Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Αποκλειστικό: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου

 


  • Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τη σύγκρουση στο μέτωπο
  • Ο Πούτιν θα πάρει περισσότερα εδάφη για να πιέσει το Κίεβο να μιλήσει: πηγές
  • Δεν θέλει άλλη εθνική κινητοποίηση: πηγές
  • Ο Πούτιν δεν έχει σχέδια στο έδαφος του ΝΑΤΟ: πηγές
  • Η Ρωσία ανησυχεί για πυρηνική κλιμάκωση: πηγές
ΜΟΣΧΑ/ΛΟΝΔΙΝΟ, 24 Μαΐου (Reuters) - Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια κατάπαυση του πυρός μέσω διαπραγματεύσεων που αναγνωρίζει τις τρέχουσες γραμμές πεδίου μάχης, δήλωσαν τέσσερις ρωσικές πηγές στο Reuters, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να πολεμήσει εάν το Κίεβο και η Δύση δεν απαντήσουν.
Τρεις από τις πηγές, εξοικειωμένες με τις συζητήσεις στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο βετεράνος Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την απογοήτευσή του σε μια μικρή ομάδα συμβούλων σχετικά με αυτό που θεωρεί ως προσπάθειες που υποστηρίζονται από τη Δύση να παρεμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις και την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμήσει για όσο διάστημα χρειαστεί, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση του πυρός – για να παγώσει τον πόλεμο», δήλωσε ένας άλλος από τους τέσσερις, μια ανώτερη ρωσική πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση των συνομιλιών υψηλού επιπέδου στο Κρεμλίνο.
Αυτός, όπως και οι άλλοι που αναφέρονται σε αυτή την ιστορία, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος.
Για αυτόν τον λογαριασμό, το Reuters μίλησε με συνολικά πέντε άτομα που συνεργάζονται ή έχουν συνεργαστεί με τον Πούτιν σε ανώτερο επίπεδο στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο. Η πέμπτη πηγή δεν σχολίασε το πάγωμα του πολέμου στην τρέχουσα γραμμή του μετώπου.Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Κρεμλίνου είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία ήταν ανοιχτή σε διάλογο για την επίτευξη των στόχων της, λέγοντας ότι η χώρα δεν θέλει «αιώνιο πόλεμο».
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις.
Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελούσοφ ως υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από ορισμένους δυτικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές ότι θέτει τη ρωσική οικονομία σε μόνιμη πολεμική βάση προκειμένου να κερδίσει μια παρατεταμένη σύγκρουση.Ακολούθησε τη συνεχή πίεση στο πεδίο της μάχης και την εδαφική πρόοδο της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι ο Πούτιν, που επανεξελέγη τον Μάρτιο για μια νέα εξαετή θητεία, θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει την τρέχουσα δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο. Δεν σχολίασαν άμεσα τον νέο υπουργό Άμυνας.
Με βάση τις γνώσεις τους για τις συνομιλίες στις ανώτερες τάξεις του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν ήταν της άποψης ότι τα κέρδη από τον πόλεμο μέχρι στιγμής ήταν αρκετά για να πουλήσουν μια νίκη στον ρωσικό λαό.Η μεγαλύτερη χερσαία σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και στις δύο πλευρές και οδήγησε σε σαρωτικές δυτικές κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας.
Τρεις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν κατανοεί ότι οποιαδήποτε δραματική νέα πρόοδος θα απαιτούσε άλλη μια εθνική κινητοποίηση, την οποία δεν ήθελε, με μια πηγή, η οποία γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο, να λέει ότι η δημοτικότητά του έπεσε μετά την πρώτη επιστράτευση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η εθνική κλήση τρόμαξε μέρος του πληθυσμού στη Ρωσία, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες σε ηλικία στράτευσης να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε κατά αρκετές μονάδες.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ανάγκη κινητοποίησης και αντ' αυτού στρατολογεί εθελοντές εργολάβους στις ένοπλες δυνάμεις.
Η προοπτική μιας κατάπαυσης του πυρός, ή ακόμα και ειρηνευτικών συνομιλιών, φαίνεται επί του παρόντος μακρινή.
Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ειρήνη με τους όρους του Πούτιν δεν είναι μια αρχή. Έχει υποσχεθεί να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Υπέγραψε διάταγμα το 2022 που κήρυξε επισήμως οποιεσδήποτε συνομιλίες με τον Πούτιν «αδύνατες».
Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, εκτός εάν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.

ΕΛΒΕΤΙΚΈΣ ΣΥΝΟΜΙΛΊΕΣ

Η Ουκρανία προετοιμάζεται για συνομιλίες που θα φιλοξενήσει η Ελβετία τον επόμενο μήνα με στόχο την ενοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τον τρόπο τερματισμού του πολέμου. Οι συνομιλίες συγκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Ζελένσκι, ο οποίος έχει πει ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να παρευρεθεί. Η Ελβετία δεν έχει προσκαλέσει τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει πει ότι οι συνομιλίες δεν είναι αξιόπιστες χωρίς να είναι εκεί. Η Ουκρανία και η Ελβετία θέλουν να συμμετάσχουν οι Ρώσοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Μιλώντας στην Κίνα στις 17 Μαΐου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ελβετικές συνομιλίες για να πείσει μια ευρύτερη ομάδα χωρών να υποστηρίξουν το αίτημα του Ζελένσκι για πλήρη απόσυρση της Ρωσίας, κάτι που ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν ένας επιβεβλημένος όρος και όχι μια σοβαρή ειρηνευτική διαπραγμάτευση.
Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.
«Είμαστε έτοιμοι για συζήτηση. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε», δήλωσε ο Πούτιν στην Κίνα.
Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν σχολιάζει την πρόοδο αυτού που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή στην ιδέα συνομιλιών που βασίζονται στις «νέες πραγματικότητες στο έδαφος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με αυτή την ιστορία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για ειρήνη πρέπει να σέβεται την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και περιέγραψε τη Ρωσία ως το μοναδικό εμπόδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιδείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον για τον τερματισμό του πολέμου, το αντίθετο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Στο παρελθόν, το Κίεβο έχει απορρίψει την υποτιθέμενη ετοιμότητα της Ρωσίας να συνομιλήσει ως μια προσπάθεια να μετατοπίσει την ευθύνη σε αυτήν για τον πόλεμο.
Το Κίεβο λέει ότι ο Πούτιν, η ομάδα του οποίου αρνήθηκε επανειλημμένα ότι σχεδίαζε έναν πόλεμο πριν εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος για να τιμήσει οποιαδήποτε συμφωνία.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν επίσης δηλώσει ότι φοβούνται ότι η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός για να επανεξοπλιστεί.
Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του ποντάρουν σε ένα πακέτο βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και πρόσθετη ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια για να αντιστρέψουν αυτό που ο Ζελένσκι περιέγραψε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ως «μία από τις πιο δύσκολες στιγμές» του πολέμου πλήρους κλίμακας.
Εκτός από τις ελλείψεις πυρομαχικών μετά τις καθυστερήσεις των ΗΠΑ στην έγκριση του πακέτου, η Ουκρανία παραδέχτηκε ότι αγωνίζεται να στρατολογήσει αρκετά στρατεύματα και τον περασμένο μήνα μείωσε την ηλικία για τους άνδρες που μπορούν να στρατολογηθούν στα 25 από τα 27.

ΈΔΑΦΟΣ

Η επιμονή του Πούτιν να κλειδώσει οποιαδήποτε κέρδη στο πεδίο της μάχης σε μια συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη, ανέφεραν όλες οι πηγές.
Ο Πούτιν, ωστόσο, θα είναι έτοιμος να συμβιβαστεί με τη γη που έχει τώρα και να παγώσει τη σύγκρουση στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, ανέφεραν τέσσερις από τις πηγές.
«Ο Πούτιν θα πει ότι κερδίσαμε, ότι το ΝΑΤΟ μας επιτέθηκε και διατηρήσαμε την κυριαρχία μας, ότι έχουμε έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, κάτι που είναι αλήθεια», είπε ένας από αυτούς, δίνοντας τη δική του ανάλυση.
Το πάγωμα της σύγκρουσης σύμφωνα με τις τρέχουσες γραμμές θα άφηνε τη Ρωσία στην κατοχή σημαντικών κομματιών τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ενσωμάτωσε επίσημα στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά χωρίς τον πλήρη έλεγχο καμίας από αυτές.
Μια τέτοια ρύθμιση θα υπολείπεται των στόχων που έθεσε η Μόσχα για τον εαυτό της εκείνη την εποχή, όταν είπε ότι οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας - Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα - ανήκουν τώρα στο σύνολό τους.
Ο Πεσκόφ είπε ότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα επιστροφής των τεσσάρων περιοχών που ήταν τώρα μόνιμα μέρος της Ρωσίας σύμφωνα με το σύνταγμά της.
Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο στην άποψη του επικεφαλής του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει είναι ότι όσο περισσότερο τραβάει, τόσο περισσότεροι βετεράνοι επιστρέφουν στη Ρωσία, δυσαρεστημένοι με τις μεταπολεμικές προοπτικές εργασίας και εισοδήματος, δημιουργώντας ενδεχομένως εντάσεις στην κοινωνία, δήλωσε μία από τις πηγές, η οποία έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.

«Η ΡΩΣΊΑ ΘΑ ΠΙΈΣΕΙ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ»

Τον Φεβρουάριο, τρεις ρωσικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν προηγούμενη πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός για να παγώσει ο πόλεμος.
Ελλείψει κατάπαυσης του πυρός, ο Πούτιν θέλει να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη για να αυξήσει την πίεση στην Ουκρανία, ενώ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί απροσδόκητες ευκαιρίες για να αποκτήσει περισσότερα, ανέφεραν τρεις από τις πηγές.
Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 18% της Ουκρανίας και αυτό το μήνα προωθήθηκαν στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο.
Ο Πούτιν βασίζεται στον μεγάλο πληθυσμό της Ρωσίας σε σύγκριση με την Ουκρανία για να διατηρήσει ανώτερο ανθρώπινο δυναμικό ακόμη και χωρίς κινητοποίηση, ενισχυμένο από ασυνήθιστα γενναιόδωρα πακέτα αμοιβών για όσους εγγραφούν.
«Η Ρωσία θα πιέσει περαιτέρω», δήλωσε η πηγή που έχει συνεργαστεί με τον Πούτιν.
Ο Πούτιν θα κατακτήσει σιγά-σιγά εδάφη μέχρι ο Ζελένσκι να κάνει μια προσφορά να σταματήσει, είπε η πηγή, λέγοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είχε εκφράσει την άποψη στους βοηθούς του ότι η Δύση δεν θα παρείχε αρκετά όπλα, υποσκάπτοντας το ηθικό της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν δηλώσει ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας μέχρι να διασφαλιστεί η κυριαρχία ασφαλείας της. Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί τους λένε ότι προσπαθούν να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων.
«Η Ρωσία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο ανά πάσα στιγμή αποσύροντας τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, αντί να συνεχίσει να εξαπολύει βάναυσες επιθέσεις εναντίον πόλεων, λιμανιών και ανθρώπων της Ουκρανίας κάθε μέρα», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προμήθειες όπλων.
Και οι πέντε πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν είχε πει στους συμβούλους του ότι δεν είχε σχέδια για το έδαφος του ΝΑΤΟ, αντανακλώντας τα δημόσια σχόλιά του για το θέμα. Δύο από τις πηγές επικαλέστηκαν ρωσικές ανησυχίες σχετικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής κλιμάκωσης, σχετικά με την αντιπαράθεση στην Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν προσαρμόσει την πυρηνική στάση τους, ούτε είχαν δει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το στρατηγικό περιβάλλον και παραμένουμε έτοιμοι», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Προσεχώς: Λάβετε τα τελευταία νέα και αναλύσεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας με το Reuters Econ World. Εγγραφείτε εδώ.

Ρεπορτάζ από τον Guy Faulconbridge στη Μόσχα και τον Andrew Osborn στο Λονδίνο Γράφει ο Andrew Osborn Μοντάζ: Frank Jack Daniel

Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP