Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Η Χαμάς ισχυρίζεται πως αιχμαλώτισε Ισραηλινούς στρατιώτες, διαψεύδει ο στρατός

 Ισραηλινός στρατιώτης

Ισραηλινός στρατιώτης | AP Photo/Tsafrir Abayov


Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την αθέτηση των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως Παλαιστίνιοι αιχμαλώτισαν ισραηλινούς στρατιώτες έπειτα από μάχη στην Τζαμπάλια της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι μαχητές μας παρέσυραν δύναμη των σιωνιστών σε ενέδρα μέσα σε σήραγγα… Όταν αποσύρθηκαν, όλα τα μέλη της (ισραηλινής στρατιωτικής) δύναμης ήταν είτε νεκρά είτε τραυματισμένα και αιχμαλωτισμένα» δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, σε ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το Al Jazeera

Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) διέψευσαν κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι «δεν υπήρξε περιστατικό κατά το οποίο απήχθη στρατιώτης».

Ο στρατός του Νετανιάχου συνεχίζει την επιχείρηση στην Τζαμπάλια, που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, προκαλώντας μαζική μετακίνηση των Παλαιστινίων προς άλλες περιοχές της βόρειας Γάζας. Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη δηλαδή πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν πως οι μαχητές της επιτέθηκαν σε άρμα Merkava 4 στην περιοχή χρησιμοποιώντας ρουκέτα Yassin-105.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, Σύμφωνα με πηγή, η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών ελήφθη μετά από συνάντηση του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον διευθυντή της αμερικανικής CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε ισραηλινά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στο Κάιρο την Τρίτη, διευκρινίζοντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως «δεν έχει οριστεί ημερομηνία».

Πάνω από 50 νεκροί το τελευταίο 24ωρο 

Οι νέες πληροφορίες έρχονται μετά την την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε προχθές το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα λόγω του τεράστιου κίνδυνου για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, οι οποίοι είχαν βρει  καταφύγιο στη νότια πόλη. 

Ωστόσο, το Ισραήλ συνέχισε τις επιθέσεις στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, αψηφώντας το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ. Χθες οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τον καταυλισμό Σαμπούρα και περιοχές κοντά στο νοσοκομείο Κουβέιτ. Συνολικά σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι τις τελευταίες 24 ώρες.

Σήμερα τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεση στη Ράφα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι άτομα στην περιοχή Khirbet al-Adas. Το πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε επίσης επίθεση στον καταυλισμό Yabna της Ράφα.

Ως εκ τούτου η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ζήτησε κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την αθέτηση των εντολών του δικαστηρίου.

Νέες εχθροπραξίες στο νότιο Λίβανο

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν στρατιωτικές δομές της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές  στο νότιο Λίβανο. Οι ισχυρισμοί αυτοί δημοσιεύθηκαν μαζί με βίντεο από τις αναφερόμενες επιθέσεις. 

Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η λιβανέζικη ένοπλη ομάδα και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν τακτικά πυρά στα σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP