Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Στη Βουλή «κατέπεσε» η επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια

 Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI


Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα αφηγήματα που έστησε το Μαξίμου. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –σε ακόμα μια προεκλογικού και επικοινωνιακού τύπου κίνηση– έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το θέμα της ακρίβειας (που έχει γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά), καλώντας την Ευρώπη να λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών. 

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός επιχείρησε αφενός να μεταθέσει τις ευθύνες για την κερδοσκοπία στην Ε.Ε., αφετέρου να δείξει πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. κάνει ό,τι μπορεί για να νικήσει το τέρας της ακρίβειας και να ανακουφίσει τους πολίτες.Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή του πρωθυπουργού κατέπεσε με εκκωφαντικό τρόπο μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο (στην προ ημερησίας συζήτηση για το ζήτημα της ακρίβειας) όπου το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέρριψε με συνοπτικό τρόπο όλα τα αφηγήματα που έστησε το Μαξίμου. 

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση, γιατί δεν εφαρμόζει τα μέτρα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του φαινομένου και γιατί θέλει «να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί της». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι η αγορά είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη με τις ευλογίες» της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η αγορά δεν αυτορυθμίζεται κι ότι χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπουν κανόνες διαφάνειας. 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε πως η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα με τρεις πτυχές: ακρίβεια στις τιμές, μισθοί και φόροι.  Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία». Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης εστίασε στα δεδομένα που φέρνουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης σε αγοραστική δύναμη και δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά που συμβαίνουν στην ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ανήκουστα». «Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

Μπροστά σε αυτά τα μαζικά πυρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να καταφύγει σε ακόμη ένα σόου αλαζονείας, με κύρια χαρακτηριστικά τις προσβολές κατά της αντιπολίτευσης και τη μαγική εικόνα για την ακρίβεια. Στο πλαίσιο αυτό, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και επέμεινε στα περί εισαγόμενης ακρίβειας.

Αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός ότι τη συζήτηση έκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας (ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις στη συνεδρίαση ανέλαβε ρόλο υπερασπιστή των λεγομένων του Κυρ. Μητσοτάκη), καθώς ο πρωθυπουργός αποχώρησε πρόωρα λόγω υποχρεώσεων...

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών: 

⇒ Κυριάκος Μητσοτάκης

⇒ Σωκράτης Φάμελλος

⇒ Νίκος Ανδρουλάκης

⇒ Δημήτρης Κουτσούμπας

⇒ Αλέξης Χαρίτσης

⇒ Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP