Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Αντίδραση στην εντολή του Παγκόσμιου Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα στη Γάζα

 


24 Μαΐου (Reuters) - Το Ισραήλ διατάχθηκε από το Παγκόσμιο Δικαστήριο την Παρασκευή να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή του στην πόλη της Ράφα κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
Ακολουθούν ορισμένες αντιδράσεις:
ΕΠΊΣΗΜΗ ΒΆΣΗ ΤΗΣ ΧΑΜΆΣ NAIM:
«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Παγκόσμιου Δικαστηρίου που καλεί τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής να τερματίσουν τη στρατιωτική τους επίθεση στη Ράφα. Πιστεύουμε ότι δεν είναι αρκετό, δεδομένου ότι η επίθεση κατοχής σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και ειδικά στη βόρεια Γάζα είναι εξίσου βάναυση και επικίνδυνη.«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει αμέσως αυτό το αίτημα του Παγκόσμιου Δικαστηρίου σε πρακτικά μέτρα για να αναγκάσει τον σιωνιστή εχθρό να εφαρμόσει την απόφαση.
«Χαιρετίζουμε το αίτημα του δικαστηρίου να επιτρέψει στις εξεταστικές επιτροπές να φτάσουν στη Λωρίδα της Γάζας για να διερευνήσουν πράξεις πολέμου ή γενοκτονίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού και η Χαμάς δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις εξεταστικές επιτροπές».

ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΉΣ ΑΡΧΉΣ NABIL ABU RUDEINEH

«Η προεδρία χαιρετίζει την απόφαση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, η οποία αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση σχετικά με το αίτημα να σταματήσει ο ολοκληρωτικός πόλεμος στη Γάζα»

ΙΣΡΑΉΛ

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich δήλωσε μετά την απόφαση ότι εκείνοι που απαιτούν από το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο απαιτούν επίσης να σταματήσει να υπάρχει, κάτι με το οποίο το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι η αποτυχία του δικαστηρίου να συνδέσει το αίτημα για τερματισμό των εχθροπραξιών με το αίτημα επιστροφής των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα ήταν «ηθική κατάρρευση και ηθική καταστροφή».
Ο πρώην απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον δήλωσε: «Καθώς οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη συζητούν με άνεση και επιστρέφουν στις οικογένειές τους, 125 όμηροι μαραζώνουν σε σήραγγες. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τον πόλεμο μέχρι οι όμηροί μας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και η Χαμάς να ηττηθεί εντελώς».Πριν από την απόφαση, ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε: «Καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να κυνηγά τη Χαμάς στη Γάζα».

ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΌΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΎΧΟΣ ZANE DANGOR

«Η Νότια Αφρική χαιρετίζει την απόφαση που έλαβε το δικαστήριο σήμερα. ... Αυτή η διαταγή είναι πρωτοποριακή, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του δράση σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας
«Αυτό κάνει de facto έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Διατάζει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της σύγκρουσης να τερματίσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης».Η ΥΠΟΥΡΓΌΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΏΝ ΤΟΥ ΒΕΛΓΊΟΥ HADJA LAHBIB:
«Η @CIJ_ICJ διατάζει το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα. (Βέλγιο) ζητεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης. Η βία και ο ανθρώπινος πόνος στη Γάζα πρέπει να σταματήσουν. Ζητούμε κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και διαπραγματεύσεις για δύο κράτη».
ΜΚΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:
«Η σημερινή απόφαση χρησιμεύει ως άλλη μια νουθεσία για την κατάφωρη περιφρόνηση του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση προστασίας των αμάχων σε συγκρούσεις.
«Κυρίως, δίνει κρίσιμη αναγνώριση στους επιζώντες και στις κοινότητες που ζουν κάτω από αυτές τις επιθέσεις ότι είναι παράνομες. Η απόφαση είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω πίεση και διεθνή προσοχή εναντίον του Ισραήλ και της διεξαγωγής εχθροπραξιών, η οποία, μέχρι σήμερα, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της πείνας που χρησιμοποιούνται ως σκόπιμη μέθοδος πολέμου.
Ο ΚΟΡΥΦΑΊΟΣ ΔΙΠΛΩΜΆΤΗΣ ΤΗΣ ΕΕ JOSEP BORRELL:
Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του σεβασμού της υποστήριξης προς τους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου και της υποστήριξής μας προς το Ισραήλ.
«Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της υποστήριξής μας στους διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή της υποστήριξής μας στο Ισραήλ».

Προσεχώς: Λάβετε τα τελευταία νέα και αναλύσεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας με το Reuters Econ World. Εγγραφείτε εδώ.

Συντάχθηκε από τον Andrew Cawthorne, Επεξεργασία από τον William Maclean

Τα πρότυπά μας: Οι αρχές εμπιστοσύνης της Thomson Reuters. 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP