Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Η Κίνα ζήτησε να τερματισθούν οι επιθέσεις σε πολιτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

 


Η Κίνα ζήτησε να τερματισθούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και να διασφαλισθεί εκεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Πεκίνο ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι με τον ομόλογό του της Υεμένης.

Ο Ουάνγκ δήλωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαβουλεύσεις για ναυτιλιακές υποθέσεις στη διάρκεια των οποίων οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο και να διαχειρισθούν τους κινδύνους, ανακοινώθηκε επίσης σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα δήλωσε πως οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις την περασμένη Παρασκευή σχετικά με την κατάσταση της ναυσιπλοΐας, συμφώνησαν να διατηρήσουν την επικοινωνία και να αποφύγουν παρεξηγήσεις και εσφαλμένους υπολογισμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Κίνα εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την ανάμιξη των ΗΠΑ και τις προκλήσεις σε γειτονικά ύδατα και κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην επεμβαίνει σε διενέξεις ανάμεσα στην Κίνα και γείτονές της ούτε «να χρησιμοποιεί τη θάλασσα για να ελέγξει την Κίνα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να υποστηρίζουν «δυνάμεις που επιδιώκουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Κίνα κάλεσε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην μεροληπτούν στη Νότια Σινική Θάλασσα, αφού η Ουάσινγκτον επεξέτεινε το Μάρτιο μια συμφωνία ασφαλείας με τις Φιλιππίνες ώστε να περιλάβει επιθέσεις εναντίον της ακτοφυλακής της χώρας αυτής της νοτιοανατολικής Ασίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T8cXsP