γιουνίς από το νοσοκομείο της Ινδονησίας στα βόρεια της Λωρίδας.

Στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό εξακολουθούν να βρίσκονται «υπό πολιορκία, υπό επίθεση, υπό τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού» λέει στο Al Jazeera.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νότο είναι «σοκαρισμένοι, σοβαρά αφυδατωμένοι και σε πολύ κρίσιμη κατάσταση».

Τα χειρουργεία «έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχουν φάρμακα και οι γιατροί μετακινούνται από θάλαμο σε θάλαμο, καθώς το νοσοκομείο «δέχεται επίθεση».

19:03 Μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν στο κεντρικό Ισραήλ μετά από καταιγισμό ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

18:55 Τα σκοτεινά πλοκάμια της τεράστιας οικονομικής αυτοκρατορίας της Χαμάς

Ένα από τα πιο λαμπερά εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης έχει μοναδική θέα στον υπέροχο Βόσπορο. Ο χώρος είναι ένα αγαπημένο στέκι μανδαρίνων, επιχειρηματιών, σελέμπριτις – και χρηματοδοτών της Χαμάς. Ένας άνδρας στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για τη χρηματοδότηση της ισλαμιστικής οργάνωσης περιγράφει τη δική του θέση: «Είναι γελοίο», είπε απαντώντας στις κατηγορία των ΗΠΑ, αλλά τελικά παραδέχεται, «τώρα, αν ρωτάτε τι κάνουν οι υπάλληλοί μας με τα δικά τους χρήματα, γιατί να το ξέρω;»

Η Χαμάς έχει τρεις πηγές ισχύος, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του ο Economist: τη φυσική της δύναμη μέσα στη Γάζα, την εμβέλεια των ιδεών της και τα έσοδά της. Από την ημέρα που εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 12.000 Παλαιστίνιους στη Γάζα προσπαθώντας να καταστρέψει την παλαιστινιακή οργάνωση.

18:46 53 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

Πενήντα τρεις δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι 46 ήταν Παλαιστίνιοι, 4 ήταν Ισραηλινοί και 3 ήταν Λιβανέζοι, σύμφωνα με την οργάνωση για την προάσπιση του Τύπου, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και η οποία καταγράφει τα θύματα στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα του Λιβάνου.

Η επικαιροποίηση του απολογισμού έγινε μετά τον θάνατο σήμερα δύο δημοσιογράφων του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου Al Mayadeen σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς, στον νότιο Λίβανο, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, 11 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί και τρεις θεωρούνται αγνοούμενοι, από την έναρξη του πολέμου.

«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα είναι εκτεθειμένοι σε ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους επιχειρώντας να καλύψουν την ισραηλινή επίθεση, καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές, κατεστραμμένες επικοινωνίες, ελλείψεις σε προμήθειες και μαζικές διακοπές της ηλεκτροδότησης», σχολιάζει η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων στον ιστότοπό της.

18:33 «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» λέει ο Μπάιντεν

«Εργαζόμαστε για την απελευθέρωση των ομήρων εδώ και εβδομάδες. Τώρα είμαστε πολύ κοντά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Θα μπορούσαμε να φέρουμε σύντομα κάποιους από τους ομήρους πίσω, αλλά τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να κλείσει η συμφωνία» πρόσθεσε.

18:27 Οι BRICS ζητούν «άμεση» ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

«Ζητήσαμε μια άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», αναφέρει ανακοίνωση των ηγετών της ομάδας των BRICS.

18:18 Σειρήνες στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ

18:14 Το Ισραήλ συγκαλεί τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων «υπό το πρίσμα» πιθανής συμφωνίας αιχμαλώτων

Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων του Ισραήλ θα συναντηθούν για να «προετοιμαστούν για τον χειρισμό και τη βοήθεια» σε όλες τις πολιτικές πτυχές εάν εγκριθεί η συμφωνία, δήλωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και η κυβέρνηση uα συνεδριάσουν διαδοχικά για να συζητήσουν – και ενδεχομένως να εγκρίνουν – μια συμφωνία απελευθέρωσης.

18:04 Ισραηλινός στρατός: Η πίεση στη Χαμάς δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες» για τη συμφωνία για τους ομήρους

Ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χέρτζι Χαλέβι, λέει ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς δημιουργεί «καλύτερες συνθήκες» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την «τρομοκρατική οργάνωση» στη Λωρίδα της Γάζας και ότι η πίεση αυτή θα συνεχιστεί.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, ο Χαλέβι είπε στα στρατεύματα ότι κάνουν «σπουδαία δουλειά» και προσέθεσε ότι «ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς».

«Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο και να φέρουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Επίσης να διαλύσουμε τη Χαμάς – στρατιωτικά και κυβερνητικά, να φέρουμε ασφάλεια στην περιοχή, στις κοινότητες γύρω από τη Γάζα και να επιστρέψουμε τους ομήρους» τόνισε.

17:52 Αεροσκάφη του Κατάρ με ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν για την Αίγυπτο

Δύο αεροσκάφη των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ με ανθρωπιστική βοήθεια αναχώρησαν για την Αίγυπτο εν μέσω αναφορών για πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, και αξιωματούχοι του Κατάρ συνομίλησαν με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους, σύμφωνα με τη haaretz.

17:48 Το Ισραήλ απελευθέρωσε τον ποιητή Mosab Abu Toha

Σύμφωνα με αναρτήσεις φίλων του στα social media και όπως αναμεταδίδει το Al Jazeera, το Ισραήλ απελευθέρωσε τον ποιητή Mosab Abu Toha.

Ο Παλαιστίνιος δοκιμιογράφος και ποιητής συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις καθώς διέφευγε προς τα νότια από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με την οικογένειά του.

17:40 Γκάλαντ: Το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις»

«Νομίζω ότι όλοι μας θα πρέπει να πάρουμε δύσκολες, σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισράηλ, Γιόαβ Γκάλαντ, εν αναμονή της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου ενόψει της πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους.

«Δεν υπάρχει στιγμή σε όλη αυτή την εκστρατεία – 45 ημέρες – που να μην σκέφτομαι τους ομήρους» τόνισε.

17:33 Γυρνάει την πλάτη στην Παλαιστίνη η Αίγυπτος και κλείνει το μάτι στο Ισραήλ;

Όταν τις δεκαετίες 1940 και 1950 το νεοπαγές Ισραηλινό κράτος είχε ξεριζώσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους από τις εστίες τους, η Αίγυπτος υποδέχτηκε πολλούς, αντιμετωπίζοντάς του ως ίσους. Φαίνεται όμως, ότι η νέα αναζωπύρωση της διένεξης Χαμάς-Ισραήλ, αποκάλυψε ότι για το Κάϊρο εκείνες οι μέρες έχουν παρέλθει.

17:30 Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση ιορδανικού νοσοκομείου στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπίσερ αλ Κασάουνεχ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση ενός ιορδανικού νοσοκομείου στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα λάβει υπόψη του τη διαταγή.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο στρατός της Ιορδανίας ενισχύει την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων ενόψει των εξελίξεων στη Γάζα.

17:27 Κομισιόν: Δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ευρωπαϊκά χρήματα έχουν δοθεί στη Χαμάς

Μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ευρωπαϊκά χρήματα έχουν εκτραπεί προς ακούσιους σκοπούς σημειώνει η Κομισιόν μετά την επανεξέτασή της για την οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστίνη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήμερα δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της αναθεώρησής της για τη συνεχιζόμενη οικονομική βοήθεια της ΕΕ για την Παλαιστίνη, η οποία ανακοινώθηκε δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος διεθνής δωρητής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Μετά τα τρομερά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, ήταν απαραίτητη μια προσεκτική αναθεώρηση της οικονομικής μας βοήθειας. Αυτή η αναθεώρηση επιβεβαίωσε ότι οι ισχύουσες διασφαλίσεις είναι αποτελεσματικές. Οι εργασίες συνεχίζονται τώρα για το σχεδιασμό της μελλοντικής μας υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους ενόψει της μεταβαλλόμενης και ακόμη εξελισσόμενης κατάστασης».

Πηγή: ΑΠΕ

17:23 300 φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα και απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων σε αντάλλαγμα για 50 ομήρους

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και με μεγάλη συμμετοχή των ΗΠΑ, η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προβλέπει τετραήμερη παύση των μαχών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα επιμένουν, όπως αναφέρει η haaretz ότι η συμφωνία δεν είναι οριστική μέχρι να συμφωνηθεί επίσημα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει 50 γυναίκες και παιδιά ως ομήρους, ενώ το Ισραήλ θα απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους (κυρίως γυναίκες και παιδιά).

Το Ισραήλ θα επέτρεπε επιπλέον την είσοδο 300 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο. Παραμένει ασαφές αν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει καθημερινή εξάωρη παύση των ισραηλινών πτήσεων επιτήρησης πάνω από τη βόρεια Γάζα. Νωρίτερα την Τρίτη, το CNN μετέδωσε ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να μην πετούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για έξι ώρες την ημέρα, κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Η παύση θα μπορούσε να παραταθεί για έναν ακόμη απροσδιόριστο αριθμό ημερών, εάν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν σε μια παρόμοια αναλογία ανταλλαγής κρατουμένων/ομήρων

17:15 1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα

Περίπου 1.000 σκάφη θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη για να κατευθυνθούν στη Γάζα με σκοπό να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό στον παλαιστινιακό θύλακα και να διαταράξουν τη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα του Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η πρωτοβουλία θυμίζει τα γεγονότα του 2010, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κατά νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Εννέα επιβάτες του πλοίου «Mavi Marmara» είχαν σκοτωθεί κατά την επίθεση.

Σε συνέντευξή του στον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, ο Βολκάν Οξού, ένας από τους διοργανωτές της τωρινής νηοπομπής, ανέφερε ότι τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων αντισιωνιστών Εβραίων».

17:10 IDF: Ο πληθυσμός της Γάζας δεν θα επιστρέψει στο βόρειο τμήμα, ακόμη και αν ο στρατός επιχειρεί στο νότο

Ο πληθυσμός των εκκενωμένων περιοχών της Γάζας από το βόρειο τμήμα της λωρίδας δεν θα επιστρέψει εκεί σε αυτό το στάδιο, ακόμη και αν οι IDF επιχειρήσουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι IDF δήλωσαν ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα μετακινηθούν από τις περιοχές στις οποίες ο στρατός επιχειρεί στο νότο, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ράφα και Χαν Γιουνίς, σε συγκεκριμένες περιοχές στα δυτικά της λωρίδας.

Σύμφωνα με τις IDF, κάθε μέρα, 20.000 άνθρωποι απομακρύνονται από το βόρειο τμήμα της λωρίδας προς το νότο. «Η βόρεια Γάζα δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν από την έναρξη του πολέμου» ανέφερε ο στρατός και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα, αλλά ότι είναι «πολύ δύσκολο να μετακινήσουμε ένα εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας, η οποία ήδη δυσκολεύεται να φιλοξενήσει ανθρώπους. Θα πρέπει να πολεμήσουμε σε έναν ακόμη πιο συνωστισμένο χώρο».

17:05 Σύμβουλος Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα μπορούσε να εγκρίνει γρήγορα πιθανή συμφωνία για ομήρους

Εάν κλείσει μια συμφωνία για τους ομήρους, θα μπορούσε να εγκριθεί από το Ισραήλ εντός «ωρών», σύμφωνα με τον ανώτερο σύμβουλο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μαρκ Ρέγκεβ δήλωσε στην εκπομπή World at One του BBC Radio 4: «Εάν γίνει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων μας, απαιτεί μια απόφαση από την ισραηλινή κυβέρνηση και αυτό νομίζω ότι μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Νομίζω ότι μιλάμε για ώρες… αλλά υπάρχει και κάτι που μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο.

Αν μια ρύθμιση αφορά την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται νόμιμα στις ισραηλινές φυλακές επειδή έχουν σκοτώσει ανθρώπους, έχει υπάρξει μια ρύθμιση στο παρελθόν όπου οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο και αυτό να κάνει μια ακρόαση που θα πάρει επίσης μερικές ώρες».

Ο Ρέγκεβ πρόσθεσε ότι είναι πιθανό η συμφωνία να είναι κοντά, αλλά τόνισε ότι «δεν έχει τελειώσει, μέχρι να τελειώσει».

16:59 Σύνοδος BRICS- Κίνα: «Διεθνή διάσκεψη ειρήνης» για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στην ομιλία του κατά την έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των BRICS.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος. Συνεπώς, «η Κίνα ζητά τη διοργάνωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» προκειμένου να επιτευχθεί «διεθνής συναίνεση», τόνισε.

Αυτή η διάσκεψη θα καταστήσει εφικτή την «εργασία για μια ταχεία λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης που να είναι συνολική, δίκαιη και βιώσιμη», πρόσθεσε.

Παράλληλα κάλεσε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την «απελευθέρωση αμάχων ομήρων».

16:55 Τέσσερις γιατροί σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό νοσοκομείου

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι 4  γιατροί σκοτώθηκαν όταν ο ισραηλινός στρατός έβαλε στο στόχαστρο το νοσοκομείο al-Awda στην Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

16:50 Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ζητά ο Χαμζά Γιούσαφ

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χαμζά Γιούσαφ, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, την Τρίτη, ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει καταδικάσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους σε διαδοχικούς κύκλους βίας.

Ο πρώτος υπουργός θα ανοίξει τη συζήτηση επί κυβερνητικής πρότασης που καταδικάζει τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ζητά την απελευθέρωση των ομήρων και καλεί όλα τα μέρη να συμφωνήσουν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

16:44 Σύνοδος BRICS: Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία»

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και για «γενοκτονία» στη Γάζα σε ομιλία του ανοίγοντας τις εργασίες της έκτακτης διαδικτυακής συνόδου της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που συγκλήθηκε με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και στη Μέση Ανατολή.

«Η συλλογική τιμωρία Παλαιστινίων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Ραμαφόζα. «Η εσκεμμένη άρνηση παροχής φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων και νερού στους κατοίκους της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία», πρόσθεσε.

«Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης», τόνισε, παραθέτοντας έναν κατάλογο αυτών των προτεινόμενων ενεργειών.

Εκτός από μια «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ζήτησε την ανάπτυξη μιας ταχείας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

16:40 Γκαντζ: Η επιστροφή των ομήρων θα βοηθήσει το Ισραήλ να κερδίσει τον πόλεμο

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ, λέει ότι η επιστροφή των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στις 7 Οκτωβρίου είναι ένας βασικός παράγοντας που θα βοηθήσει το Ισραήλ να «κερδίσει τον πόλεμο».

«Η επιστροφή των ομήρων είναι μια ηθική εντολή και αναπόσπαστο μέρος της ανθεκτικότητας που μας επιτρέπει να κερδίσουμε τον πόλεμο. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ειδικά αυτές τις ημέρες – η ισραηλινή κοινωνία στο σύνολό της – προσεύχεται και εύχεται για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων».

16:35 ΟΗΕ: «Τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα η έλλειψη καυσίμων και η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής

Η έλλειψη καυσίμων και η επιδείνωση των συνθηκών υγιεινής στη Λωρίδα της Γάζας εξελίσσονται στην «τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών, προειδοποίησε η UNICEF.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά δήλωσε ότι υπάρχει σοβαρή απειλή μαζικής επιδημίας ασθενειών στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

16:31 Γεραπετρίτης στην ΕΕ: Ανάγκη να μην υπάρξει απονομιμοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής

Με το θέμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή να είναι ψηλά στην ατζέντα προσέρχονται την Τετάρτη στη Μαδρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, τη Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με πληροφορίες του in αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιτακτική ανάγκη για τουλάχιστον πενθήμερες παύσεις των εχθροπραξιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

16:25 Συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό Συμβούλιο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί για σήμερα το απόγευμα το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο στις 18:00, το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19:00 και την κυβέρνηση στις 20:00.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, τα παραπάνω όργανα θα συνεδριάσουν «προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Γάζα».

16:21 Τι ξέρουμε για την πιθανή συμφωνία για τους ομήρους

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε νωρίτερα ότι η οργάνωση ήταν κοντά σε μια «συμφωνία εκεχειρίας», μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες μαχών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «σημειώνουμε πρόοδο» όσον αφορά την επιστροφή των ομήρων που άρπαξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα» προσέθεσε.

Ο ανταποκριτής του BBC λέει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους με αντάλλαγμα την παύση των μαχών και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων

Σύμφωνα με το Reuters, η πιθανή συμφωνία -με τη μεσολάβηση του Κατάρ- προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 πολιτικών ομήρων από τη Χαμάς, καθώς και Παλαιστίνιων γυναικών και ανηλίκων που κρατούνται από το Ισραήλ.

16:15 Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Απαιτούμε σοβαρή ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δήλωσε ότι η χώρα του αντιτίθεται στον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και ότι το Ριάντ καλεί τις χώρες του κόσμου να σταματήσουν να εξάγουν όπλα στο Ισραήλ.

«Απαιτούμε την έναρξη μιας σοβαρής και συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος» προσέθεσε.

16:11 Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

16:05 Τα περισσότερα καταφύγια της Γάζας δεν είναι εξοπλισμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες

Πάνω από το 15% των εσωτερικά εκτοπισμένων στη Γάζα εκτιμάται ότι έχουν αναπηρία, ωστόσο τα περισσότερα καταφύγια δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα για τις ανάγκες τους, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA.

«Τα καταφύγια δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα ιατρικά στρώματα και κρεβάτια, προκαλώντας έλκη σε άτομα που δεν μπορούν να κινηθούν και άλλα ιατρικά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μη αποστειρωμένες συνθήκες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία.

Ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία έχει προηγουμένως ζητήσει την άνευ όρων και περιορισμών πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία στη Λωρίδα της Γάζας.

15:53 Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ζητά ο Πούτιν

Την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην σύγκρουση ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των Brics.

«Ο θάνατος χιλιάδων ανθρώπων, η μαζική εκδίωξη αμάχων και η ανθρωπιστική καταστροφή που έχει ξεσπάσει προκαλούν βαθιά ανησυχία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Tass, και έκανε ειδική μνεία στα νεκρά παιδιά.

«Αυτό είναι τρομερό. Όταν βλέπεις πώς γίνονται επεμβάσεις σε παιδιά χωρίς αναισθησία, σίγουρα προκαλεί έντονα συναισθήματα», συμπλήρωσε.

15:47 630 άνθρωποι πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο σήμερα

«630 ξένοι και με διπλή υπηκοότητα, 35 εκ των οποίων είναι Αμερικανοί πολίτες, πέρασαν στην Αίγυπτο από τη Γάζα», δήλωσε στο NBC News ο Dr. Raed Abdel Nasser, γενικός γραμματέας της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά.

«Επιπλέον, 30 τραυματίες μεταφέρονται στο Κατάρ για περίθαλψη. Δύο φορτηγά με καύσιμα και 50 φορτηγά με βοήθεια πέρασαν επίσης στη Ράφα», πρόσθεσε ο Nasser.

15:35 Reuters: Πιο κοντά από ποτέ μια συμφωνία Χαμάς και Ισραήλ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διπλωματικός μαραθώνιος για απελευθέρωση των ομήρων και κατάπαυση του πυρός.

«Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι στα τελικά στάδια και είναι πιο κοντά από ποτέ», δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων της Χαμάς, και Παλαιστίνιων γυναικών και ανήλικων που κρατούνται από το Ισραήλ, καθώς και πολυήμερη παύση των μαχών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Χαμάς είχε δηλώσει -επίσης στο Reuters- ότι η οργάνωση είναι κοντά σε μια συμφωνία ανακωχής με το Ισραήλ, παρόλο που οι επιθέσεις των IDF συνεχίζονται.

«Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε από την μεριά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.

«Καταγράφουμε πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πούμε πάρα πολλά (…) αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε στρατιωτική βάση του βορείου Ισραήλ, καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε εξέλιξη.

15:23 Διευθυντής του Al Mayadeen: «Η επίθεση δεν ήταν τυχαία»

«Ήταν μια άμεση επίθεση, δεν ήταν τυχαία», δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου Al Mayadeen, Ghassan bin Jiddo, για την επίθεση κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έγινε μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αποκλείσει την πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Al Mayadeen και πρόσθεσε ότι το τρίτο άτομο που σκοτώθηκε ήταν «συνεργάτης» του καναλιού.

Τα άλλα δύο ήταν η ανταποκρίτρια Farah Omar και ο εικονολήπτης Rabih Maamari.

15:16 Δύο από τα πρόωρα βρέφη που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το Αλ Σίφα έχασαν τη ζωή τους

Δύο από τα πρόωρα βρέφη που είχε αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν από τη μεταφορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δυστυχώς, δύο από αυτά τα πρόωρα πέθαναν κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω ελλιπούς φροντίδας», δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Από τα 33 πρόωρα μωρά, τρία βρίσκονται ακόμα στο Νοσοκομείο των Εμιράτων στο νότιο τμήμα της Γάζας, σύμφωνα με τον Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπο της Unicef.

Επίσης, άλλα 28 έφθασαν χθες, Δευτέρα, στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα. Τα μωρά έφθασαν από το νοσοκομείο αλ Σίφα την Κυριακή και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο των Εμιράτων πριν βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Τα μωρά στο νοσοκομείο της Αιγύπτου μετά τη μεταφορά τους

15:04 Αυξάνονται οι νεκροί στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα

Άλλα τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν στο νότιο Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στα νότια της χώρας.

Το Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει τώρα ότι μια νέα ισραηλινή επίθεση σε αυτοκίνητο σκότωσε άλλους τέσσερις ανθρώπους 8 χιλιόμετρα νότια της Τύρου και 11 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων με το Ισραήλ.

14:49 Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού νοσοκομείου Ichilov

Ο  Άβι Σοσάν, ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov στο Τελ Αβίβ, παραιτήθηκε από τη θέση του, σύμφωνα με τους Times of Israel. Ήταν υπεύθυνος για την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης η Γιοσαβέντ Λιφσίτζ, η 85χρονη που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς, μετά από 16 ημέρες ομηρίας στη Γάζα.

Οι δηλώσεις της ηλικιωμένης είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς είπε πως οι άντρες της Χαμάς της συμπεριφέρονταν «με ευγένεια και φρόντιζαν για τις ανάγκες τους».

Η συνέντευξη Τύπου της 24ης Οκτωβρίου στο λόμπι του νοσοκομείου φάνηκε να έχει οργανωθεί βιαστικά και ανοργάνωτα και θεωρήθηκε προπαγάνδα υπέρ της Χαμάς.

14:40 IDF: Καταστρέψαμε δεκάδες στόχους – Υπόγεια σήραγγα εντοπίστηκε κοντά σε σχολείο στη βόρεια Γάζα

Οι IDF επιτέθηκαν σε περισσότερους από 70 στόχους στη Γάζα και σκότωσαν μαχητές, χρησιμοποιώντας πυραύλους ακριβείας και για πρώτη φορά τη βόμβα όλμου Iron Sting.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, καταστράφηκαν παρατηρητήρια και άλλες υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κρυμμένες σε πολιτικά κτίρια, καθώς και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων.

Αναφέρθηκε επίσης ότι σε χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στρατιώτες του IDF πραγματοποίησαν έφοδο σε σχολείο και βρήκαν δύο υπόγειες σήραγγες.

14:34 Πρωθυπουργός του Λιβάνου: Η επίθεση αποδεικνύει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να φιμώσει τα ΜΜΕ

Την επίθεση των Ισραηλινών, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο υπάλληλοι της τηλεόρασης Al Mayadeen στο νότιο Λίβανο και πολλοί άμαχοι καταδικάζει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.

«Η επίθεση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν όρια στα ισραηλινά εγκλήματα και ότι στόχος του Ισραήλ είναι να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης, που αποκαλύπτουν τα εγκλήματα και τις επιθέσεις του», ανέφερε.

«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο Al Mayadeen και στις οικογένειες των δύο νεκρών, ζητώντας από τον Θεό να τους περιβάλλει με το έλεός Του. Υπομονή και παρηγοριά στις οικογένειες», πρόσθεσε ο Νατζίμπ Μικάτι.

14:25 Χεζμπολάχ: Η άμεση στοχοποίηση των δημοσιογράφων από το Ισραήλ δείχνει τη δυσφορία του για τον ρόλο των ΜΜΕ

Η Χεσμπολάχ σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο των δύο δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο από την ισραηλινή επίθεση κάνει λόγο για άμεση στοχοποίηση που δείχνει τη δυσφορία του Ισραήλ για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ.

Για άμεση στοχοποίηση  από τον ισραηλινό στρατό έκανε λόγο και το δίκτυο Al Mayadeen για το οποίο οι δύο δημοσιογράφοι εργάζονταν.

14:18 Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνουν στη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera 50 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες εισήλθαν στον θύλακα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Ωστόσο, η περιορισμένη βοήθεια φτάνει μόνο στις νότιες περιοχές της Γάζας.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του WFP Abeer Eteda δήλωσε στο Al Jazeera ότι «μόνο το 10% των προμηθειών τροφίμων που έμπαιναν στη Γάζα» πριν από την έναρξη του πολέμου εισέρχεται τώρα.

14:05 Πώς η πειρατεία των Χούθι σε ισραηλινό πλοίο τεστάρει τα όρια των ΗΠΑ;

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρόκειται να συσκεφθούν με τους συμμάχους τους για να δουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματά τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:00 Τρεις στους τέσσερις που σκοτώνονται στη Γάζα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι

Στην τελευταία της ενημέρωση, η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Προσθέτει ότι σχεδόν το 75% των περισσότερων από 13.000 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα κατά την ίδια περίοδο είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

13:51 Unicef: Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας

Μια πραγματική υγειονομική «τραγωδία» διαφαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.

«Έχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Unicef υπογράμμισε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση (…) του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Έλντερ.

13:42 Τέσσερις οι νεκροί στον Λίβανο σε δύο διαφορετικά χτυπήματα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στον Λίβανο από ισραηλινά πλήγματα.

Στο χωριό Κφαρ Κίλα, στα νότια της χώρας, σκοτώθηκε μια 80χρονη, ενώ η εγγονή της τραυματίστηκε, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ani.

Οι δύο δημοσιογράφοι και ένα τρίτο άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα με ρουκέτες κοντά στο σύνορο του Λιβάνου με το Ισραήλ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τιρ Χάρφα, που απέχει περίπου ένα μίλι από το ισραηλινό σύνορο.

13:25 Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ

Αξιωματούχος του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατά η Χαμάς βρίσκονται στο «πιο προχωρημένο σημείο» τους και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο».

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που φτάσαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed Al-Ansari.

Το Κατάρ έχει συμβάλει στη μεσολάβηση για συνομιλίες με στόχο την απελευθέρωση ορισμένων από τους 240 ομήρους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, μια προσπάθεια διαμεσολάβησης που έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων.

«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι, πολύ αισιόδοξοι», δήλωσε ο Al-Ansari σε ενημέρωση. «Αλλά είμαστε επίσης πολύ πρόθυμοι αυτή η διαμεσολάβηση να επιτύχει την επίτευξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας».

13:14 Τι δείχνουν τα βίντεο του Ισραήλ για τα «τούνελ της Χαμάς στο Αλ Σίφα» – Ανάλυση Al Jazeera

Ο ισραηλινός στρατός μετά από μέρες επιχειρήσεων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και εν μέσω αύξησης των επικρίσεων για την επίθεση, δημοσίευσε μεταξύ άλλων και βίντεο που σύμφωνα με τις IDF αποδεικνύουν την ύπαρξη τούνελ της Χαμάς κάτω από το κτίριο.

Οι ισχυρισμοί των IDF από την αρχή του πολέμου, αλλά και αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, κάνουν λόγο για αρχηγείο της Χαμάς κάτω από το Αλ Σίφα κάτι που προβλήθηκε ως επιχείρημα για την πρωτοφανή εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων σε νοσοκομείο και την αναγκαστική εκκένωσή του.

Το Al Jazeera σε άρθρο του με τίτλο «Τι μας λένε τα βίντεο του Ισραήλ για τα «τούνελ της Χαμάς» κάτω από το Αλ Σίφα» επικαλείται ειδικούς για να αναλύσει τις εικόνες που παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:00 Τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του Al Mayadeen στον Λίβανο σκοτώθηκαν στην επίθεση

Έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρεις ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επίθεση κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen αναφέρει ότι δύο άτομα από το προσωπικό του ήταν μεταξύ των θυμάτων.

«Η ανταποκρίτρια Farah Omar και ο εικονολήπτης Rabih Maamari σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε νωρίτερα «το θάνατο τριών πολιτών – δύο δημοσιογράφων και ενός ακόμη πολίτη – σε εχθρικό βομβαρδισμό» της περιοχής Tayr Harfa.

Η ρεπόρτερ και ο εικονοπλήπτης του Al Mayadeen σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο

12:48 Οριστικοποιούνται οι λεπτομέρειες για την επίτευξη συμφωνίας

Η κατάπαυση του πυρός είναι πολύ κοντά μετά την ανακοίνωση που παρέδωσε η Χαμάς στην κυβέρνηση του Κατάρ, αναφέρει ο Χασέμ Αχελμπάρα ανταποκριτής του Al Jazeera.

«Καταλαβαίνουμε ότι ομάδες διαπραγμάτευσης εργάζονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Ντόχα, το Τελ Αβίβ, το Κάιρο, τη Ράφα και τη Γάζα για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμβεί απόψε ή νωρίς αύριο το πρωί», αναφέρει και προσθέτει:

«Προσπαθούν απλώς να καθορίσουν κάποιες τελικές λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη παρτίδα αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς.

Τώρα, όσον αφορά τις λεπτομέρειες, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται μια εξαιρετικά λεπτή επιχείρηση.

Η Χαμάς έχει πει ότι θα δώσει μια λίστα ανθρώπων που θα απελευθερωθούν, αλλά σε αντάλλαγμα, θέλει να απελευθερωθούν ταυτόχρονα και Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει αυτό.

Η Χαμάς επιμένει ότι θα αρχίσει να απελευθερώνει τους αιχμαλώτους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο που εκτείνεται σε πέντε ημέρες για καθαρά λόγους ασφαλείας, επειδή δεν έχει την πολυτέλεια να τους απελευθερώσει όλους μαζί.

Ταυτόχρονα ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι σε ετοιμότητα για να διευκολύνει στο πέρασμα των αιχμαλώτων από τη Γάζα στο Ισραήλ.

12:32 Τι γνωρίζουμε για το Ινδονησιακό νοσοκομείο που είναι περικυκλωμένο από τανκς

  • Οι εγκαταστάσεις άνοιξαν το 2015
  • Βρίσκεται κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, ο οποίος έχει δεχθεί επανειλημμένες επιθέσεις.
  • Το νοσοκομείο χρηματοδοτείται από μια ινδονησιακή εθελοντική οργάνωση με επικεφαλής την Ιατρική Επιτροπή Διάσωσης Έκτακτης Ανάγκης.
  • Χτίστηκε για να φιλοξενήσει 140 ασθενείς, αλλά λειτουργεί πολύ πάνω από τη δυναμικότητά του.
  • Τουλάχιστον 400 έως 500 ασθενείς πιστεύεται ότι βρίσκονται στο εσωτερικό του.
  • Οι γιατροί δεν έχουν ιατρικές προμήθειες για να τους περιθάλψουν και λένε ότι οι συνθήκες είναι δραματικέ

12:15 Τρία άτομα μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Τουλάχιστον δύο δημοσιογράφοι και ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκαν από πλήγμα ρουκέτας κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στην πόλη Tir Harfa, περίπου 1,6 χιλιόμετρα (1 μίλι) από τα ισραηλινά σύνορα, προστίθεται.

11:55 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, λέει ότι η ομάδα παρέδωσε την απάντησή της σχετικά με μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας στους διαπραγματευτές του Κατάρ.
  • Ενώ το Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει μια τέτοια συμφωνία, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα περιλαμβάνει ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ, δήλωσε σύμφωνα με τους Times of Israel, ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει ένα τεράστιο λάθος εάν συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομήρων.
  • Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι, με τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται σε αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα.
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει επίσης ότι ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.
  • Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
  • Το Ισραήλ ανακαλεί τον πρεσβευτή στη Νότια Αφρική «για διαβουλεύσεις» ενόψει της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την τύχη της ισραηλινής πρεσβείας στη χώρα.

11:43 Σκοτώθηκε 80χρονη στον Λίβανο από ισραηλινά πυρά

Ισραηλινό πλήγμα σκότωσε μια ηλικιωμένη γυναίκα και τραυμάτισε την εγγονή της στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Εχθρικά αεροσκάφη εισέβαλαν σε κατοικημένα σπίτια στο Kfar Kila, με αποτέλεσμα το θάνατο της πολίτη Laiqa Sarhan, 80 ετών, και τον τραυματισμό της εγγονής της», ανέφερε το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

11:30 Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ανταλλάσσονται και πάλι πυρά πάνω από το όριο της μπλε γραμμής που έχει χαράξει ο ΟΗΕ μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

«Πριν από λίγο, αεροσκάφη των IDF εντόπισαν και έπληξαν τρεις ένοπλους τρομοκρατικούς πυρήνες στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο.

Επιπλέον, μαχητικά αεροσκάφη των IDF έπληξαν έναν αριθμό τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών υποδομών και δομών που χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

Πριν από λίγη ώρα, τρομοκράτες έριξαν βλήματα όλμου σε ένα φυλάκιο των IDF στο βόρειο Ισραήλ. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Το πυροβολικό των IDF πλήττει επί του παρόντος την περιοχή προέλευσης των πυρών», αναφέρει η ανακοίνωση.

11:13 Η κατάσταση των νοσοκομείων στη Γάζα – Η πληρότητα στο 190%

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας:

  • Περίπου 120 ασθενείς μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς
  • Το Ισραήλ βομβαρδίζει το νοσοκομείο Αλ Σίφα και καταστρέφει τμήματα του.
  • Το ποσοστό πληρότητας στα νοσοκομεία της Γάζας είναι 190%.
  • Τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι εντελώς εκτός λειτουργίας.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν για δεύτερη ημέρα το μοναδικό νοσοκομείο αιμοκάθαρσης στη Γάζα.
  • Απαιτούμε να εξασφαλιστεί ασφαλής διέλευση για την εκκένωση εκατοντάδων τραυματιών και την είσοδο ιατρικών αντιπροσωπειών και ιατρικών προμηθειών
  • Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει την επίθεσή του εναντίον του νοσοκομείου της Ινδονησίας και παραποιεί στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του

Πολίτες βοηθούν ασθενείς στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς

11:03 Haaretz: Το Κατάρ θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες για την απελευθέρωση των ομήρων την Τρίτη

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz που επικαλείται πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις το Κατάρ θα δημοσιεύσει λεπτομέρειες της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων την Τρίτη,

Σύμφωνα με την πηγή, η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων βρίσκεται «στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης» και το Κατάρ αναμένεται να δημοσιεύσει το περίγραμμα της συμφωνίας την Τρίτη.

10:52 «Τρεις ημέρες πριν δολοφονηθεί ήταν στην Ελλάδα» – Συγκλονίζει ο πατέρας της Σάνι Λουκ

Ανατριχιάζουν οι αποκαλύψεις του πατέρα της Σάνι Λουκ, της 22χρονης Γερμανο-ισραηλινής η οποία δολοφονήθηκε από τους μαχητές της Χαμάς, αφού απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ Supernova στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πατέρας της αδικοχαμένης νεαρής, της οποίας η τύχη αγνοούνταν για ημέρες, μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας τις γεμάτες αγωνία στιγμές μέχρι να μάθουν νέα της αλλά και την τραγική στιγμή που ενημερώθηκαν για τον θάνατό της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

10:40 Μπεν Γκβιρ: Το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια συμφωνία που μπορεί να φέρει την καταστροφή

Την ώρα που πληθαίνουν οι αναφορές ότι θα ανακοινωθεί συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων και ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός, υπάρχουν αντιδράσεις από το Ισραήλ που διατυπώνονται ανοιχτά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ επίσημα το Τελ Αβίβ δεν έχει τοποθετηθεί.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir εξέδωσε δήλωση με την οποία προειδοποιεί κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας κρύβουν πράγματα και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Σαλίτ».

Σε μια συμφωνία του 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούσε σε αντάλλαγμα για τον όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο Ben-Gvir δήλωσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times of Israel, ότι το Ισραήλ μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει «μια συμφωνία που μπορεί να φέρει καταστροφή».

Χθες ο Ben-Gvir ήρθε σε αντιπαράθεση με οικογένειες ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

10:29 Απόκοσμες εικόνες στην Τζαμπάλια

Η εικόνα από την Τζαμπάλια μετά τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

10:16 Θετικά σημάδια για συμφωνία αλλά το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμα

Πληθαίνουν οι αναφορές για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που θα περιλαμβάνει και παύση πυρός, αλλά ακόμα η συμφωνία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και το κυριότερο το Ισραήλ δεν έχει δώσει καμία απάντηση σε όσα αναφέρει η παλαιστινιακή οργάνωση, που μεταξύ άλλων δήλωσε ότι συμφωνία θα υπάρξει τις επόμενες ώρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες έχουν αποτύχει, παρά το γεγονός ότι έχουν σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, θετική πρόοδο.

Ισραηλινοί διπλωμάτες δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι ελπίζουν ότι θα απελευθερωθεί ένας σημαντικός αριθμός ομήρων.

Ορισμένες οικογένειες των απαχθέντων εξέφρασαν την οργή τους μετά τη συνάντηση με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα έναντι της καταστροφής της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε ότι όσο περισσότερο αποδυναμώνεται ο εχθρός τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιστρέψουν οι όμηροι.

09:59 Πόσοι Παλαιστίνιοι κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές

Το ζήτημα της ανταλλαγής αιχμαλώτων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του Ισραήλ επανέρχεται στο τραπέζι καθώς φαίνεται να αποτελεί τμήμα της πολυαναμενόμενης συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη.

Παρακάτω παρουσιάζονται δεδομένα για τους Παλαιστίνιους κρατουμένους όπως τα σταχυολογεί το Al Jazeera:

  • Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν περίπου 5.200 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές
  • Από τότε, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει τουλάχιστον ακόμα 2.960 κατά τη διάρκεια καθημερινών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Μεταξύ αυτών είναι τουλάχιστον 95 γυναίκες και 37 δημοσιογράφοι
  • Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους κρατούνται βάσει νόμων και στρατιωτικών διαταγών που επιτρέπουν την κράτηση χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών
  • Τουλάχιστον 145 από αυτούς είναι παιδιά, σύμφωνα με οργανώσεις δικαιωμάτων
  • Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 200 παιδιά που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων 26 σε διοικητική κράτηση

09:48 «Κατάπαυση του πυρός αναμένεται τις επόμενες ώρες»

Ο Abdel Hamid Siyam, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, λέει ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα μπορούσε να ανακοινωθεί μέσα στις «επόμενες 12 ώρες» από την Ντόχα.

«Πιστεύω ότι τα τελευταία σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν είναι η διάρκεια της παύσης πυρός, ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρέπει να έρθει στη Γάζα, ειδικά τα καύσιμα… και ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν», δήλωσε στο Al Jazeera.

Ο Siyam δήλωσε ότι η παύση πυρός είναι πιθανό να διαρκέσει από τρεις έως πέντε ημέρες.

«Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν για πέντε ημέρες… θέλουν να δώσουν στον λαό πραγματική ανάσα», πρόσθεσε.

09:42 IDF: Περικυκλώσαμε την πόλη της Τζαμπάλια

Οι IDF υποστηρίζουν ότι περικύκλωσαν την πόλη Jabalya στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τη νύχτα της Δευτέρας.

Ο στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις πυροβολικού και αεροσκάφη προετοίμασαν την περιοχή για μάχη και οι χερσαίες δυνάμεις επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικούς στόχους», υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν τρία τούνελ κοντά στην Jabalya, όπου «είχαν καταφύγει οι τρομοκράτες».

Ισχυρίζονται ακόμα ότι οι IDF βρήκαν όπλα σε κατοικίες και παιδικά δωμάτια.

09:30 Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό χτύπημα σε κατοικίες στη Βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως στόχο οκτώ σπίτια στην οδό Kamal Adwan Hospital νωρίτερα σήμερα το πρωί.

Οι αεροπορικές επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.

Εικόνες από το σημείο δείχνουν εκτεταμένη καταστροφή στην περιοχή, καθώς οι διασώστες ψάχνουν εναγωνίως για θύματα. Ένας άνδρας που θρηνεί φαίνεται να ψάχνει στα ερείπια για φίλους και συγγενείς χρησιμοποιώντας μόνο τον φακό του τηλεφώνου του.

Σύμφωνα με το πλήρωμα ασθενοφόρου στο σημείο μόνο δύο ασθενοφόρα υπήρχαν για να μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ένας τραυματιοφορέας είπε ότι στα σπίτια διέμεναν πάνω από 10 άτομα, ενώ σε ένα σπίτι διέμεναν έως και 18 άτομα.

09:13 Αποστάσεις της πρεσβείας του Ισραήλ στις ΗΠΑ από την τοποθέτηση υπουργού που κάλεσε σε «εθελοντική» μεταφορά του πληθυσμού της Γάζας

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα στους δημοσιογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνοντας ότι το άρθρο της υπουργού Πληροφοριών, Gila Gamliel, αντανακλά την προσωπική της άποψη.

Το άρθρο, το οποίο ήταν γραμμένο στα αγγλικά, εμφανίστηκε σε στήλη γνώμης της Jerusalem Post, τη Δευτέρα, και καλούσε τις δυτικές χώρες να υποδεχθούν τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Η πρεσβεία διευκρίνισε ότι η Gamliel δεν είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου και δεν αποτελεί «μέρος των διαβουλεύσεων ή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για το θέμα αυτό».

08:59 Σε μαζικό τάφο έχει μετατραπεί το Ινδονησιακό νοσοκομείο

O επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Ινδονησιακού νοσοκομείου μετέφερε στο Aj Jazeera τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές εγκαταστάσεις:

  • Το νοσοκομείο έχει μετατραπεί από κέντρο παροχής φροντίδας σε μαζικό τάφο
  • Πτώματα υπάρχουν σε όλες τις πτέρυγες και έχουμε χάσει πολλές ζωές εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων
  • Ζητάμε την άμεση εκκένωση των ασθενών, των τραυματιών και του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου

08:40 Στους 20 οι νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ

Στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων έχει μπει τις τελευταίες δύο ημέρες ο προσφυγικός καταυλισμός Νουσεϊράτ, με τους νεκρούς μετά από χτύπημα σε κατοικίες να ανέρχονται σε 20. Αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών.

Με μωβ οι θέσεις των προσφυγικών καταυλισμών στη Λωρίδα της Γάζας/BBC

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν στα βόρεια, όπου βομβαρδίστηκαν τρεις κατοικίες στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, εκτός από την επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί εναντίον ενός από τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών στη Φαλούτζα.

Οι επιθέσεις εναντίον σχολείων και κατοικιών συνεχίστηκαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στην περιοχή του νοσοκομείου της Ινδονησίας και του νοσοκομείου Kamal Adwan στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που θεωρούνται τα δύο κύρια κεντρικά νοσοκομεία τα οποία παρέχουν περίθαλψη σε χιλιάδες Παλαιστίνιους στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής.

08:38 Αναφορές για ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο καταφύγιο στη Βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχουν αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο ένα σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στην περιοχή αλ Φαλούτζα στη βόρεια Γάζα.

08:30 Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ

  • Πληθαίνουν οι αναφορές για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ με τη μεσολάβηση του Κατάρ και άλλων δυνάμεων. Το Τελ Αβίβ δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έρχονται από παλαιστινιακές πηγές ότι η σύναψη συμφωνίας είναι ζήτημα ωρών. Παρακάτω παρουσιάζουμε όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για τις διαπραγματεύσεις:
  • Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Izzat al-Rishq, δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ρυθμίσεις για φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που θα προμηθεύουν όλες τις περιοχές της Γάζας και μεταφορά των τραυματιών σε άλλες χώρες για θεραπεία.
  • Θα περιλαμβάνει επίσης μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με γυναίκες και παιδιά της Παλαιστίνης που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές
  • Ο Al-Rishq είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονταν εδώ και εβδομάδες, αλλά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κωλυσιεργούσε, προσθέτοντας ότι οι όροι συμφωνήθηκαν από όλες τις ταξιαρχίες της παλαιστινιακής αντίστασης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.
  • Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε σε ανάρτηση στο Telegram ότι «είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία».
  • Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια προσωρινή εκεχειρία εξαρτάται από «δευτερεύοντα» πρακτικά ζητήματα.
  • Το κανάλι 12 του Ισραήλ ανέφερε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας συζήτησε την Κυριακή την προθυμία του να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Κατάρ ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία.

08:14 Ο αιματηρός απολογισμός

Στο παρακάτω infographic του Al Jazeera παρατίθενται οι αριθμοί νεκρών και τραυματιών  από την έναρξη του πολέμου σε Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας από τις 10 Νοέμβρη δεν έχει τη δυνατότητα να δίνει πλήρη εικόνα των θανάτων εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος υγείας

07:58 IDF: Αεροπορική επίθεση σε 250 στόχους σε ένα 24ωρο

Οι IDF δήλωσαν ότι αεροσκάφη επιτέθηκαν σε περίπου 250 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού της Χαμάς, εκτοξευτών πυραύλων και άλλων υποδομών.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι ένα μαχητικό ελικόπτερο επιτέθηκε σε θέση εκτόξευσης ρουκετών, από την οποία πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ βολές προς την κεντρική περιοχή του Ισραήλ, Gush Dan. Ο στρατός δήλωσε ότι ανακάλυψε έγγραφα για όπλα που βρέθηκαν μέσα σε σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιαρματικού πυραύλου κρυμμένου κάτω από την κούνια ενός μωρού.

07:55 Χτύπημα της Χεζμπολάχ στο Βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που είχε ως στόχο ένα σπίτι που χρησιμοποιείται από ισραηλινούς στρατιώτες στη Metulla στο βόρειο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι το χτύπημα ήρθε ως αντίποινα για τη στοχοποίηση από το Ισραήλ σπιτιών σε συνοριακά χωριά στο νότιο Λίβανο.

Τις τελευταίες ημέρες, η Χεζμπολάχ έχει αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων κατά μήκος των συνόρων, με μέσο όρο περίπου 10 την ημέρα.

07:40 Χαμάς: Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ώρες

Ο Izzat al-Rishq δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εκεχειρίας θα αποκαλυφθούν τις επόμενες ώρες.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αφορούν:

  • Τον αριθμό των ημερών για μια πιθανή προσωρινή εκεχειρία
  • Τον τρόπο εισόδου βοήθειας στη Γάζα
  • Τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους

07:35 ΗΠΑ: Ο όρος γενοκτονία είναι ακατάλληλος για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα – Γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση είναι η Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «γενοκτονία» από ορισμένους επικριτές των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ορισμένους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές που αποκαλούσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «Γενοκτονία Τζο», ο Κίρμπι είπε ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν, αλλά η λέξη «γενοκτονία» δεν χρησιμοποιείται ορθά.

«Αυτό που θέλει η Χαμάς, μην γελιέστε, είναι γενοκτονία. Θέλουν να εξαφανίσουν το Ισραήλ από το χάρτη. Το έχουν πει δημόσια σε περισσότερες από μία περιπτώσεις – στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα», δήλωσε ο Κίρμπι.

«Και έχουν πει ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν, αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου θα συμβεί ξανά και ξανά και ξανά».

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι αν και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα είναι «πολύ υψηλές», το Ισραήλ δεν προσπαθεί να «σβήσει τον παλαιστινιακό λαό από τον χάρτη».

«Το Ισραήλ δεν προσπαθεί να σβήσει τη Γάζα από το χάρτη», είπε. «Το Ισραήλ προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι σε μια γενοκτονική τρομοκρατική απειλή. Έτσι, όταν πρόκειται να αρχίσουμε – αν πρόκειται να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη, ας τη χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα».

07:31 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

07:23 WFP: 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια

Η υπηρεσία τροφίμων του ΟΗΕ ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Τα υπάρχοντα συστήματα τροφίμων καταρρέουν και για να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη, το WFP και οι εταίροι μας χρειάζονται αυξημένη πρόσβαση και πόρους όπως καύσιμα, φυσικό αέριο και συνδεσιμότητα», δήλωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

07:17 Ερείπια τα μισά κτίρια της βόρειας Γάζας από τους βομβαρδισμούς

Η πλήρης έκταση της καταστροφής έχει υπολογιστεί χρησιμοποιώντας σήματα ραντάρ που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Ο Κόρεϊ Σερ του CUNY Graduate Center και ο Τζέιμον Βαν Δεν Χόεκ του Oregon State University χρησιμοποίησαν αλγόριθμους για να υπολογίσουν πόσα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον στο 50% της δομής τους από την έναρξη του πολέμου.

Πάνω από το 50% των κτιρίων στη Βόρεια Γάζα έχει καταστραφεί

07:03 Το Κατάρ καταδικάζει την επίθεση στο Ινδονησιακό νοσοκομείο

Σε ανακοίνωσή του, το κράτος του Κατάρ ανέφερε ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» τη φονική ισραηλινή επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους στο νοσοκομείο.

Η επίθεση, αναφέρει, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών νόμων και συμφωνιών», ιδίως της Σύμβασης της Γενεύης.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανανέωσε την έκκλησή του για τη σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα διερευνήσει τα φερόμενα εγκλήματα που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο είχε επίσης εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» του προς τη Δημοκρατία της Ινδονησίας σε όλα τα πολιτικά και νομικά βήματα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του «βάναυσου εγκλήματος» κατά του νοσοκομείου.

6:52 Δύο  ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε τους δύο στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας ως τον λοχαγό Arnon Moshe Avraham Benvenisti Vaspi, 26 ετών, και τον λοχία Ilya Senkin, 20 ετών.

06:40 Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πιθανή πενθήμερη παύση των μαχών

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πιθανή πενθήμερη παύση των μαχών, μεταδίδει το Al Jazeera.

06:30 Κοντά σε «συμφωνία εκεχειρίας»

Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού  κινήματος Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ και δόθηκε απάντηση στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως ενημέρωσε γραπτώς ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με μήνυμα που έστειλε συνεργάτης του.

06:25 Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Δείτε τι προηγήθηκε εδώ