Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Ο Κασσελάκης «αποστρατεύει» τον Τσίπρα -Καμία αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό

 


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σκεπτικός© Παρέχεται από: iefimerida

Σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί να απαντήσει ο Στέφανος Κασσελάκης και από την προεκλογική αρένα με αιχμή την ακρίβεια παρεμβαίνει και στα  σενάρια της επόμενης ημέρας για σύσταση νέου φορέα στην κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πριν αναχωρήσει για τη Δυτική Όχθη φρόντισε με τη συνέντευξη από τις Σπέτσες να στείλει ένα νέο μήνυμα σε όλους όσοι απεργάζονται σενάρια για την επόμενη ημέρα στην κεντροαριστερά και ιδίως εντός του ΣΥΡΙΖΑ.


Όλα αυτά στο απόηχο διαρκών δημοσιευμάτων την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και μιας δημοσκόπησης για τη δημιουργία νέου φορέα με σύμπραξη των προοδευτικών δυνάμεων.

Αποστρατεύει τον Τσίπρα

«Όχι» δεν θα γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας και «όχι» δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία της Αριστεράς απάντησε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο Στέφανος Κασσελάκης, στη συνέντευξή του στον Γιώργο Λιάγκα.

Για να καταστήσει σαφές μάλιστα ότι όσα λέει είναι προϊόν απευθείας συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε και το στίγμα της τακτικής επαφής που έχουν οι δυο τους σε εβδομαδιαία βάση.

«Μου έχει πει ότι δεν θα διεκδικήσει κάτι στην κεντροαριστερά. Επιθυμεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη όλου το κεντροαριαστερού χώρου της Ευρώπης. Ο ίδιος μου έχει πει ότι το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει».

Πίσω από τις μετρήσεις για το νέο φορέα πολλοί είδαν μια συστηματική προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες ώστε να απαξιωθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά κυρίως μια προσπάθεια να υποχρεωθεί να (ξανα)παρέμβει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας ουσιαστικά τον Στέφανο Κασσελάκη

Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθαρίζουν ότι από την ομιλία του στο Βερολίνο και έπειτα ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σκοπό να παρέμβει δημόσια μέχρι την εκδήλωση του Ινστιτούτου στις 18-19 Ιουνίου.

Αν μάλιστα το κάλεσμα του Θανάση Καρτερού στους «πραιτοριανούς» να παραμείνουν για να δώσουν τη μάχη ώστε να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά έστω των εθνικών εκλογών και για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας του κόμματος εκληφθεί ως η φωνή του Αλέξη Τσίπρα, τότε εκτιμάται από πολλούς ότι ο πρώην πρωθυπουργός ίσως και να εξάντλησε τις πιθανότητες να παρέμβει και με φυσική παρουσία όπως έγινε με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως ο κ. Κασσελάκης άσκησε εμμέσως και μια επιπρόσθετη πίεση στον κ. Τσίπρα να μπει ενεργά στην κούρσα των τελευταίων μέτρων μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου λέγοντας οτι «έχει τη δική του ενασχόληση με το ινστιτούτο. Ελπίζω να κάνουμε κάτι μαζί μέχρι τις ευρωεκλογές αλλά δεν το έχω ζητήσει γιατί δεν έχω σκεφτεί αυτό τον συνδυασμό. Το κόμμα είναι ενωμένο και αυτό φάνηκε στην εκδήλωση για το ευρωψηφοδέλτιο»

Πυρά από τη φρουρά Τσίπρα

Οι διαβεβαιώσεις Κασσελάκη για τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσαν οργισμένα σχόλια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που απαρτίζουν τη λεγόμενη φρουρά Τσίπρα.

«Για τον Τσίπρα μιλά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Κασσελάκης ούτε εγώ» ανάφερε ο Χρήστος Σπίρτζης αργά το βράδυ στο Kontra ο οποίος μάλιστα δεν άφησε ασχολίαστη και τη δήλωση του κ. Κασσελάκη ότι δεν θα κάνει υπουργό στην κυβέρνησή του τον Αλέξη Τσίπρα.

«Για να ορίσει κάποιος υπουργούς πρέπει να είναι πρωθυπουργός, άρα η αμετροέπεια πρέπει να έχει γραμμή» είπε ο κ. Σπίρτζης μιλώντας για τη γραμμή που ξεπέρασε να μιλά ένας εν ενεργεία πρόεδρος εξ ονόματος ενός πρώην πρωθυπουργού.

Ώσμωση Νέας Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ

Το ερώτημα που θέτουν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι ποιόν εξυπηρετεί προεκλογικά αυτή η συζήτηση και αυτή η εικόνα πολυκερματισμού της Κεντροαριστεράς.

Το μοτίβο όπως επισημαίνεται οριζόντια στα κόμματα είναι παρόμοιο με την προεκλογική περίοδο του Μαΐου – Ιουνίου του ΄23.  

Από όλες τις πλευρές, ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ το συμπέρασμα είναι ότι η μόνο κερδισμένη είναι η κυβερνητική παράταξη.

Οι δίαυλοι πάντως φαίνεται ότι έχουν ανοίξει για τα καλά μεταξύ Νέας Αριστεράς και ΠΑΣΟΚ και μάλιστα αμφίδρομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς έκλεισε την ομιλία του την Παρασκευή στην προ ημερησίας για την ακρίβεια δέχτηκε πολλά θετικά σχόλια από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έξω από την αίθουσα της ολομέλειας.

Στους «στοχοποιημένους» της συντηρητικής πλευράς είναι και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική από κυβερνητικούς κύκλους για «εγκατάλειψη της Αθήνας και αποκλειστική ενασχόληση με την Κεντροαριστερά».

Ο Δήμαρχος της Αθήνας απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις σημειώνουν πρόσωπα με γνώση των προθέσεών του και υπενθυμίζουν οτι το μοντέλο της συνεργασίας με τον Κώστα Ζαχαριάδη στις δημοτικές εκλογές δεν θα εγκαταλειφθεί καθώς έδειξε ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης σε πολλά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP