Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Το «πεντάωρο» του Ερντογάν στην Αθήνα

 Ταγίπ Ερντογάν

(Presidency Press Service via AP, Pool)


Στις 11 προσγειώνεται στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος. Μπαράζ συναντήσεων και υπογραφές με το βλέμμα στο «καζάν καζάν». Το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Με «σύνθημα» τη θετική ατζέντα και όχημα τις συμφωνίες και τις επαφές στο ανώτερο επίπεδο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Παρά το μπαράζ επαφών και την υπογραφή τουλάχιστον 15 διμερών συμφωνιών το κύριο πιάτο στο μενού είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, με την ελληνική κυβέρνηση να διαρρέει ότι προσέρχεται στις σημερινές συναντήσεις «με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα».

ADVERTISING

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, ακόμη, ότι ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής. Κατά τη διάρκεια του πέμπτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας καθώς και της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε από χθες να στείλει τα δικά του μηνύματα για την πεντάωρη επίσκεψή του στο πλαίσιο της λογικής «καζάν καζάν». Μέσω συνέντευξης στην «Καθημερινή» μίλησε για τα ελληνοτουρκικά επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί οι δύο χώρες να προσφύγουν για το σύνολο των διαφορών τους, για θέματα «αλληλένδετα» με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

► Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στις 11:30, θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

► Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 12:15 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

► Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί  στις 11:30 με τον ομόλογό του της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.  

►Στις 12:00 θα συναντηθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ , οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και  Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ,  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη  Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού  Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού  Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

► Στις 12:15 θα συνεδριάσει το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας.

«Αστακός» η Αθήνα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Το περιεχόμενο των συμφωνιών

Λίγες ώρες πριν από τη άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα, υπήρχαν πληροφορίες για μια σειρά συμφωνιών που αναμένεται να συναφθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινό Ψήφισμα για τη διευκόλυνση των συνοριακών διελεύσεων των φορτηγών στο σημείο Κήποι - Ύψαλα συνυπέγραψε η ΟΦΑΕ («Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών»), με την επαγγελματική οργάνωση εμπορευματικών μεταφορών της Τουρκίας UND, το οποίο και απεστάλη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο φορείς προσβλέπουν στη βελτίωση των υποδομών (τελωνειακός σταθμός, γέφυρα Έβρου, λωρίδες κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων κ.λπ.) και των διαδικασιών (τελωνειακές διαδικασίες, διαδικασίες ελέγχου, έκδοση φυτοπαθολογικών και κτηνιατρικών πιστοποιητικών κ.ά.) στο εν λόγω συνοριακό σημείο διέλευσης, με στόχο τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στη διαβιβαστική επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη τονίζεται ότι στόχος του ψηφίσματος είναι «να αποτελέσει ένα από σημεία συζήτησης στις αυριανές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Τουρκίας και να ληφθούν άμεσα οι επόμενες ενέργειες για την υλοποίηση των προτάσεων που καταθέτουν οι δύο επαγγελματικές οργανώσεις».

Νωρίτερα, ανώτερος αξιωματούχος μίλησε στο Al Jazeera αποκαλύπτοντας μερικές από τις μικρές και σε θετική κατεύθυνση συμφωνίες. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μια από τις συμφωνίες θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέας γέφυρας στον Έβρο στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία (πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από το κοινό ψήφισμα ΟΦΑΕ-UND), αλλά και την προώθηση συμφωνιών για ανταλλαγές φοιτητών.

Παράλληλα το Al Jazeera ανέφερε πως μια από τις συμφωνίες που θα υπογραφεί αναφέρεται στην ηλεκτρική διασύνδεση για εμπόριο ενέργειας. Σημειώνεται πάντως ότι το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες είναι εκτός ατζέντας και αποτελεί ένα από τα μεγάλα αγκάθια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Άλλες συμφωνίες θα προωθούν κοινές πρωτοβουλίες στον τουρισμό, τον αθλητισμό και ανάμεσα σε μικρές επιχειρήσεις, με τον αξιωματούχο να σημειώνει στο Al Jazeera ότι «τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια εντατικοποίηση των συζητήσεων κάτι που δείχνει την κοινή πολιτική βούληση για βελτίωση της κατάστασης».

Το αραβικό μέσο, επίσης, φιλοξενεί και δηλώσεις του βουλευτή της Ν.Δ., Άγγελου Συρίγου, ο οποίος σημειώνει ότι «θα υπάρξει μια σειρά συμφωνιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για παράδειγμα να μην πετούν drones πάνω από πολεμικά πλοία ενώ διεξάγονται πολεμικές ασκήσεις». 

Ξεπαγώνει το θέμα της προσωρινής βίζας

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, περί συμφωνίες για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι διακοπές τους στα ελληνικά νησιά, Η πρωτοβουλία αυτή -εάν προχωρήσει- θα επαναφέρει μια προηγούμενη διαδικασία που είχε διακοπεί μετά το 2019. 

Ο υπουργός δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Τι περιλαμβάνει η κυοφορούμενη συμφωνία εκεχειρίας

  2' 6" χρόνος ανάγνωσης Ακούστε το άρθρο REUTERS/Ayal Margolin Newsroom 26.11.2024 • 10:20 Κοινοποίηση 0 Σχόλια Σχόλια Το συμβούλι...