Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα στη Βουλή - Αρνήθηκε ξανά τις ευθύνες ο Μητσοτάκης

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
 Συζήτηση για την ανασυγκρότηση σε Έβρο, Θεσσαλία


Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, κακή διαχείριση της κατάστασης, αλλά και ουσιαστική εγκατάλειψη των πληγέντων.

Στο «ίδιο έργο θεατές» βρέθηκαν οι πολίτες που παρακολούθησαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές κυρίως στον Έβρο και τη Θεσσαλία.

Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέλαβε την ευθύνη για όσα έγιναν, ενώ αν και είπε αορίστως πως έγιναν «λάθη», εντούτοις επί της ουσίας δεν προέβη σε καμία είδους αυτοκριτική. 

Μεταξύ άλλων μίλησε για φαινόμενα με φυσικά αίτια και παρονομαστή την κλιματική αλλαγή, υποστήριξε ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όχι της κυβέρνησής του, αφού τα προβλήματα οφείλονται σε «χρόνιες παθογένειες», ενώ επένδυσε ξανά στο αφήγημα πως «τα κάναμε καλά σε σχέση με άλλους έξω», αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα της καταστροφής στη Χαβάη.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού στις επιδοτήσεις προς τους παραγωγούς που πλήττονται, λέγοντας πως απαιτούνται «δύσκολες αποφάσεις» και στέλνοντας το μήνυμα να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών».

Μαζικά πυρά από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τους για λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, κακή διαχείριση της κατάστασης, αλλά και ουσιαστική εγκατάλειψη των πληγέντων. Υπήρξαν και βολές κατά του Κυρ. Μητσοτάκη για τις «ευκαιρίες» πίσω από τις καταστροφές που συνδέονται στη συνέχεια με δημόσιο χρήμα για έργα αποκατάστασης.

Ενδεικτικά: 

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά. Για ποιο λόγο αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα;». Τόνισε πως «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πώς θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία» και επισήμανε ότι η Ελλάδα «είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καταδικάστηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί δεν έχει επικυρώσει τους χάρτες κινδύνου πλημμύρας».

Πυρά και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού. «Μόνο δικαιολογίες έχετε για τις καταστροφές», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «επιτελικό κράτος που μιλά για έργα», αλλά δεν τα κάνει ή τα δίνει στους ιδιώτες χωρίς έλεγχο.

«Πάλι συζητάμε για σχέδια αποκατάστασης. Τι έχει πάει λάθος;... Έρχεστε εδώ και λέτε ότι πήρατε το μάθημά σας, αλλά το μάθημα για εσάς γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους» είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι συνεχίζει στην ίδια πορεία, τονίζοντας με νόημα πως βρίσκει «ευκαιρία για μπίζνες πάνω στον πόνο του άλλου». 

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό γιατί σε «κάθε καταστροφή βλέπει "ευκαιρία" και κάθε "συγγνώμη" που εκφράζει συνδέεται με τα αντίστοιχα "κονδύλια"». Μάλιστα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει πού πήγαν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία και αν τελικά υποστηρίζει ότι λειτούργησαν ή όχι.

→ Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απρέπεια του πρωθυπουργού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κόμμα Black Friday.

Ηχηρή η απάντηση από τον Σ. Φάμελλο, που σημείωσε μεταξύ άλλων απευθυνόμενος τον Κυρ. Μητσοτάκη: «Καλύτερα να μείνετε στα κρύα αστεία αλλά καλό είναι να μην προσβάλλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μ. Βορίδης: Έχει και υποχρεώσεις η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική στρατηγική των χωρών Βαλκανίων

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 13:33:08 /   Τελευταία Ενημέρωση: 18:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Η Ελλάδα έχει μία συνεπή θέση, υποστηρίζει τη...