Παρέμβαση Τσίπρα με μηνύματα για σεβασμό του Καταστατικού στη συνάντηση με Κασσελάκη UPD
Την ώρα που αυξάνονται οι αποχωρήσεις προβεβλημένων και περιφερειακών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με κάποια από αυτά, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, να μιλούν για δημιουργία νέου κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μία μέρα μετά τη φημολογία που προκάλεσε το δείπνο του σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη να προστατευθεί η ενότητα του κόμματος, αλλά και να γίνεται σεβαστή η απερίσπαστη από παρεμβάσεις λειτουργία των οργάνων του κόμματος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη το βράδυ της Τετάρτης, όχι σε δημόσιο χώρο, και ήταν «σε πολύ καλό κλίμα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στην οδό Αμαλίας, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα, αποδίδεται στην προσπάθεια του πρώην προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προληφθούν νέες αποχωρήσεις, όπως αυτή της ομάδας 6+6 υπό την Έφη Αχτσιόγλου, που πιθανολογείται ότι θα συμβεί σύντομα.
Το Καταστατικό και η λειτουργία των οργάνων
Σύμφωνα με τις πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε στη συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη πόσο σημαντική είναι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και η άσκηση αξιόπιστης αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών.
Φέρεται να είπε ότι η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος, τα οποία πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.
Στη συνάντηση, από την πλευρά Κασσελάκη αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι τείνει σταθερά «χείρα φιλίας» προς την πλευρά Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η πρώην υπουργός απουσίαζε -πάντως δικαιολογημένα- από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, «όπως κάθε φορά», καθώς «ο νυν και ο πρώην πρόεδρος επικοινωνούν τακτικά» και πως «η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης με επικέντρωση στην ανάγκη για την ενότητα στο κόμμα».
Το προηγούμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για «ηγεμονική» συμπεριφορά και για παράκαμψη των οργάνων, ειδικά μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, που χαρακτηρίστηκε διχαστική και έδωσε το σήμα για την αποχώρηση της «Ομπρέλας», μειώνοντας κατά δύο και την Κ.Ο. του κόμματος (Πέτη Πέρκα - Ευκλείδης Τσακαλώτος). Ενδεχόμενη αποχώρηση της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου θα είναι μεγάλο πλήγμα για το κόμμα, καθώς σε αυτήν μετέχουν έξι βουλευτές. Οι αποφάσεις των 6+6 αναμένονται το Σαββατοκύριακο, μετά την πανελλαδική διάσκεψη των μελών που είναι κοντά στις θέσεις της Έφης Αχτσιόγλου και της ομάδας.
Η συνάντηση με Σακελλαρίδη
Να σημειωθεί πάντως ότι μετά τη συνάντηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βράδυ της Τρίτης, που πυροδότησε τις φήμες περί παρέμβασης, πηγές κοντά στον Αλέξη Τσίπρα υποστήριζαν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα».
Ο Αλέξης Τσίπρας, από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας για τη διαδοχή του δεχόταν πιέσεις να πάρει θέση, αλλά δεν το είχε κάνει.
Ο καβγάς για το «μαξιλάρι»
Ενδιαφέρον θα έχει και η θέση του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., καθώς όπως είπε, βάζοντας στο στόχαστρο τον αποχωρήσαντα Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήταν «η πιο μνημονιακή πολιτική» της κυβέρνησης Τσίπρα.
Η δήλωση αυτή έχει αναγκάσει πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ακόμη και κάποια που δεν του έχουν ασκήσει κριτική, να δηλώνουν ότι ήταν «φάουλ» του προέδρου, καθώς αυτό το «αιματοβαμμένο» για πολλούς «μαξιλάρι» έσωσε τη χώρα από την επιτήρηση και το ΔΝΤ, κρατώντας την όρθια. Επίσης, τον καταγγέλλουν ότι υιοθετεί την αντι-ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολογία, πλήττοντας το ίδιο το κόμμα στο οποίο είναι πρόεδρος.
Νέα πυρά από Δ. Βίτσα
Στο θέμα των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Βίτσας, μέλος της «Ομπρέλας», που έχει μιλήσει ανοιχτά για τη δημιουργία νέου κόμματος. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι «δύο άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί πάρα πολύ στενά. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν εκπρόσωπος Τύπου στο Μαξίμου και έφυγε με μία πολύ σεμνή δήλωση το 2015 λέγοντας ότι οι πιέσεις που ασκούνται από την Τρόικα στην τότε ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορούσε να αντέξει».
Είπε επίσης ότι η εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα «σημαίνει ότι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες. Έτσι το ερμηνεύω, δεν ξέρω ποιον άλλον θα δει», ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει «προσπάθεια να πειστεί η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της, να δώσουν την πολιτική μάχη τους όντας μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ».
Αλλά σημείωσε ότι όσοι αποχώρησαν «συνεχίζουμε αυτή την πολιτική δραστηριότητα, έχουμε αποφασίσει ότι βγαίνουμε έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τα χέρια μας λυτά και αφορά στην συνολική πολιτική της ριζοσπαστικής αριστεράς».
Πρόσθεσε ότι «ο στόχος στηρίζεται στην εκτίμηση ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένα πολιτικό κενό το οποίο ως τώρα κάλυπτε ο ΣΥΡΙΖΑ με μία συγκεκριμένη πολιτική. Έχει μετακινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο τελευταία συνθετικά του, δηλαδή ριζοσπαστική αριστερά έχουν αλλοιωθεί και αυτό είναι πραγματικότητα, οπότε ο κ. Μητσοτάκης “παίζει μπάλα” μόνος του».
Και πρόσθεσε: «Ο στόχος είναι αυτές οι διάσπαρτες ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς, αρχής γενομένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, να μπορούν να συνεργαστούν και να συνοδοιπορήσουν και σε σχέση με τις ευρωεκλογές τον Μάιο, έτσι ώστε να επιτύχουν πράγματα και για την χώρα μας – εξ ου και πολλά στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για πατριωτική αριστερά, έναν όρο που δεν χρησιμοποιήσαμε, όχι γιατί είμαστε αντίθετοι προς τη λογική του πατριωτισμού. Αντιθέτως, πάντοτε η αριστερά έδινε το αίμα της για την ελευθέρια της χώρας. Η προηγούμενη πολιτική με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα ήταν να βγει η χώρα από τα μνημόνια όρθια. Βγήκε και ανοίχτηκε ένας διάδρομος χωρίς την πίεση των μνημονίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου