Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές: Μπροστά από το ΕΛΚ τα ακροδεξιά κόμματα - Τι δείχνει δημοσκόπηση του Politico Newsroom Πέμπτη, 30 Μαϊος 2024 20:59


Οι ευρωβουλευτές από ακροδεξιά κόμματα φαίνονται έτοιμοι να ξεπεράσουν αριθμητικά εκείνους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σύμφωνα με δημοσκοπήσειςΩστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ έρθει στη δεύτερη θέση, επειδή τα κατακερματισμένα κόμματα της άκρας δεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ενωθούν, γράφει ανάλυση του Politico. Πάντως το εύρημα αυτό αντικατοπρτίζει τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά κάτι που θα φέρει μια νέα πολιτική χροιά στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Politicoτο ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν τώρα.Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και το Identity and Democracy (ID) — Οι δύο δεξιές ομάδες, προβλέπεται πως θα πάρουν συνολικά 144 έδρες.

Υπάρχουν επίσης και άλλα κόμματα στη δημοσκόπηση, όπως το Εναλλακτική για τη Γερμανία, που προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες, και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, που φαίνεται να κερδίζει 10. Στο γαλλικό Reconquest αποδίδονται πέντε έδρες, το Konfederacja της Πολωνίας έξι και Το κόμμα της Βουλγαρίας υπέρ του Κρεμλίνου Revival τρεις έδρες.

Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των ακροδεξιών ευρωβουλευτών σε 184.

Ποιοι θα ενωθούν με ποιους

Το πώς θα συσπειρωθούν αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές είναι ακόμα στον αέρα.

Η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Ράλι) φλερτάρει την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο κοινοβούλιο και να γίνει μια από τις κορυφαία πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Το Εθνικό Συλλαλητήριο προβλέπεται να γίνει το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ οι αδελφοί της Ιταλίας του Μελόνι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να γίνουν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο ECR.

Η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς, αλλά έχει λάβει επίσης πρόταση συνεργασίας με το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία αποβλήθηκε ηχηρά από την ID.

Τα μέλη του ECR που είναι υπέρ της Ουκρανίας αμφισβήτησαν την ιδέα να ενταχθεί η Fidesz του Όρμπαν στην ομάδα τους. Άλλοι, όπως η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία του Βελγίου, έχουν ήδη αμφισβητήσει τη συμμετοχή του ουγγρικού κόμματος στο ECR.

Οι ομάδες ID και ECR απέχουν ακόμη και τώρα πολύ από ένα μονολιθικό μπλοκ, με τα μέλη να ψηφίζουν συχνά κατά της πλειοψηφίας -υπογραμμίζοντας ότι οι ομάδες των οποίων τα κόμματα μέλη ορίζονται από εθνικά συμφέροντα και κυριαρχία δεν μπορεί να αναμένεται να ψηφίσουν μαζί για κάθε θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP