Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Οι υποστηρικτές του Τραμπ απειλούν με ταραχές και βίαια αντίποινα μετά την καταδίκη

 Οπαδοί του Τραμπ

Οπαδοί του Τραμπ ζητούν αντίποινα για τη δικαστική απόφαση, ακόμη και τη δολοφονία του δικαστή και των ενόρκων | AP Photo/Julia Nikhinson


«Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να φροντίσει τον δικαστή Μέρτσαν», έγραψε κάποιος στο Patriots.Win. «Ας ελπίσουμε ότι θα συναντηθεί με παράνομους με ματσέτα», γράφει άλλη ανάρτηση.

Ημέρες 2021, όταν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, θυμίζει το κλίμα στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, εξοργισμένοι για την καταδίκη του για 34 κακουργήματα, που αφορούν παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων, καλούν τους ομοϊδεάτες τους σε ταραχές, εξέγερση και βίαια αντίποινα.


Στο μεταξύ αναμένεται συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπου ο Τραμπ θα τοποθετηθεί για τη δικαστική ετυμηγορία, όταν από την έναρξη της δίωξής του μιλάει για πολιτική δίωξη και κυνήγι μαγισσών. «Αυτό ήταν ντροπή, αυτή ήταν μια στημένη δίκη από έναν διεφθαρμένο δικαστή», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για κακούργημα. Η ποινή προβλέπεται πως μπορεί να φτάσει έως και τα 4 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν ο Τραμπ θα βρεθεί ποτέ πίσω από τα κάγκελα. Θεωρείται βέβαιο πως θα ασκήσει έφεση και ενδεχομένως η υπόθεση θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να τελεσιδικήσει. 

Οι περισσότερες αναρτήσεις που καλούν σε εξέγερση γίνονται σε τρεις ιστότοπους που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως η πλατφόρμα Truth Social του ίδιου του πρώην προέδρου, το Patriots.Win και το Gateway Pundit. Σε αυτές τις αναρτήσει κάποιοι καλούν σε επιθέσεις κατά των ενόρκων που καταδίκασαν τον Τραμπ, τη δολοφονία του δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ή να ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος και ένοπλη εξέγερση.

«Κάποιος στη Νέα Υόρκη που δεν έχει τίποτα να χάσει πρέπει να φροντίσει τον Μέρτσαν», έγραψε κάποιος στο Patriots.Win. «Ας ελπίσουμε ότι θα συναντηθεί με παράνομους με ματσέτα», γράφει άλλη ανάρτηση.

Στο Gateway Pundit, επίσης, αναρτήθηκε αφίσα που καλεί να δολοφονούνται φιλελεύθεροι: «Ώρα να αρχίσουμε να κλείνουμε ορισμένους αριστερούς», γράφει η ανάρτηση. «Αυτό δεν μπορεί να διορθωθεί με ψηφοφορία».

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ γράφουν επίσης ότι η καταδίκη ήταν απόδειξη ότι το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είχε σπάσει και ότι μόνο η βίαιη δράση θα μπορούσε να σώσει τη χώρα.

«1.000.000 άνδρες (οπλισμένοι) πρέπει να πάνε στην Ουάσιγκτον και να κρεμάσουν τους πάντες. Αυτή είναι η μόνη λύση», ανέφερε μια αφίσα στο Patriots.win. Άλλος πρόσθεσε: «Ο Τραμπ θα πρέπει ήδη να ξέρει ότι έχει έναν στρατό πρόθυμο να πολεμήσει και να πεθάνει γι' αυτόν αν το ζητήσει... Θα πάρω τα όπλα αν μου το ζητήσει».
Άλλες αναρτήσεις προέτρεπαν συγκεκριμένα να στοχοποιήσουν τους Δημοκρατικούς, σε ορισμένες περιπτώσεις υποδηλώνοντας ότι θα τους πυροβολήσουν. «Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. ΣΤΟΧΕΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΠΥΡ», έγραψε σχολιαστής στο Gateway Pundit.

Οι απειλές βίας και η εκφοβιστική ρητορική έχουν εκτοξευθεί μετά την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020, όταν ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η ψήφος είχε κλαπεί. Καθώς διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έχει αβάσιμα χαρακτηρίσει τους δικαστές και τους εισαγγελείς στις δίκες του ως διεφθαρμένα εργαλεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, με σκοπό να σαμποτάρουν την προσφορά του στον Λευκό Οίκο. Οι πιστοί του απάντησαν με μια εκστρατεία απειλών και εκφοβισμού με στόχο δικαστές και δικαστικούς λειτουργούς.

Μαζί με τους οπαδούς, και ο Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις στον δικαστή. Μέσω του Truth Social, αποκάλεσε τον δικαστή Μέρτσαν «Εξαιρετικά συγκρουσιακό» και επέκρινε την απόφαση των ενόρκων ως άδικη. Στην ανάρτηση αυτή απάντησε οπαδός του, αναρτώντας την εικόνα ενός δήμιου και μια θηλιά με τη λεζάντα: «Προδότης, μαφιόζος του συστήματος δικαιοσύνης».

Εκπρόσωπος του Truth Social, που ρωτήθηκε για τις προκλητικές και εμπρηστικές αναρτήσεις, απάντησε: «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το Reuters, κάποτε μια αξιοσέβαστη υπηρεσία ειδήσεων, έχει πέσει τόσο χαμηλά ώστε να δημοσιεύει ένα τόσο χειραγωγητικό, ψευδές, δυσφημιστικό και διαφανώς ανόητο άρθρο όπως αυτό (σ.σ. για την καταδίκη Τραμπ) καθαρά από πολιτική κακία».

Και οι τρεις ιστότοποι έχουν πολιτικές κατά της βίαιης γλώσσας και ορισμένες από τις αναρτήσεις αφαιρέθηκαν αργότερα.  Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των Patriots.Win και Gateway Pundit δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Ούτε εκπρόσωπος του Τραμπ απάντησε σε email που ζητούσε σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP