Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ουκρανία: «Πόλεμος τρισεκατομμυρίων» για τη Δύση Οι κρατικοί στρατιωτικοί προϋπολογισμοί εκτοξεύονται, φέρνοντας οικονομικά βάρη και κοινωνική αναστάτωση 29.05.2024 | 20:23

 

Οι στρατιωτικές δαπάνες των δυτικών κρατών εκτοξεύονται, με τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ να αυξάνουν τη φορολογία και να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες, οι οποίες φέτος θα φτάσουν τα 380 δισ. δολάρια.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 2,44 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2009.Η ανετοιμότητα του Κιέβου να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή, καθώς και οι αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία και άλλες περιοχές, εξώθησαν τις δυτικές κυβερνήσεις να επενδύσουν σε εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ δαπάνησαν 886 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα το 2024, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ αναμένεται να εκπληρώσουν τον στόχο δαπανών ύψους 2% επί του ΑΕΠ για πρώτη φορά στην ιστορία.Παρ’ ότι η Γερμανία ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η Πολωνία έχει τις αναλογικά υψηλότερες δαπάνες φέτος, με 4,2% επί του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να καλύψουν αυτές τις δαπάνες, με πολλές οικονομίες να αποδυναμώνονται λόγω του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Οι βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις για στρατιωτικές προμήθειες προς την Ουκρανία πρέπει να χρηματοδοτηθούν με επιπρόσθετο χρέος. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο χρηματοδοτούνται ιστορικά οι πόλεμοι», παρατηρεί ο Γκούντερ Βολφ από τη βελγική δεξαμενή σκέψης Bruegel.

«Όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει είτε να γίνουν περικοπές σε άλλες δαπάνες είτε να αυξηθεί η φορολογία».

Η Γερμανία έχει περικόψει τις δαπάνες στα περισσότερα τμήματα της κυβέρνησης, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις αμυντικές της ανάγκες.

Η Ιταλία, με χρέος που αναμένεται να φτάσει το 137,8% του ΑΕΠ φέτος, προειδοποίησε ότι θα είναι δύσκολο να εκπληρώσει τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για την άμυνα έως το 2028.

Εν τω μεταξύ, οι αριστερές παρατάξεις σε διάφορα κράτη ζητούν ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, προτείνοντας οι στρατιωτικές δαπάνες να αξιοποιηθούν καλύτερα στον υγειονομικό κλάδο ή στην κοινωνική πρόνοια.Η συνεχής κλιμάκωση των αμυντικών δαπανών από τη Δύση, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα, δημιουργεί μια επικίνδυνη πορεία προς οικονομική και κοινωνική αστάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP