Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σε γραμμή συγκάλυψης η Ν.Δ. για τα Τέμπη - Σύγκρουση στη Βουλή για την Προανακριτική [Live] UPD

 Κώστας Καραμανλής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI


Την απόρριψη και των δύο προτάσεων πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ. «Να έρθουν «όλα στο φως»» ζήτησε η Θ. Τζάκρη - «Το «όχι» της ΝΔ στη προανακριτική είναι «ναι» στη συγκάλυψη», σημείωσε η Ευ. Λιακούλη.

Φάνηκαν με το «καλημέρα» στη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των αιτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών οι ήδη γνωστές προθέσεις της κυβέρνησης να αφήσει στο απυρόβλητο  τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Την απόρριψη και των δύο προτάσεων πρότεινε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ είχε ήδη προεξοφληθεί η απόρριψή της απ' τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι η ΝΔ «ψήφισε την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί πραγματικά θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι αιτίες που μας οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και γενικά στην απαξίωση του σιδηροδρόμου. Να εξετάσουμε όλους τους παράγοντες και όλες τις συνθήκες και παραμέτρους συνολικά και όχι αποσπασματικά». Αντίθετα, σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, με τις δύο προτάσεις για σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών που έχετε καταθέσει «θέλετε η έρευνα να φύγει από το πραγματικό πεδίο της εξέτασης και από τη συνολική διάσταση του ζητήματος και να μεταφερθεί στη σφαίρα της εξειδίκευσης ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων για αδικήματα οικονομικού συμφέροντος και δη σε συγκεκριμένα και αποσπασματικά ερευνώμενα χρονικά διαστήματα».

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι «το κατηγορητήριο είναι σαθρό, καθώς εύκολα και αναντίρρητα με όσα αναγράφονται σε αυτό προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικού ελέγχου υπουργού». «Προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται», τόνισε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας: «Εμείς δεν αποδίδουμε εύκολα κατηγορίες, εμείς θα ψάξουμε σε βάθος την υπόθεση και να είστε σίγουροι θα το κάνουμε ψύχραιμα και συγκροτημένα στην Εξεταστική Επιτροπή». Όπως υποστήριξε, οι προτάσεις που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «είναι αντιγραφή η μία της άλλης».

Απ' την άλλη πλευρά, οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δη των δύο κομμάτων που έχουν ζητήσει τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε πολιτικό επίπεδο για την επίμαχη σύμβαση 717 (σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα), εξαπέλυσαν σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης.

Φάμελλος: Καταψηφίζοντας την προκαταρκτική, παραδέχεστε ότι υπάρχει ενοχή

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Το γεγονός ότι έρχεται η κυβέρνηση και προκαταβάλει και καταψηφίζει την προκαταρκτική, «δεν είναι μόνο ότι προσβάλλετε τη δικαιοσύνη, είναι ότι παραδέχεστε ότι υπάρχει ενοχή» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή.

Σχετικά με τη διαφοροποίηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως αφήνει εκτός το κρίσιμο διάστημα που προηγήθηκε της υπογραφής της σύμβασης. «Δεν είναι περίεργο κάποιος θέλει να ξεχνάει το παρελθόν του, τους κατανοούμε», σχολίασε.

«Κύριε Βορίδη είναι τελικά τόσο ισχυρές οι πιέσεις και οι κόντρες των βαρόνων μέσα στη ΝΔ που πίεσαν τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει τη στάση του, γιατί προφανώς ο κ. Καραμανλής ανησυχεί ιδιαίτερα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι μέσα στο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαίτερα; Τι ακριβώς παίχτηκε και προαναγγείλατε μία βδομάδα πριν την επιλογή της κοινοβουλευτικής ομάδας, χωρίς καν να έχετε τα κείμενα;».
Σχολίασε ότι αν δεν ισχύει αυτή η υπόθεση του, ας ψηφίσει η ΝΔ την προκαταρκτική επιτροπή και αν ο κ. Καραμανλής δεν έχει κανένα πρόβλημα, να υπερασπιστεί τον εαυτό του γιατί ”καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”». 

Πολιτική συμπαιγνία καταγγέλλει ο Ν. Ανδρουλάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Για πολιτική συμπαιγνία κατηγόρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ μιλώντας στη Βουλή και ειδικά το κυβερνών κόμμα για προσπάθεια συγκάλυψης. 

«Έχοντας ήδη προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής και λέγοντας ότι δε θα καταλήξει σε προανακριτική, αποκαλύψατε ότι στην εξεταστική δεν πάτε για να διερευνήσετε, αλλά για να συγκαλύψετε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ έπρεπε να αποσύρει την πρότασή του δηλώνοντας ότι δεν τον εξέπληξε η στάση του που συνιστά σανίδα σωτηρίας στη ΝΔ. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν παραπέμπει το κόμμα του αλλά ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας .«Δεν κάνουμε καμία πολιτική παραπομπή αλλά ζητάμε τη σύσταση Προανακριτικής για να αποκαλυφθεί ένα οικονομικό σκάνδαλο που οδήγησε σε μια τραγωδία», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο κ. Καραμανλής ενέκριναν διαδοχικές παρατάσεις, με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα και μάλιστα ειδικά για τον πρώην υπουργό της ΝΔ είπε ότι οφείλει εξηγήσεις για το ότι «έθαψε» το σχετικό πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας και παράλληλα υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση του επίμαχου έργου με απευθείας ανάθεση, αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ενέκρινε και την πληρωμή 3,5 εκατομμυρίων ευρώ στην ανάδοχο ως αποζημίωση για θετική ζημία λόγω καθυστερήσεων του έργου.

Δεσμεύτηκε πώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ζητήσει και πάλι τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, επί των συγκεκριμένων αδικημάτων που θα εντοπίζουν οι δικαστικές αρχές οταν η εισαγγελία στη Λάρισα ολοκληρώσει την έρευνά της και εντοπίσει ευθύνες πολιτικών προσώπων. «Για εμάς είναι ξεκάθαρο:  Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, οι συνάθρωποί μας θα ζούσαν. Γι' αυτό προτείνουμε προανακριτική βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, το οποίο είναι έτοιμο και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Βορίδης: Ανυπόστατες οι αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Έγινε ξεκάθαρο ότι ποινικά επιχειρήματα δεν έχετε. Καταλαβαίνετε το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχετε περιέλθει, εξού και οι ανυπόστατες αιτιάσεις που σήμερα προβάλλετε», απάντησε ο Μάκης Βορίδης, μετά τις ομιλίες του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά την παρέμβασή του, ο υπουργός Επικρατείας απέρριψε τις προτάσεις των δύο κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εδράζονται σε νομικά επιχειρήματα με ποινικό έρεισμα.

Υποστήριξε ότι «ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών» εξηγώντας ότι δεν εδράζεται η αιτιώδης συνάφεια, όπως επικαλείται ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι εδώ αναζητούμε τις ευθύνες για το βαρύτατο αυτό δυστύχημα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, το αδίκημα που θα έπρεπε να ελεγχθεί είναι η ανθρωποκτονία, που όμως δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Όταν λοιπόν σας κατηγορούμε για πολιτική εκμετάλλευση αυτό εννοούμε. Εννοούμε ότι αυτό είναι μια προσχηματική συζήτηση, δεν θα την είχατε κάνει γιατί δήθεν κόπτεστε για τη δημοσιονομική διόρθωση, εάν δεν θέλατε να κάνετε μια σύνδεση με αυτό το φρικτό δυστύχημα. Δεν το κάνετε να θεωρήσετε υπόλογους τους υπουργούς για τις ανθρωποκτονίες. Κι αυτή είναι η δομική αντίφαση της προτάσεώς σας» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός αναφορικώς με το έγγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως, το οποίο επικαλέστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι αυτό μιλάει για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις και δεν κάνει καμία κρισιολόγηση όπως και η απόφαση του Μονίμου Τμήματος αναφέρεται σε εικαζόμενες ανθρώπινες πράξεις.

Ως προς τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι για τις πράξεις που καταλογίζει στους πρώην υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχει επέλθει η αποσβεστική περίοδος, όχι αυτή που προβλέπεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών αλλά με την απλή παραγραφή.
 

Τζάκρη: Να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη σύμβαση 717

«Η πρότασή μας έχει στόχο να έρθουν «όλα στο φως» και να ελεγχθούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υλοποίηση της σύμβασης 717, «από την αρχή μέχρι το τέλος», τόνισε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θεοδώρα Τζάκρη.

Σημείωσε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται στη βάση του πορίσματος της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής με το οποίο παραπέμπεται προς εξέταση για κακουργηματική απιστία ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής του Αχιλλέως, ενώ με το ίδιο έγγραφο δεν προκύπτει τίποτα συγκεκριμένο για τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. «Όσον αφορά την υποτιθέμενη ευθύνη του υπουργού Σπίρτζη, αυτός, δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα απόφασης ή έγκρισης επί της συμβάσεως, καθώς, η εποπτεύουσα αρχή της σύμβασης 717, σύμφωνα με τη διακήρυξη, είναι το ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ, και όχι ο υπουργός» είπε η κ. Τζάρκη και πρόσθεσε: «Όμως, στο πλαίσιο της καθολικής διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης [..] ζητούμε προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και για τον Χρήστο Σπίρτζη, όπως και ο ίδιος άλλωστε το ζήτησε».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει επίσης την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οπότε πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός και υπογράφηκε η ελλιπέστατη σύμβαση 717 του 2014, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής που δεν περιλαμβάνει την περίοδο που συγκυβερνούσε με τη Νέα Δημοκρατία, πρόσθεσε η κ. Τζάκρη: «Γι' αυτό το λόγο ζητούμε την προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τους υπουργούς της περιόδου 2012-2014 Κωνσταντίνου Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αναφορικά με τις σκανδαλωδώς ελλιπέστατες μελέτες δημοπράτησης του έργου, ανάταξης και σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, που οδήγησαν την τεράστια καθυστέρηση ολοκλήρωσης της σύμβασης». Αντιθέτως, τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκε το έγκλημα της κακουργηματικής απιστίας και της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Παράλληλα, η κ. Τζάκρη είπε ότι αδυνατεί να κατανοήσει, «γιατί ο έμπειρος νομικός Μάκης Βορίδης κλείνει τα μάτια στη σαφή διαπίστωση της ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής ότι, η εκ μέρους του κ. Καραμανλή υπογραφή δύο παρατάσεων της σύμβασης 717, και απόδοσης θετικών ζημιών 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για καθυστερήσεις, εμπεριέχει σαφείς ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας και ζημία του ελληνικού Δημοσίου και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, την οποία επισημαίνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, γιατί άραγε δεν ενδιαφέρει τον κ. Βορίδη και τη Νέα Δημοκρατία; Φαντάζομαι όλοι μπορούμε να καταλάβουμε». παρατήρησε η κ. Τζάκρη.

Λιακούλη: Το «όχι» της ΝΔ στη προανακριτική είναι «ναι» στη συγκάλυψη

«Από τα έγγραφα του Ευρωπαίου εισαγγελέα και την ποινική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά των πρώην Υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις. Ο πρώην υπουργός κ. Σπίρτζης φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής φέρεται να τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε η γενική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Υπεραμυνόμενη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης, καταλογίζοντας της «Λουδοβίκεια άποψη» και προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών στο ειδεχθές έγκλημα των Τεμπών.

«Ροκανίζετε το χρόνο, δεν ψηφίζετε τη Προανακριτική χωρίς να υπάρχει καμία νομική ή πολιτική λογική, απλά θέλετε να συγκαλύψετε τις ευθύνες και να κρύψετε την αλήθεια», τόνισε η κ. Λιακούλη.

«Η τραγωδία των Τεμπών είναι η επιτομή των ειδεχθών εγκλημάτων. Χρέος της πολιτείας και κυρίως της κυβέρνησης είναι το ειδεχθές αυτό έγκλημα να διαλευκανθεί γα να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν. Έχουμε ηθική και θεσμική βαρύτητα όλοι να το κάνουμε. Το "Όχι" που θα ψηφίσετε εσείς της ΝΔ, είναι «ναι» ενάντια στη δικαίωσή τους και στη δίψα των ανθρώπων τους να λάμψει η αλήθεια. Και το "όχι" αυτό καταγράφεται στον αξιακό σας κώδικα και θα σας ακολουθεί. Γιατί το "όχι" σας είναι το "ναι" στο κουκούλωμα των ευθυνών του κ. Καραμανλή. Είναι ένα "ναι", σε μια βολική εξεταστική στην οποία πατήσατε γιατί σας βόλευε. Είναι μέγιστη πολιτική κουτοπονηριά να λέτε ναι σε Εξεταστική και όχι σε Προανακριτική για να ροκανίζετε το χρόνο και να κρύβεστε πίσω από ένα άλλο αίτημα», ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ.

Καραθανασόπουλος: Στηρίζουμε την πρόταση, παρά τα κενά

«Οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής έχουν σοβαρά κενά, δεν εξετάζουν την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και περιορίζουν την εξέταση των αιτιών στις δημοσιονομικές επιπτώσεις, ωστόσο το ΚΚΕ θα τις στηρίξει γιατί μπορεί να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές του εγκλήματος στα Τέμπη, κάτι που είναι η επιδίωξη του ΚΚΕ με την πρότασή του για Εξεταστική αλλά και αίτημα των συγγενών των θυμάτων», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, θέλει ακριβώς αυτό, να διερευνηθούν οι αιτίες και οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες και να μην περιοριστούν μόνο στο επίπεδο των σταθμαρχών και όσων εμπλέκονται με το έγκλημα. 

«Το να καταφεύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ σε χοντροκομμένη προβοκάτσια και τον χρεοκοπημένο αυριανισμό, λέγοντας πως το ΚΚΕ αποτελεί σανίδα σωτηρίας για τη ΝΔ, είναι βιασμός της πραγματικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους γιατί ως κυβερνήσεις εφάρμοσαν κατά γράμμα την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου μόνο το 2021 καταγράφηκαν 1.389 σοβαρά ατυχήματα με 636 νεκρούς και 513 τραυματίες με τα 97 ατυχήματα να είναι μετωπικές συγκρούσεις. 

Όσον αφορά τη ΝΔ, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι έκανε «την ανάγκη φιλοτιμία» και στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ γιατί γνώριζε πως δεν μπορούσε να την αποτρέψει.  

Καζαμίας: Η διερεύνηση δεν πρέπει να περιοριστεί για τους υπουργούς

Η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει τις προτάσεις για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ενημέρωσε το Σώμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αλέξανδρος Καζαμίας, παρότι θεωρεί ότι η διερεύνηση ποινικών ευθυνών δεν πρέπει να περιοριστεί για τους υπουργούς που περιλαμβάνονται στις δύο προτάσεις, αλλά να καλύψει όλη την ιεραρχία των πολιτικών, που φέρουν ευθύνες για την πλήρη έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

Σε αντιδιαστολή, είπε ο κ. Καζαμίας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επέλεξαν δυστυχώς τον δρόμο των τακτικισμών με στόχο να συγκαλύψουν την υπόθεση και να παρεμποδίσουν την διερεύνηση της αλήθειας. Ειδικότερα καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν ψήφισε την Εξεταστική προφανώς γιατί δεν περιόριζε την έρευνα μόνο στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δηλαδή από το 2015 έως εδώ, αλλά ξεκινούσε τη διερεύνηση από το 1997, αρχίζοντας δηλαδή από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη και καλύπτοντας τις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. "Με άλλα λόγια, για το ΠΑΣΟΚ είναι καλό να διερευνούμε την αλήθεια, αρκεί αυτή να μην αφορά εμάς" είπε.

Στην περίπτωση της ΝΔ, ο κ. Καζαμίας υποστήριξε ότι η "προσπάθεια συγκάλυψης" φάνηκε ξεκάθαρα από την συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής, οπότε το κυβερνών κόμμα είπε "ναι" για τη σύσταση Εξεταστικής αλλά "όχι" στην Προανακριτική διότι σύμφωνα με τον κ. Βορίδη δεν θεωρεί ότι συντρέχουν ποινικές ευθύνες για όλους τους υπουργούς.

Σπίρτζης: Να γίνει η Προανακριτική

«Να αντιμετωπίσετε με περηφάνια και διάθεση ελέγχου τα πεπραγμένα μου στο υπουργείο Μεταφορών, χωρίς καμία διάθεση συντροφικής αλληλεγγύης» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Χρήστος Σπίρτζης και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να υπερψηφίσουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ως προς εμένα, είναι στα όρια του σουρεαλισμού, αναφέρει στο υπόμνημά του προς την εθνική αντιπροσωπεία, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σουρεαλισμό, «βλέπει» ο Χατζηδάκης

«Με κατάπληξη, που δεν έχει προηγούμενο, ενημερώθηκα για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε σχέση με τα Τέμπη, καθώς περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Η κατάπληξη δεν σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι ήδη η Βουλή έχει αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλα τα θέματα ως προς την κακοδαιμονία του ελληνικού σιδηροδρόμου. Ακόμη περισσότερο η πρόταση αυτή ως προς εμένα είναι στα όρια του σουρεαλισμού!», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κώστης Χατζηδάκης.

«Εγώ, ως υπουργός Μεταφορών, τον Σεπτέμβριο του 2007, βρήκα υπογεγραμμένη τη σύμβαση με αριθμό 10005/5-9-2007 σε σχέση με την προμήθεια συστήματος γραμμής ETCS επιπέδου 1 με συναφείς υπηρεσίες (τηλεδιοίκηση και ηλεκτροκίνηση) για τον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση αυτή εκτελέστηκε αμέσως και όπως αποδεικνύεται από σχετικά δημοσιεύματα στις 4 Σεπτεμβρίου 2008 έκανα τα εγκαίνια στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Ακόμη περισσότερο, μέχρι το τέλος του 2008, οπότε και έφυγα από το υπουργείο, είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση και η ηλεκτροκίνηση καθ' όλο το μήκος του δικτύου όπου υπήρχε διπλή γραμμή και δεν κατασκευάζονταν άλλα έργα. Κατηγορούμαι άραγε για αυτό; Ότι εκτέλεσα στην ώρα της μια σύμβαση;»

Όταν τριάμισι χρόνια αργότερα ήμουν αρμόδιος για ένα χρόνο για τα θέματα των Μεταφορών, ως υπουργός Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας-Υποδομών-Μεταφορών και Δικτύων, διαπίστωσα ότι τμήματα του δικτύου είχαν βανδαλιστεί με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σε πολλά τμήματα η τηλεδιοίκηση και η ηλεκτροκίνηση. Αμέσως, ήρθαμε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρχικά, είχε αντιρρήσεις διότι δεν ήθελε να χρηματοδοτήσει δυο φορές το ίδιο έργο. Εν πάση περιπτώσει, μετά από διαπραγματεύσεις βρέθηκε ένας τρόπος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμφωνήθηκε επί της αρχής να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου και πάλι με Ευρωπαϊκούς Πόρους. Εν τω μεταξύ, από τον Ιούνιο 2013 έπαψα να είμαι αρμόδιος για θέματα μεταφορών και στη θέση μου τοποθετήθηκε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αργότερα προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Διερωτώμαι, λοιπόν και πάλι, ποιο είναι το θέμα; Πού προκύπτει οποιαδήποτε εμπλοκή μου; Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ θα αντιληφθούν ότι εκ παραδρομής συμπεριελήφθη το δικό μου όνομα. Διαφορετικά θα πρόκειται, όπως ήδη σημείωσα, για μια σουρεαλιστική πολιτική πράξη».

►Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκαν επίσης η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ. Βορίδης: Έχει και υποχρεώσεις η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική στρατηγική των χωρών Βαλκανίων

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 13:33:08 /   Τελευταία Ενημέρωση: 18:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η Ελλάδα έχει μία συνεπή θέση, υποστηρίζει τη...