Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Η διάσπαση κόστισε στον ΣΥΡΙΖΑ - «Κονταίνουν» κι άλλο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

 

Pichetw | Dreamstime.com
 Η δημοσκόπηση της Metron Analysis δείχνει καθηλωμένο στην τρίτη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ που «φλερτάρει» έπειτα από μια δεκαετία με μονοψήφιο ποσοστό


Στην τρίτη θέση παραμένει καθηλωμένος πίσω από το ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο μονοψήφιο ποσοστό μετά τη διάσπαση. •Περαιτέρω πτώση στα ποσοστά του σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση. •Πολύ αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. •Ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΠΑΣΟΚ θα δυναμώσουν το επόμενο διάστημα λένε οι περισσότεροι. •Πλειοψηφική η αποδοκιμασία για το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. •Καθηλωμένα τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.

Γενική φθορά καταγράφεται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού του MEGA να παρουσιάζει πτώση στα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, πλην εξαιρέσεων. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθούν πτωτική πορεία ενώ το έργο τους αξιολογείται αρνητικά από την πλειονότητα των ερωτηθέντων.

Σημαντικό σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι η περαιτέρω δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι η διάσπαση είχε πολιτικό κόστος και αξιολογείται αρνητικά από την εκλογική του βάση και το προοδευτικό κοινό, κάτι που αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση που τον θέλει να είναι επικίνδυνα κοντά στο μονοψήφιο ποσοστό, έπειτα από μία δεκαετία και πλέον.

Η μεθοδολογία

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 1.300 ατόμων μεταξύ 21 και 28 Νοεμβρίου και καταπιάστηκε με καίρια ζητήματα της οικονομίας, όπως η ακρίβεια, το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η εργασία, η εξωτερική πολιτική και η γενική προοπτική της πολιτικής στη χώρα. Αξιολογήθηκαν η πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η φυσιογνωμία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και οι γενικότερες επιδόσεις της αντιπολίτευσης.

Metron Analysis

Τα συμπεράσματα

Το κόστος της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι η πολιτική φθορά που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από πολύ νωρίς μετά τη διάσπαση -η φθορά είναι σταδιακή μετά τον α' γύρο των εθνικών εκλογών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει σχεδόν 2 μονάδες (1,8%) σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας στα τέλη Οκτωβρίου (12%) και πέφτει στο 10,2% στην πρόθεση ψήφου. Αντίθετα, μικρή άνοδο καταγράφει το ΠΑΣΟΚ κατά 1,6% και φθάνει στο 12,2% και καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη δημοσκοπικά. Ελάχιστη άνοδο 0,5% καταγράφει και η Νέα Δημοκρατία αγγίζοντας το 30,5%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 9,2%. Στο 4,6% η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες με 3%, η Νίκη με 2,7% και το ΜέΡΑ25 με 2,2%.

Metron Analysis

Κρίση στην αντιπολίτευση;

Την ίδια στιγμή, οι πολίτες δεν βλέπουν προοπτική στην πολιτική της αντιπολίτευσης και αυτό μεταφράζεται στη δυσπιστία τους για την ενίσχυση είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά αυτού), που αποτελεί δείγμα της υπεροχής της κυβέρνησης η οποία φαίνεται να «παίζει» αυτή τη στιγμή χωρίς αντίπαλο με την αντιπολίτευση να βρίσκεται σε κρισιακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία (46%) εκτιμά πως ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρή αντιπολίτευση. Διαπιστώνεται, όμως, ότι 4 στους 10 κεντροαριστερούς πιστεύουν πως θα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνο 1 στους 10 έχει την ίδια άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Metron Analysis

Ανεπαρκής κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, η επίδοση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει ανικανοποίητους τους πολίτες. 

Συγκεκριμένα, το 55% αξιολογεί αρνητικά το κυβερνητικό έργο, ενώ το 86% δεν είναι ικανοποιημένο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Metron Analysis

Δυσοίωνο το μέλλον της χώρας

Ερωτώμενοι για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα οι πολίτες έδωσαν αρνητικές απαντήσεις, βλέποντας «μαύρα» σύννεφα στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα, το 57% θεωρεί πως η ελληνική κοινωνία κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 37% προς τη σωστή. Μάλιστα, η γνώμη των πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξη το τελευταίο εξάμηνο, με μικρές αυξομειώσεις.

Metron Analysis

Τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες

Στο μυαλό των πολιτών τα πέντε βασικά ζητήματα που «παίζουν», όπως μεταφράζονται από τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινότητά τους η ακρίβεια (44%) έρχεται πρώτη και δείχνει να επιμένει ως «βραχνάς» στη συλλογική συνείδηση. Δεύτερη έρχεται η οικονομία (23%) και ακολουθούν η ανεργία, η εξωτερική πολιτική και το πολιτικό σύστημα στην πεντάδα:

  • Ακρίβεια 44%
  • Οικονομία 23%
  • Ανεργία 5%
  • Εξωτερική Πολιτική 3%
  • Πολιτικό σύστημα 3%
Metron Analysis

Χωρίς αντίκτυπο το «φαινόμενο» Κασσελάκη

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με βάση τις θετικές ψήφους, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης 48%
  • Δημήτρης Κουτσούμπας 45%
  • Νίκος Ανδρουλάκης 39%
  • Ζωή Κωνσταντοπούλου 32%
  • Στέφανος Κασσελάκης 23%
  • Κυριάκος Βελόπουλος 21%
  • Δημήτρης Νατσιός 11%
  • Βασίλης Στίγκας 6%
Metron Analysis

Αξίζει να σταθούμε εδώ στο ποσοστό που συγκέντρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συγκριτικά χαμηλό και δεν βρίσκεται καν στα πρώτα τρία στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Οι προσδοκίες και οι εκτιμήσεις που τον ήθελαν να είναι αντάξιος αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαψεύδονται στην προκειμένη περίπτωση.

Στο μεταξύ, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 41%, με τον Στέφανο Κασσελάκη και το Νίκο Ανδρουλάκη να έχουν και οι δύο ποσοστό 5%. Δεύτερή σε ποσοστά έρχεται η επιλογή «Κανένας».

Metron Analysis

Mytenta.gr

Υπολογίστε την τιμή της τέντας σας online. 

Sponsored by MyTenta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...